Ειδήσεις

Έρχεται για τη γενετική ιστορία της Κρήτης

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης αναγορεύει τον καθηγητή Γενετικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον Γεώργιο Σταματογιαννόπουλο σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Ιατρικής. Η τελετή της αναγόρευσης θα γίνει τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου και ώρα 6 το απόγευμα στο αμφιθέατρο Μεταπτυχιακών του Τμήματος Ιατρικής, στην Πανεπιστημιούπολη Βουτών, στο Ηράκλειο. Κατά τη διάρκεια της τελετής, ο τιμώμενος θα πραγματοποιήσει ομιλία με τίτλο "Η γενετική ιστορία της Κρήτης".

Ο Γεώργιος Σταματογιαννόπουλος είναι καθηγητής Γενετικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, στο Σιατλ των ΗΠΑ. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1958 και πήρε το διδακτορικό του από το ίδιο πανεπιστήμιο το 1960. Εντάχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον το 1964, όπου υπηρέτησε ως επικεφαλής του Τμήματος Γενετικής Ιατρικής και σήμερα είναι διευθυντής του Markey Molecular Medicine Center.

Ο κ. Σταματογιαννόπουλος αναγνωρίζεται διεθνώς ως ένας κορυφαίος επιστήμονας στο πεδίο της μοριακής γενετικής του ανθρώπου.

Τα κύρια ερευνητικά του πεδία είναι η γονιδιακή θεραπεία, η ρύθμιση γονιδίων της σφαιρίνης και ρυθμιστικής γονιδιωματικής. Εστίασε επίσης στη γενετική των ελληνικών πληθυσμών, συμπεριλαμβανομένων των αρχαίων πληθυσμών, όπως των Μυκηναίων και των Μινωιτών. Ο κ. Σταματογιαννόπουλος έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 400 μελέτες και 12 βιβλία. Είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Έχει υπηρετήσει ως πρόεδρος της Αμερικανικής Αιματολογικής Εταιρείας και ιδρυτικός πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Γονιδιακής Θεραπείας.

Σχόλια