default-image

Οι φόβοι πίσω από τον παπανδρεϊκό ξεσηκωμό

Ελλάδα
Οι φόβοι πίσω από τον παπανδρεϊκό ξεσηκωμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κινηματικές διαστάσεις τείνει να πάρει η προετοιμασία για την αυριανή επετειακή εκδήλωση του Ιδρύματος Ανδρέα Παπανδρέου στο Ηράκλειο  με κεντρικό ομιλητή τον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου. Λίγες μόνο ημέρες μετά τη κίνηση 4000 στελεχών ,τα οποία συνυπέγραψαν πολιτικό μανιφέστο με αιχμές για την σημερινή ηγεσία του κόμματος και η επιλογή Παπανδρέου να επαναλάβει εν πολλοίς την εκδήλωση του Ζαππείου με κέντρο αναφοράς την Κρήτη προσδίδει αλλά χαρακτηριστικά. Τα όσα δαδραματιστήκαν στο πολωμένο κλίμα του Σεπτεμβρίου με συνθήματα εναντίον του Ευάγγελου Βενιζέλου από μερίδα ¨παπανδρεικων¨ έχουν δημιουργήσει ένα προηγούμενο πάνω στο οποίο χτίζονται οι φόβοι και οι ανησυχίες πολλών στελεχών του ΠΑΣΟΚ που θα δώσουν αύριο το παρών στην εκδήλωση, είτε εντάσσονται στο παπανδρεϊκό μπλοκ είτε βρίσκονται μακριά από αυτό. "θα αποχωρήσω με δημόσια τοποθέτηση εάν αναληφθώ διχαστικά συνθήματα" σημείωνε με εμφατικό τρόπο σε συνομιλητές του, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ο οποίος δεν στήριξε τον Ευάγγελο Βενιζέλο αλλά αρνείται όπως προσέτει να γίνει συμμέτοχος δια της ανοχής του σε ένα διχαστικό κλίμα .Ενω στην ίδια συζήτηση κορυφαίος αυτοδιοικητικός σε επίπεδο περιφέρειας που έχει περάσει και από την Νομαρχιακή Επιτροπή δεν έκρυβε την ανησυχία του για τις αυριανές διαθέσεις των λίγων που όμως μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα.

H στάση της Ν.Ε του ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου.

Τη περασμένη Εβδομάδα και στην σκιά της ¨κίνησης των 75¨ που συντόνισε το πολιτικό μανιφέστο των 4000 στελεχών, συνεδρίασε η νομαρχιακή επιτροπή του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο. Η είδηση για την εκδήλωση του Ιδρύματος Ανδρέ Παπανδρέου με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον πρώην πρόεδρο του κόμματος , κυριάρχησε στη συζήτηση των μελών, με την ηγεσία του οργάνου να επιχειρεί να διατηρήσει χαμηλούς τόνους. Ωστόσο το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις τάξεις των ¨παπανδρεικών¨ από τότε μέχρι και σήμερα , με διαρροές ακόμη και για κίνηση-σύνθημα του Γιώργου Παπανδρέου από το Ηράκλειο για τη συγκρότηση νέου πολιτικού φορέα,-αν και δεν επιβεβαιώνονται από καμία πηγή-έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην κορυφή της οργάνωσης. Με το δεδομένο ότι ακόμη και μέλη της Ν.Ε πρωταγωνιστούν στην υγκρότηση του¨ παπανδρεικού¨ μετώπου, ο γραμματέας της Οργάνωσης Λάμπρος Αντωνόπουλος σε συνομιλητές του δεν κρύβει τον αντίστοιχο προβληματισμό του ωστόσο εκτιμά ότι τουλάχιστον αύριο στο ακροατήριο οι ψύχραιμες παρουσίες θα συγκρατήσουν τους ¨ενθουσιώδεις ¨ που ετοιμάζονται να στείλουν συνθηματικά μηνύματα στη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ παρόντος του Γιώργου Παπανδρέου στήνοντας σκηνικό Ζαππείου.

Η κάθοδος Πετσάλνικου και οι αποστάσεις από διχαστικές λογικές.

Από τους πρώτους συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου που βρέθηκαν στο Ηράκλειο για την προετοιμασία της αυριανής εκδήλωσης ήταν ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος. Η παρουσία του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της Κρήτη tv την Τετάρτη κατέστησε σαφές ότι πέρα από την επετειακή εκδήλωση του Ι.Α.Π για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ  δεν υπάρχει κάτι περισσότερο. Ωστόσο οι σαφέστατες αιχμές του για την ηγεσία του κόμματος και προσωπικά για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τον οποίο κατηγόρησε ότι οδηγεί το ΠΑΣΟΚ σε ¨υπερσυντηρητικό δρόμο¨ δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας για τη θέση και άποψη των ¨παπανδρεικών¨. Ο ίδιος πάντως θέλησε να κρατήσει καθαρές αποστάσεις από διχαστικές λογικές. Σε κάθε περίπτωση πολλά από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που αποφεύγουν να ενταχθούν ανάμεσα σε ¨προεδρικούς¨ και ¨παπανδρεικούς¨ τόνιζαν ότι το κείμενο των 4.000 στελεχών έχει ήδη ρίξει το σπόρο για να καλλιεργηθεί μια νέα κίνηση είτε εντός είτε εκτός ΠΑΣΟΚ. Οι ίδιοι πρόσθεταν ότι η αυριανή εκδήλωση ενδέχεται να αποτελέσει το ¨λίπασμα¨ για την ανάπτυξη του νέου κομματικού δέντρου , που σίγουρα δεν θα ονομάζεται ¨ΕΛΙΑ¨, όπως κατέληγαν με σκώμμα.

Η Έκθεση ιστορικού υλικού, που διοργανώνει το Ίδρυμα Αδρέα Παπανδρέου, με αφορμή την συμπλήρωση 40 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας και την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και 50 χρόνων από την εκλογική νίκη της Ένωσης Κέντρου, θα βρίσκεται από τις 24 έως και τις 28 Οκτωβρίου, στο Ηράκλειο.Τα εγκαίνια της έκθεσης, που θα στεγαστεί στο Ξενοδοχείο ΑΤΛΑΝΤΙΣ, θα πραγματοποιηθούν αύριο στις 7:30 μμ, με ειδική εκδήλωση στην οποία ομιλητής θα είναι ο Γιώργος Παπανδρέου.

 Του Χρήστου Κώνστα

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News