Ειδήσεις

Αποκαλυπτική μελέτη: Συρρίκνωση των δήμων κατά 60%

«Θα αντισταθούμε στην αφαίμαξη προσωπικού και πόρων από το Δήμο Ηρακλείου», δήλωσε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος επισήμανε ότι θα σταθεί στο πλευρό των εργαζομένων στις διεκδικήσεις τους.

«Η παρουσία μας εδώ είναι ενδεικτική του ενδιαφέροντος του Δήμου για το προσωπικό του, που είναι η πιο βασική συνιστώσα για την αποτελεσματικότητα του έργου του. Μαζί θα συνεργαστούμε ώστε ο Δήμος να κρατηθεί όρθιος σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε», είπε στο προσωπικό ο κ. Λαμπρινός. Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης κάποιων λειτουργιών του Δήμου ο κ. Λαμπρινός ήταν κάθετος:«Θα αντιδράσουμε σε αυτό. Και στις απολύσεις και στο ξεπούλημα της περιουσίας των Δήμων είμαστε αντίθετοι».

Νωρίτερα με δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων κ. Στρατήγης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις από τη ραγδαία αποδυνάμωση των δημοτικών υπηρεσιών. Επικαλούμενος τα στοιχεία της μελέτης της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που αναδεικνύουν τη συρρίκνωση των οικονομικών δυνατοτήτων των δήμων κατά 60% τα τελευταία χρόνια, εξέφρασε το φόβο και την αγωνία των εργαζομένων για μεθοδεύσεις που οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση συγκεκριμένων λειτουργιών των δήμων.

Συνέλευση, όχι κατάληψη

Με καταλήψεις δημαρχείων... γιορτάζει σήμερα η ΠΟΕ-ΟΤΑ την Ημέρα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πρόκειται για μια κίνηση διαμαρτυρίας ενάντια - όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία - στην υποβάθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την υποχρηματοδότησή της και την προσπάθεια συκοφάντησης του εργατικού δυναμικού της με τους ελέγχους μετατροπής των συμβάσεων των εργαζόμενων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Οι καταλήψεις πραγματοποιούνται από τις 10:30 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι, παράλληλα με συγκεντρώσεις και γενικές συνελεύσεις «για να συζητηθούν τα προβλήματα-αιτήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους αλλά και το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Στο Ηράκλειο πάντως, όπως ανέφερε στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος των Εργαζομένων του Δήμου Ηρακλείου Γιώργος Στρατήγης, δε θα πραγματοποιηθεί κατάληψη στο Δημαρχείο, αλλά γενική συνέλευση όλων των εργαζομένων στις 10 το πρωί στο χώρο της παλιάς λαχαναγοράς, στην παραλιακή.

Στη συνέλευση δίνουν το "παρών" ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός και οι αντιδήμαρχοι, σε μια πρώτη ευρεία συνάντηση γνωριμίας και συζητήσεων μεταξύ της νέας διοίκησης και των εργαζομένων στο Δήμο.

Αποκαλυπτική μελέτη

Μάλιστα σήμερα, σύμφωνα με τον κ. Στρατήγη, παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα της αποκαλυπτικής μελέτης που εκπόνησε το Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ, με αντικείμενο "Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση: Τα οικονομικά της, η εκχώρηση αρμοδιοτήτων της και οι επιπτώσεις στο ανθρώπινο δυναμικό και στα δημόσια αγαθά".

Με φόντο τις σημερινές κινητοποιήσεις, συνελεύσεις, καταλήψεις δημαρχείων κ.τ.λ., η ΠΟΕ-ΟΤΑ αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της: «Με απόφαση του Γενικού Συμβουλίου, η Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014 έχει οριστεί ως Ημέρα Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στο πλαίσιο αυτό, και ως μία ακόμη απάντηση στα σχέδια της συγκυβέρνησης και του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να προχωρήσει στη «συγκριτική αξιολόγηση» και στον επανέλεγχο των συμβάσεων με διαφορετικά κριτήρια, την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014 οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ θα πραγματοποιήσουν κατάληψη όλων των δημαρχιακών μεγάρων από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι. Θα κάνουν επίσης συγκεντρώσεις, γενικές συνελεύσεις και άλλες τοπικές δράσεις».

Έλλη Κοκάλη - Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια