default-image

Ευ. Βενιζέλος: Μεγάλες οι δυσκολίες, αλλά θα βρεθεί λύση

Ελλάδα
Ευ. Βενιζέλος: Μεγάλες οι δυσκολίες, αλλά θα βρεθεί λύση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δυσκολίες είναι πολύ μεγάλες αλλά θα βρεθεί μια λύση, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, εν όψει του ραντεβού της Τρίτης με την τρόικα στο Παρίσι. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε πως στόχος είναι να έχει ληφθεί απόφαση μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, ενώ διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να ληφθούν μέτρα «ενοχλητικά για τους πολίτες».

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, η αυριανή συνάντηση στη γαλλική πρωτεύουσα είναι ένα βήμα πιο κοντά προς το τέλος της διαπραγμάτευσης, που, όπως είπε, δεν είναι μια απλή διαπραγμάτευση για την καταβολή της τελευταίας δόσης του προγράμματος και του δανείου, αλλά η ολική διαπραγμάτευση για το τέλος του προγράμματος και το άνοιγμα της νέας σελίδας.

Πρόσθεσε πως είμαστε σε καλό δρόμο, και, αν και παραδέχθηκε πως οι δυσκολίες είναι πολύ μεγάλες, διαβεβαίωσε πως θα βρεθεί μια λύση, πριν προκύψουν ανάγκες και πάντως σίγουρα πριν από την έναρξη της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο ίδιος τόνισε πως το ζητούμενο είναι να υπάρξει απόφαση μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου ή μέχρι το τέλος της χρονιάς και όπως σημείωσε μπορεί να υπάρξουν τεχνικές λεπτομέρειες οι οποίες θα καθοριστούν μετά.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο νέων μέτρων ο κ. Βενιζέλος είπε πως η σύζητηση γίνεται για διαρθρωτικές αλλαγές λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν πρόκειται να ληφθούν μέτρα τα οποία είναι ενοχλητικά για τους πολίτες. Αυτή την απόφαση έχουμε πάρει και δεν πρόκειται να απομακρυνθούμε. Δεν μιλάμε για δημοσιονομικά μέτρα, δεν μιλάμε για μέτρα στο ασφαλιστικό που είναι πέραν της υφιστάμενης νομοθεσίας».

ΥΠΟΙΚ: Πάμε να συμφωνήσουμε την επόμενη μέρα

Όπως ανακοίνωσε το πρωί το υπουργείο Οικονομικών, αύριο η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα μεταβαίνει στο Παρίσι προκειμένου να έχει συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας με στόχο «να προχωρήσει η αξιολόγηση και να εξετασθεί το πλαίσιο της επόμενης μέρας».

«Πάμε να "κλείσουμε" την αξιολόγηση και να συμφωνήσουμε την επόμενη μέρα», ανέφεραν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, αν και και ξεκαθάρισαν πως «δεν σηκώνουν τον πήχη ψηλά». Ακόμη ενημέρωσαν ότι υπάρχουν ανοιχτά θέματα, πλην όμως σε αρκετά καταγράφεται πρόοδος.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, διευκρίνισε ότι οι επαφές της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα στη γαλλική πρωτεύουσα θα είναι διήμερες (Τρίτη και Τετάρτη) και στόχος τους είναι να δοθεί ώθηση στην αξιολόγηση. Και οι δύο πλευρές εξακολουθούν να εργάζονται στενά και από κοινού με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, αλλά και το πώς η Ελλάδα θα μπορέσει να ενισχύσει τη δημοσιονομική της θέση και την οιικονομική ανάπτυξη, ανέφερε η εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με την Αντρέεβα, οι συζητήσεις στο Παρίσι γίνονται «για να διαπιστώσουμε πού βρισκόμαστε, σχετικά με τα μέτρα που χρειάζονται για να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα» και στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Η διαπραγματευτική ομάδα που θα μεταβεί στο Παρίσι θα αριθμεί λιγότερα μέλη (6 - 8 άτομα) από αυτήν που είχε μεταβεί στη γαλλική πρωτεύουσα τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ, η συνάντηση θα γίνει στο κτήριο του ΟΟΣΑ.

Σημειώνεται ότι χθες έπειτα από συνεχείς συσκέψεις του οικονομικού επιτελείου και υπό τον πρωθυπουργό, η ελληνική πλευρά απέστειλε νέα δημοσιονομικά στοιχεία προς τους δανειστές.

Με την τρόικα να πιέζει ασφυκτικά, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr, με αιχμή το δημοσιονομικό κενό του 2015, οι πιθανότητες επίτευξης συνολικής συμφωνίας έως το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου ολοένα και λιγοστεύουν, καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον πολύ στενά.

Σ. Βούλτεψη: Στο Παρίσι ξεμπλοκάρει η διαδικασία

Στον στόχο της κυβέρνησης να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα έως το τέλος του έτους αναφέρθηκε νωρίτερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη και εν όψει του ραντεβού στο Παρίσι τόνισε πως «το σημαντικό είναι ότι αποφασίστηκε να ξεμπλοκάρει η διαδικασία».

«Γίνεται μια ουσιαστική εκκίνηση με αυτήν τη συζήτηση που θα γίνει στο Παρίσι», είπε η κ. Βούλτεψη, μιλώντας στον ρ/σ Βήμα Fm και πρόσθεσε: «Αφορά ουσιαστικά την τελευταία φάση, η οποία περιλαμβάνει και την αξιολόγηση του προγράμματος και τη βούληση όλων, να μπουν οι βάσεις και το πλαίσιο για την επόμενη μέρα».

Η κυβερνητική εκπρόσωπος επανέλαβε ότι στην κυβέρνηση δεν αρέσει η έκφραση «κόκκινες γραμμές», τόνισε όμως πως το όριό της είναι η ανάπτυξη. Όπως είπε, «συζητάμε έχοντας όμως ένα όριο και το όριο αυτό είναι η ανάπτυξη».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News