Ειδήσεις

Απίστευτη καταγγελία: "Ρίξε το παιδί ή... παραιτήσου!"

Απίστευτες αυθαιρεσίες σε βάρος εργαζόμενης, και μάλιστα εγκύου, καταγγέλλει το Παράρτημα Ηρακλείου του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών.

Συγκεκριμένα, καταγγέλλεται εταιρεία της Κρήτης, που «το τελευταίο διάστημα έχει προχωρήσει σε πλήθος αυθαιρεσιών εναντίον εγκύου εργαζόμενής της».

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Σωματείου:

«Η εργαζόμενη προσλήφθηκε με την ΕΓΣΣΕ της ΓΣΕΕ ως υπάλληλος γραφείου (615 € μικτά) ενώ έχει καθήκοντα μηχανικού, με τις ανάλογες ευθύνες. Η εργαζόμενη ενώ είχε σύμβαση αορίστου χρόνου εντάχθηκε σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Έτσι, παρά το γεγονός ότι ο μισθός της καλύπτεται από λεφτά φορολογούμενων πολιτών, δηλαδή η επιχείρηση επιδοτήθηκε για να βγάλει κέρδος και να καρπωθεί το κέρδος από τη δουλειά της εργαζόμενης (ο εργοδότης με δικά του έξοδα καλύπτει μόνο ασφαλιστικές εισφορές), η εργαζόμενη είναι απλήρωτη από τον Ιούνιο (οφειλές εργοδοσίας και επιδόματα ΙΚΑ). Η εταιρεία οφείλει επίσης δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, επιδόματα και υπόλοιπο αδείας. Επιπλέον, η εταιρεία δεν έχει καλύψει στην εργαζόμενή της εργατικό ατύχημα, ενώ την έχει απλήρωτη και για υπερωρίες και εργασία τα Σάββατα.

Η ασυδοσία τής εν λόγω εταιρείας δε σταματάει εκεί. Η συνάδελφος έχει δεχτεί απειλές να ρίξει το παιδί της προκειμένου να συνεχίσει να δουλεύει (!), έχει δεχτεί απειλές για χειροδικία, ενώ παράλληλα η εργοδοσία έχει καταφερθεί εναντίον της υβριστικά. Η συνάδελφος έχει αντιμετωπίσει ρατσιστική συμπεριφορά, με διακρίσεις σε βάρος της λόγω εγκυμοσύνης. Τελικά η συνάδελφος δέχεται εκβιασμό προκειμένου να υπογράψει παραίτηση ως προϋπόθεση για να της καταβληθούν τα δεδουλευμένα. Αυτό γίνεται γιατί, με βάση τη νομοθεσία, η εργαζόμενη από τη στιγμή που θα γεννήσει δεν μπορεί να απολυθεί για 18 μήνες. Αν κάτι τέτοιο συμβεί η εταιρεία θα είναι υποχρεωμένη τα καταβάλει όλους τους μισθούς για αυτό το διάστημα και επιπλέον να πληρώσει πρόστιμο.

Λόγω της τρομοκρατίας που έχει δεχτεί, η συνάδελφος νιώθει ότι απειλείται η ίδια και η κύησή της. Σαν σωματείο δηλώνουμε ότι για ό,τι συμβεί στη συνάδελφό και το παιδί της καθιστούμε υπεύθυνη την εργοδοσία!

Οι καθυστερήσεις στις καταβολές μισθών και επιδομάτων αποτελούν την κορύφωση της μόνιμης και πάγιας τακτικής της εργοδοσίας να παραβιάζει συνεχώς την εργατική νομοθεσία, να χειροτερεύει διαρκώς τις συνθήκες εργασίας και να καταστρατηγεί ακόμα και τα πιο στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα. Η ανάλγητη νοοτροπία των εργοδοτών έχει πάντα την ίδια "λογικοφανή" απάντηση στις όποιες αιτιάσεις περί καταβολής δεδουλευμένων από τους εργαζόμενους: ότι χρήματα δεν υπάρχουν, και οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν μόλις πληρωθεί η εταιρεία. Αποτελούν οι εργαζόμενοι όμως χρηματοδότες και συνέταιρους της εταιρείας ώστε να περιμένουν απόδοση μεριδίων; Τις εποχές της μεγάλης κερδοφορίας μοιράστηκαν τα κέρδη τους με τους εργαζομένους; Ποια λογική επιβάλλει στους εργαζομένους να μοιραστούν τώρα τη ζημία τους; Να καλούνται να "συνεισφέρουν" το εισόδημά τους για την "επιβίωση" των εταιρειών;

Το συγκεκριμένο κρούσμα ακραίας εργοδοτικής αυθαιρεσίας, επιπλέον, ξεπερνάει τα όρια των οικονομικών διεκδικήσεων δεδουλευμένων, θέτοντας ζήτημα στοιχειώδους σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας των εργαζομένων από τους εργοδότες και δείχνει τις σεξιστικές διακρίσεις στις οποίες στον 21ο αιώνα και την "πολιτισμένη Δύση" ακόμα υπόκεινται γυναίκες εργαζόμενες.

