Ειδήσεις

"Ρύθμιση οφειλών προς Δήμους και για τις αβεβαίωτες"

Την επέκταση της ρύθμισης οφειλών προς τους Δήμους για ληξιπρόθεσμες οφειλές και για τις αβεβαίωτες, καθώς αυτό ωφελεί τόσο τους δημότες, όσο και τους Δήμους καθότι η σημερινή ρύθμιση τείνει να καταστήσει πλασματικούς προϋπολογισμούς τους, ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης προς τον υπουργό Εσωτερικών κ. Αργύρη Ντινόπουλο.

Σύμφωνα με την τροπολογία με γεν. αριθμό 1874 και ειδικό 96/30-9-14 στο σχέδιο νόμου "Έλεγχος των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων και των αιρετών αντιπροσώπων Βουλής και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου" του υπουργείου Εσωτερικών, παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους Δήμους και τα Ν.Π.Δ.Δ. αυτών μέχρι 30-9-2014, αρκεί οι οφειλέτες να καταθέσουν αίτηση μέχρι 14 Νοεμβρίου 2014.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση τροποποιούνται διατάξεις του άρθρου 51 του ν. 4257/2014 αναφορικά με τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς Δήμους. Ειδικότερα, επεκτείνεται η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών και ληξιπρόθεσμων οφειλών, εκτός από αυτές προς τους Δήμους και τα Ν.Π.Δ.Δ. αυτών κατόπιν σχετικής απόφασης των οικείων διοικητικών συμβουλίων. Έτσι παρατείνεται έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2014 η ημερομηνία μέχρι την οποία θα πρέπει να είναι βεβαιωμένες οι οφειλές, προκειμένου να υπαχθούν στις διατάξεις του άρθρου 51. Επιπλέον, παρατείνεται έως τις 14 Νοεμβρίου 2014 η ημερομηνία έως την οποία είναι δυνατή η υποβολή αίτησης του οφειλέτη για την υπαγωγή των οφειλών του σε καθεστώς ρύθμισης.

Όπως αναφέρει στο έγγραφό του ο κ. Αυγενάκης, «η ρύθμιση αυτή κρίνεται απαραίτητη, δεδομένου ότι λόγω των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών υπήρξε σημαντική καθυστέρηση όσο αφορά την επεξεργασία και εξέταση των αιτήσεων ρύθμισης οφειλών που υποβλήθηκαν, ενώ παράλληλα επεκτείνεται το πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης και για τα Ν.Π.Δ.Δ.

Ωστόσο, σε σχέση με τις οφειλές προς τους Δήμους διαφόρων οφειλετών, οι οποίες δεν έχουν βεβαιωθεί ταμειακά ακόμη, άρα δεν έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, με την ολοκλήρωση της διαδικασίας βεβαίωσης θα εκτοξεύσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους Δήμους σε μεγάλα ύψη. Αυτό θα δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στους προϋπολογισμούς των Δήμων, καθότι τείνει να τους καταστήσει πλασματικούς».

Ο κ. Λ. Αυγενάκης ζητά να προβλεφθεί στην τροπολογία «η δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων και αβεβαίωτων οφειλών προς τους Δήμους και τα Ν.Π.Δ.Δ. αυτών…», όπως στην περίπτωση των διατάξεων του Ν. 3801/2009 που έδιναν αυτή τη δυνατότητα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια