default-image

Σήμερα οι ανακοινώσεις για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

Οικονομία
Σήμερα οι ανακοινώσεις για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην "Αίγλη" Ζαππείου θα γίνει σήμερα από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, και τον υφυπουργό Βασίλη Κεγκέρογλου, η παρουσίαση του "Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος".

Παρόντες θα είναι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί στους δήμους Δράμας, Έδεσσας, Γρεβενών, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Λευκάδας, Μεσολογγίου, Χαλκίδας, Καλλιθέας, Τρίπολης, Σάμου, Σύρου και σε έναν δήμο της Κρήτης, αυτόν του Μαλεβιζίου. Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης θα δώσει το "παρών" στην παρουσίαση του προγράμματος στο Ζάππειο.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα θα ξεκινά από τα 200 ευρώ για τον άγαμο χωρίς παιδιά και ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση θα αυξάνεται κατά 100 ευρώ για κάθε ενήλικο μέλος της οικογένειας και κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος. Αυτό σημαίνει ότι ζευγάρι με δύο ανήλικα παιδιά θα πρέπει να έχει ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα 400 ευρώ.

Αν το εν λόγω ζευγάρι εισπράττει από διάφορες πηγές, π.χ. 200 ευρώ το μήνα, το κράτος θα έρθει και θα του συμπληρώσει αυτό το ποσό για να φτάσει τα 400 ευρώ. Δηλαδή το κράτος αναγνωρίζει ότι η τετραμελής οικογένεια δεν μπορεί να ζήσει με κάτω από 400 ευρώ το μήνα και κάθε φορά θα έρχεται είτε να δίνει ολόκληρο το ποσό είτε να το συμπληρώνει για να φθάνει αυτό το ποσό. Ουσιαστικά το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα καθίσταται και το εισοδηματικό κριτήριο για τη χορήγησή του.

Επίσης, σε καμία περίπτωση τα τεκμήρια για αυτοκίνητα και δίκυκλα δε θα πρέπει να ξεπερνούν τις 6.000 ευρώ, ενώ οι καταθέσεις που πιθανόν να διαθέτουν οι δικαιούχοι θα πρέπει να είναι ως το ύψος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Για τον υπολογισμό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος δεν υπολογίζονται: φόροι, έκτακτη εισφορά, προνοιακά επιδόματα, τεκμήρια, διατροφή ανήλικου τέκνου, καθώς και το 20% μισθού που λαμβάνει ο δικαιούχος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News