Το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών στηρίζει κάθε συνάδελφο και κάθε προσπάθεια για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του. Καλούμε όλους τους εργαζομένους στις τεχνικές εταιρείες της Κρήτης να συσπειρωθούν και να διεκδικήσουν όσα δικαιούνται. Στα κοινά μας προβλήματα, οι ατομικές λύσεις δεν μπορούν να αποδώσουν. Ο αγώνας ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία είναι αγώνας όλων των εργαζομένων. Αγώνας που θα πρέπει να βρίσκεται στα χέρια των εργαζομένων, των γενικών συνελεύσεων των σωματείων τους, για να σπάσει το κλίμα του φόβου που προσπαθεί να επιβάλλει η εργοδοσία στους χώρους δουλειάς. Με τη συναδελφική αλληλεγγύη, την οργάνωσή σε κάθε χώρο δουλειάς, μπορούμε να αποκρούσουμε την επίθεση, να υπερασπίσουμε και να διευρύνουμε τα δικαιώματά μας.

Καλούμε κάθε συνάδελφο να γραφτεί στο σωματείο και μαζί να αντισταθούμε με τη μεγαλύτερη δυνατή ενότητα και αλληλεγγύη.

Η αξιοπρέπεια στη ζωή και τη δουλειά μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Κανένας συνάδελφος μόνος του. Κανένας φοβισμένος. Η δύναμη στους εργαζομένους που παράγουν τον πλούτο με τη δουλειά τους. Η ελπίδα στο συλλογικό αγώνα και την αλληλεγγύη.

Το Σωματείο μας προέβη σε καταγγελία όλων των παραπάνω στην Επιθεώρηση Εργασίας στις 17.11.2014. Στην Επιθεώρηση μαζί με μέλη του Σωματείου μας, βρέθηκαν αλληλέγγυοι δίπλα μας και εκπρόσωποι από άλλα σωματεία του Ηρακλείου».  

Η απάντηση της εταιρείας

«Η εργοδότρια εταιρεία καταδικάζει κάθε προσβολή της εγκυμοσύνης και της μητρότητας.

Όσα αναφέρονται σε δημοσιεύματα και δηλώσεις-ανακοινώσεις φυσικών ή νομικών προσώπων, δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Άλλωστε ούτε και σε αυτήν ακόμη την καταγγελία της εργαζόμενης δεν αναφέρεται πουθενά "Ρίξε το παιδί ή παραιτήσου".

Οι αναφορές, τίτλοι δημοσιευμάτων, ψευδείς ειδήσεις σε βάρος μου, όπως "ρίξε το παιδί ή παραιτήσου", συνιστούν συκοφαντική δυσφήμιση και με βλάπτουν άδικα.

Όσα αναφέρονται στην καταγγελία σε βάρος μου δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Ουδέποτε εκβιάστηκε ή πιέστηκε η συγκεκριμένη εργαζόμενη να πράξει κάτι παράνομο ή ανήθικο.

Αντίθετα παρερμηνεύοντας τα ευεργετήματα του νόμου για την εγκυμοσύνη, παραμονές του τοκετού, με καθοδηγητές παρωχημένους πατερναλιστές επιχειρεί να αποκομίσει οφέλη χωρίς να τα δικαιούται.

Στις 16 Οκτωβρίου η εργαζόμενη αρνήθηκε να λάβει τα δεδουλευμένα ως και κάθε άλλη νόμιμη απαίτησή της και έκτοτε είναι υπερήμερη. Και γι' αυτό υπάρχει απόδειξη. Η εργαζόμενη ισχυρίζεται ότι υπέστη εργατικό ατύχημα, χωρίς να επιβεβαιώνεται.

Η εργοδότρια εταιρεία επιφυλάσσεται για κάθε δικαίωμά της κατά παντός υπευθύνου».

Σχόλια