Ειδήσεις

H κρίση αξιών στο επίκεντρο της συνάντησης Πάπα-Τσίπρα (video)

Κάτι περισσότερο από 20 λεπτά διήρκεσε η ιδιωτική συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Πάπα Φραγκίσκο στο Βατικανό, μετά από την οποία οι δύο άνδρες δεν προέβησαν σε δηλώσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ποντίφικας αναφέρθηκε στην «κρίση αξιών», ενώ συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα ότι είναι αδιανόητο να σώζονται οι τράπεζες και όχι οι άνθρωποι.

Από τη συζήτηση, η οποία διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα, δεν έλειψε και το θέμα των μεταναστών, αφού Ιταλία και Ελλάδα είναι δύο χώρες που βρίσκονται στον πυρήνα του προβλήματος. «Είναι ανάγκη να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μην υπάρξουν άλλοι θάνατοι στη Μεσόγειο», τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Στη φωτογραφία, ο Αλέξης Τσίπρας, ο Βάλτερ Μπάγιερ και ο Πάνος Σκουρλέτης με εκπροσώπους του Πάπα λίγο πριν αναχωρήσουν για τη συνάντηση

Για την ανάγκη να οικοδομήσουμε έναν πιο δίκαιο κόσμο έκανε λόγο ο Αλ. Τσίπρας σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση.

Όπως ανέφερε, με τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας συζήτησαν την ανάγκη οι πνευματικές, πανανθρώπινες αξίες να επικρατήσουν έναντι των υλικών αξιών του καταναλωτισμού και του κέρδους.

Μίλησαν, είπε, για τις δομικές αιτίες των ανισοτήτων και της φτώχειας και την ασυδοσία των χρηματοπιστωτικών αγορών, για την ανάγκη αλλαγής της ευρωπαϊκής πολιτικής στο μεταναστευτικό καθώς και για τις αδιέξοδες πολιτικές λιτότητας στην Ελλάδα.

«Ο ελληνικός λαός πληρώνει στην πλειοψηφία του τη στιγμή που οι τράπεζες σώζονται και κάποιοι βγάζουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και απειλούν κι από πάνω», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας.

Τέλος, συμφώνησαν, όπως είπε, στην ανάγκη να δημιουργηθεί μία οικουμενική συμμαχία απέναντι στη φτώχεια και τις ανισότητες μέσα από τη συνέχεια της επικοινωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και της χριστιανικής Εκκλησίας.

Ολόκληρη η δήλωση του Αλ. Τσίπρα:

«Με τον Πάπα Φραγκίσκο, επονομαζόμενο και ως "Πάπα των φτωχών", είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε για την οικονομική κρίση, που δεν είναι μόνο οικονομική, αλλά και κρίση αξιών. Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για την ανάγκη η πολιτική να ξαναεμπνεύσει τους ανθρώπους με συλλογικά οράματα που θα επαναφέρουν πνευματικές πανανθρώπινες αξίες απέναντι στις κυρίαρχες σήμερα υλικές αξίες του καταναλωτισμού και του κέρδους.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για το μεγάλο ζήτημα των πολεμικών επεμβάσεων στη Μ. Ανατολή, στην Ουκρανία και την ανάγκη να οικοδομήσουμε έναν πιο δίκαιο κόσμο. Είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε για τις δομικές αιτίες που γεννούν τη φτώχεια και τις κοινωνικές ανισότητες, που είναι η άνιση διανομή του εισοδήματος και η αυτονομία, η ασυδοσία των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Ζητήσαμε από τον Πάπα Φραγκίσκο να αναλάβει πρωτοβουλία σε διεθνές επίπεδο για τον τερματισμό του πολέμου και για την ειρήνη. Μιλήσαμε για το μεταναστευτικό και τις τραγικές επιπτώσεις μιας πολιτικής ευρωπαϊκής που χρήζει άμεσης αναθεώρησης.

Τέλος, είχα την ευκαιρία να του μεταφέρω την εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην πατρίδα μας, την Ελλάδα Να του πω ότι, μετά από τέσσερα χρόνια αδιέξοδων και άδικων πολιτικών λιτότητας, ο ελληνικός λαός πληρώνει στην πλειοψηφία του τη στιγμή που οι τράπεζες σώζονται και κάποιοι βγάζουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και απειλούν και από πάνω. Του είπα ότι αυτή η μεγάλη αδικία πρέπει να αποκατασταθεί κι ότι ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να κάνει τα πάντα για να αποκατασταθεί αυτή η αδικία.

Τέλος, συμφωνήσαμε στην ανάγκη να υπάρξει συνέχεια στο διάλογο της ευρωπαϊκής Αριστεράς και της χριστιανικής Εκκλησίας. Είναι ανάγκη να δημιουργηθεί μια οικουμενική συμμαχία απέναντι στη φτώχεια, στις ανισότητες, απέναντι στη λογική ότι οι αγορές είναι πάνω από τα κέρδη, να οικοδομηθεί μια συμμαχία πάνω στις κοινές τομές των παράλληλων δρόμων μας. Εκκινούμε από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, τεμνόμαστε όμως σε πανανθρώπινες αξίες, όπως η αλληλεγγύη, η ανάγκη για τον συνάνθρωπο, η κοινωνική δικαιοσύνη».

Ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στο Βατικανό λίγο πριν τις 11 ώρα Ελλάδος χωρίς να φοράει γραβάτα, αφού το πρωτόκολλο δεν το επιβάλλει πλέον εδώ και δυο χρόνια.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συνοδευόταν από τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Παναγιώτη Σκουρλέτη, και τον Βάλτερ Μπάγιερ, το συντονιστή του ευρωπαϊκού δικτύου οργανισμών αριστερού θεωρητικού προσανατολισμού Transform, στην πρώτη αυτή επίσκεψη ηγέτη της ελληνικής Αριστεράς στο Βατικανό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια