default-image

Έρχονται οι "έξυπνοι" μετρητές

Έρχονται οι "έξυπνοι" μετρητές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσα στο 2016, τελικά, θα κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτοι έξυπνοι μετρητές ρεύματος σε κατοικίες και καταστήματα, όπως εκτιμούν στελέχη της αγοράς, αλλά και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του μέλους της διοίκησης της Ένωσης Τεχνικού Προσωπικού της ΔΕΗ και αντιπροέδρου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Γιάννη Βρέντζου.

Ήδη έχουν δοθεί συνεχείς παρατάσεις στο σχετικό διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για το πιλοτικό πρόγραμμα εγκατάστασης συνολικά 200.000 μετρητών πανελλαδικά. Η προκήρυξη δημοσιεύτηκε στα μέσα Ιουλίου και είχε αρχική καταληκτική προθεσμία τις 22 Σεπτεμβρίου. Έπειτα από ενστάσεις και προσφυγές ενδιαφερομένων επενδυτών, μετατέθηκε για τις 3 Νοεμβρίου, εν συνεχεία για το τέλος του 2014, και προ ημερών, κατόπιν νεότερων αιτημάτων από εταιρείες, για τις 30 Ιανουαρίου 2015!

Όπως είχε ξαναγράψει πρόσφατα αλλά και παλιότερα η "Ν. Κρήτη", πρόκειται για μετρητές που είναι στην ουσία συσκευές ηλεκτρονικής καταγραφής κάθε κατανάλωσης ενέργειας σε ένα κτήριο, απαλλάσσοντας τους καταναλωτές από τους "φουσκωμένους" λογαριασμούς των έναντι και των εκκαθαριστικών, αλλά και από την υποχρέωση να έχουν ρολόγια εκτός του κτηρίου για να είναι προσβάσιμα στους ανθρώπους που καταγράφουν το τι έγραψε το ρολόι. Μάλιστα αυτό ακριβώς προβάλλεται ως αρνητικό στοιχείο της υπόθεσης. Ότι θα μείνουν χωρίς δουλειά όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι που απασχολούνταν τόσο από την ίδια τη ΔΕΗ όσο και από τους ιδιώτες.

Το έργο

«Είναι αυτονόητο ότι δε γίνεται αυτόματα η εγκατάσταση σε όλους τους καταναλωτές της χώρας. Θα γίνεται κατά περιοχή και όλες οι πληροφορίες λένε ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία μέσα στο 2016», αναφέρει στη "Ν. Κρήτη" ο Γιάννης Βρέντζος. «Για παράδειγμα, δεν είναι εύκολο να τοποθετηθούν σε όλη την Κρήτη αμέσως 300-400 χιλιάδες συσκευές. Αυτό επομένως θα γίνεται σταδιακά», προσθέτει ο συνδικαλιστής.

Εξάλλου, να υπενθυμίσουμε ότι το πιλοτικό πρόγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνει την εγκατάσταση συνολικά 200.000 μετρητών σε κατοικίες και καταστήματα (170.000 υποχρεωτικά και 30.000 προαιρετικά).

Το έργο προϋπολογισμού 86,5 εκατ. ευρώ θα αποτελέσει τον «πιλότο» πάνω στον οποίο θα στηριχθεί η μελέτη για την πλήρη αντικατάσταση των 7 εκατομμυρίων μετρητών χαμηλής τάσης της ΔΕΗ, ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ.

Η κοινοτική νομοθεσία, εξάλλου, υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να έχουν αντικαταστήσει το 80% των συμβατικών μετρητών με έξυπνους ψηφιακούς μέχρι το 2018. Και υπάρχουν οι εκτιμήσεις ότι η Ελλάδα μάλλον δε θα επιτύχει τα χρονοδιαγράμματα.

"Πόσο ρεύμα ξόδεψα;": Θα ενημερώνεται στο κινητό ο καταναλωτής

Η εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών ανοίγει το δρόμο για την εφαρμογή πολυζωνικών τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος με διαφορετικές χρεώσεις, ανάλογα με το πώς διαμορφώνεται η ζήτηση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Για τον καταναλωτή, οι «έξυπνοι» μετρητές θα αλλάξουν ριζικά τη μέχρι σήμερα σχέση του με την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος.

Με μηνύματα στο κινητό τηλέφωνο θα ειδοποιείται για την κατανάλωση ρεύματος ή για προγραμματισμένες διακοπές, βλάβες καθώς και τυχόν παραβιάσεις μετρητή, ενώ μέσω του διαδικτύου θα έχει πρόσβαση σε ιστορικά στοιχεία της κατανάλωσής του για διάστημα 24 μηνών.

Του Χριστόφορου Παπαδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News