default-image

Υποσχέσεις για αποζημιώσεις εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού

Κρήτη
Υποσχέσεις για αποζημιώσεις εξαιτίας του καταρροϊκού πυρετού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθησυχαστικός για την καταβολή αποζημιώσεων - μέσω του προγράμματος που καλύπτει τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια - στους κτηνοτρόφους όλης της χώρας που θα πληγούν από τον καταρροϊκό πυρετό των αιγοπροβάτων εμφανίστηκε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος.

Την ίδια στιγμή, πάντως, ο συναγερμός στην Κρήτη για τον καταρροϊκό πυρετό καλά κρατεί... Μάλιστα, η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Χανίων ανακοίνωσε χθες συγκεκριμένες ζώνες ελέγχου σε πολλές περιοχές. Αναλυτικότερα, σε κεντρικό επίπεδο η αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού, καθώς και ο τρόπος αποζημίωσης των κτηνοτρόφων αναλύθηκαν στη διάρκεια πολύωρης σύσκεψης, που συγκάλεσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Πάρις Κουκουλόπουλος, στην Αθήνα, και στην οποία μετείχαν η αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου και ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Κρήτης Ζαχαρίας Σωμαράς.

Όπως έγινε γνωστό, το υπουργείο υπόσχεται να δώσει αποζημιώσεις στους πληγέντες, από το πρόγραμμα που καλύπτει και τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, το ύψος των οποίων θα κυμαίνεται ανάλογα με το ζώο, την ηλικία και τη φυλή του.

Ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η αποζημίωση για τη χρήση εντομοαπωθητικών και η αποζημίωση αφενός των θανόντων ζώων - στο πλαίσιο του προγράμματος μεταδοτικής σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας - καθώς επίσης και η αποζημίωση εκεί όπου, με ευθύνη της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, υπάρχει θανάτωση ζώου, θα προχωρήσει κανονικά, όπως προβλέπει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Παράλληλα, το υπουργείο εξετάζει το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόβλεψη για περαιτέρω ενίσχυση εάν υπάρξει απώλεια παραγωγής στα αμνοερίφια και στο γάλα. Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι παραγωγοί θα πρέπει να απευθυνθούν στα τοπικά κτηνιατρεία, έτσι ώστε να δηλώσουν την καταγραφή των νεκρών ζώων από τον καταρροϊκό πυρετό και να προσκομίσουν τα τιμολόγια για την προμήθεια εντομοκτόνων και εντομοαπωθητικών.

Σε τοπικό επίπεδο, στο νομό Χανίων ανακοινώθηκαν χθες από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Αντιπεριφέρειας Χανίων ζώνες ελέγχου γύρω από την επιβεβαιωμένη εστία του καταρροϊκού πυρετού, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων περιμετρικά.

Στη σχετική ανακοίνωση σημειώνεται:

«Από εκτροφές μηρυκαστικών, οι οποίες βρίσκονται μέσα στη ζώνη ελέγχου, επιτρέπεται η μετακίνηση ζώων για οποιοδήποτε λόγο, τόσο εντός της ζώνης ελέγχου όσο και εντός της ζώνης προστασίας, υπό τους παρακάτω όρους:

- Εντός των είκοσι τεσσάρων (24) ωρών από τη φόρτωσή τους έχουν εξεταστεί κλινικά από επίσημο κτηνίατρο και δεν εμφανίζουν συμπτώματα καταρροϊκού πυρετού.

- Πριν τη μετακίνησή τους στα ζώα έχει εφαρμοστεί κατάλληλο εντομοαπωθητικό σκεύασμα (λαμβάνοντας υπόψη και το σχετικό χρόνο αναμονής για κάθε σκεύασμα σε ό,τι αφορά τα ζωικά προϊόντα).

- Έχουν εφαρμοστεί κατάλληλα εντομοαπωθητικά ή και εντομοκτόνα (αφού προηγηθεί καθαρισμός και απολύμανση) στα οχήματα, με τα οποία τα ζώα μεταφέρθηκαν πριν από την αναχώρησή τους, αλλά και μετά την εκφόρτωση των ζώων.

