Ειδήσεις

Μόνο 1 στα 10 παιδιά θωρακίζονται κατά της μηνιγγίτιδας Β' (video)

Μόνο όποια οικογένεια έχει να διαθέσει από 200 έως... και 400 ή 600 ευρώ κατά περίπτωση, έχει την "πολυτέλεια" να προστατεύσει τα παιδιά της από την εξαιρετικά επικίνδυνη μηνιγγίτιδα Β'!

Το εμβόλιο μπορεί να κυκλοφορεί ήδη από την άνοιξη στη χώρα μας, αλλά με μια πρώτη προσέγγιση των παιδιάτρων εκτιμάται ότι στο Ηράκλειο μόλις το 10% των παιδιών έχει εμβολιαστεί. Το πανάκριβο εμβόλιο παραμένει απρόσιτο για τη μέση οικογένεια και ακόμη και με τη μείωση της τιμής του κοστίζει 104 ευρώ ανά δόση. Οπότε για μια οικογένεια με δύο παιδιά μπορεί να κοστίσει έως 400 ευρώ!

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Κι αυτό γιατί δεν απαιτούνται μία αλλά δύο δόσεις στα μικρά παιδιά και πάνω από δύο στα βρέφη. Με τον τρόπο αυτό, ένα "ιατρικό" ζήτημα, μετατρέπεται σε οικονομικό και κοινωνικό: όποιος έχει αρκετά χρήματα  - και μόνο αυτός - μπορεί να προστατεύσει τα παιδιά του από την επικίνδυνη νόσο! Αυτοί που δεν μπορούν να διαθέσουν το πολύ μεγάλο (με τα σημερινά δεδομένα) ποσό, θα ελπίζουν... στην θεά Τύχη!

Για το λόγο αυτό άλλωστε μόνο το 1 στα 10 παιδιά στο Ηράκλειο έχει εμβολιαστεί!

Ελπίζουν σε καλά νέα

Όπως επισήμανε η πρώην διευθύντρια της Παιδιατρικής του Βενιζελείου και παιδίατρος Ελένη Κόκορη στην εκπομπή "Κρήτη Σήμερα" της "ΚΡΗΤΗ TV" πολλοί γονείς δεν κάνουν το εμβόλιο στα παιδιά τους ιδιαίτερα όταν έχουν πάνω από ένα, καθώς δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα.

Ωστόσο οι πληροφορίες σύμφωνα με την κ. Κόκορη αναφέρουν ότι παρά την αρχική διαφωνία που υπήρχε στο εσωτερικό της αρμόδια επιτροπής, τελικά το εμβόλιο αναμένεται τους επόμενους μήνες να ενταχθεί στο πρόγραμμα εμβολιασμού και να συνταγογραφείται, εφόσον επιβεβαιωθούν τα σενάρια.

ΝΕΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑΣ

Κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 62-65 κρούσματα της μηνιγγίτιδας Β

Το εμβόλιο κοστίζει 104 ευρώ ανά δόση (έως 3-4 δόσεις)

Έχει εμβολιαστεί στο Ηράκλειο το 10% περίπου των παιδιών

Στάση αναμονής για τη δωρεάν χορήγηση

Η ίδια η ιατρική κοινότητα επαναλαμβάνει ότι τα εμβόλια χρησιμοποιούνται ως όπλα στον τομέα της πρόληψης και συνιστά να υποβάλλονται τα παιδιά τον εμβολιασμό. Το γεγονός, όμως, ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού δημιουργεί δυσκολίες στις οικογένειες, ενώ υπάρχει και η επιφυλακτικότητα κάποιων γιατρών που θεωρούν ότι δεν πρέπει απαραιτήτως να ενταχθεί στο πρόγραμμα, αφού το κόστος εκτινάσσεται και ήδη χορηγούνται στα παιδιά εμβόλια κατά άλλων τύπων μηνιγγίτιδας...

Ωστόσο κατά κοινή ομολογία η ανάγκη δωρεάν εμβολιασμού κατά της μηνιγγίτιδας Β,  κρίνεται επιβεβλημένη, όπως και η θωράκιση κατά της νόσου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμού Υγείας, περίπου ένα στα δέκα άτομα που προσβάλλονται καταλήγει παρά τη θεραπεία. Από αυτούς που επιβιώνουν, ένα στα πέντε άτομα εμφανίζει σοβαρά και μόνιμα προβλήματα υγείας. Άρα δεν είναι θέμα προσωπικής άποψης, αλλά θωράκισης των παιδιών...

Της Φιλίας Σαριδάκη

Σχόλια