- Η μετακίνηση πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκτός των δραστηριότητας των εντόμων-φορέων».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «μετακινήσεις ζώων από εκτροφές που βρίσκονται στη ζώνη προστασίας (όλη η περιφερειακή ενότητα Χανίων, εκτός των περιοχών της ζώνης ελέγχου), μέσα στη ζώνη προστασίας, καθώς και προς τη ζώνη ελέγχου επιτρέπονται για οποιονδήποτε λόγο, υπό τους παρακάτω όρους:

- Εντός των είκοσι τεσσάρων (24) ωρών από τη φόρτωσή τους έχουν εξεταστεί κλινικά από επίσημο κτηνίατρο και δεν εμφανίζουν συμπτώματα καταρροϊκού πυρετού.

- Έχουν εφαρμοστεί κατάλληλα εντομοαπωθητικά ή και εντομοκτόνα (αφού προηγηθεί καθαρισμός και απολύμανση) στα οχήματα, με τα οποία τα ζώα μεταφέρθηκαν πριν από την αναχώρησή τους, αλλά και μετά την εκφόρτωση των ζώων.

- Η μετακίνηση πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκτός των ωρών δραστηριότητας των εντόμων-φορέων.

Προς διευκόλυνσή τους, οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να επικοινωνούν με την Κτηνιατρική Υπηρεσία σε εύλογο χρονικό διάστημα (τουλάχιστον 1 εβδομάδα) πριν τη μετακίνηση των ζώων τους είτε για σφαγή είτε για αναπαραγωγή είτε για μετακίνηση ποιμνίου, προκειμένου να τους δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες στα τηλέφωνα:

1. Τμήμα Κτηνιατρικής Π.Ε. Χανίων, 28213/46.601-603-606.

2. Κ.Κ. Χανίων, 28213/46.620.

3. Κ.Κ. Βρυσών, 28250/51.281.

4. Κ.Κ. Βουκολιών, 28240/31.221 και

5. Κ.Κ. Κισσάμου, 28220/22.310.

Επισημαίνεται ότι ΚΑΝΕΝΑ υγειονομικό πιστοποιητικό σφαγής/αναπαραγωγής/μετακίνησης ποιμνίου δε θα εκδίδεται εφόσον ο κτηνοτρόφος δεν έχει επικοινωνήσει προηγουμένως με την Υπηρεσία, για να ενημερωθεί σχετικά με τη λήψη των μέτρων που ο ίδιος οφείλει να εφαρμόσει πριν τη μετακίνηση των ζώων του».

ΧΑΝΙΑ

Ζώνες ελέγχου

Οι ζώνες ελέγχου έχουν ως εξής:

ΔΗΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ:

- Δημοτική Ενότητα Ακρωτηρίου, στις εξής Δημοτικές/Τοπικές Κοινότητες:

1. Αρωνίου.

2. Κουνουπιδιανών.

3. Μουζουρά.

4. Στερνών.

5. Χωρδακίου.

- Δημοτική Ενότητα Θερίσου:

1. Περιβολίων.

2. Βαρυπέτρου.

- Δημοτική Ενότητα Κεραμειών:

1. Δρακώνας.

2. Κάμπων.

3. Κοντόπουλων.

4. Μαλάξας.

5. Παπαδιανών.

6. Πλατύβολας.

- Δημοτική Ενότητα Νέας Κυδωνίας:

1. Γαλατά.

2. Δαράτσου.

3. Σταλού.

- Δημοτική Ενότητα Σούδας:

1. Σούδας.

2. Απτέρων.

3. Τσικαλαριών.

- Δημοτική Ενότητα Χανίων:

1. Χανίων.

ΔΗΜΟΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ:

- Δημοτική Ενότητα Αρμένων:

1. Αρμένων.

2. Καλύβων.

3. Κάρων.

4. Μαχαίρων.

5. Νέου Χωριού.

6. Ράμνης.

7. Στύλου.

- Δημοτική Ενότητα Βάμου:

1. Βάμου.

2. Γαβαλοχωρίου.

3. Καΐνας.

4. Καλαμιτσίου Αλεξάνδρου.

5. Κεφαλά.

6. Κόκκινου Χωριού.

7. Ξηροστερνίου.

8. Πλάκας.

9. Σελλίων.

- Δημοτική Ενότητα Κρυονερίδας:

1. Βρυσών.

- Δημοτική Ενότητα Φρε:

1. Μελιδονίου.

2. Παϊδοχωρίου.

3. Πεμονίων.

4. Τζιτζιφέ.

5. Φρε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News