Ειδήσεις

Καμπανάκι κινδύνου οι απολύσεις στον τουρισμό

Έκτακτους και εξονυχιστικούς ελέγχους σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας, της Ανατολικής Αττικής, του Πειραιά, της Κω, της Αχαΐας και του Λασιθίου, διέταξε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Γιάννης Βρούτσης

Η εντολή προς το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) και την Ειδική Υπηρεσία Ελέγχων Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) είναι να προβούν άμεσα σε έκτακτους και στοχευμένους ελέγχους για αδήλωτη εργασία στις συγκεκριμένες περιοχές.

Και αυτό γιατί, η αποτύπωση του ισοζυγίου προσλήψεων - απολύσεων για τη χθεσινή ημέρα Δευτέρα 21.7.2014 ήταν αρνητική στο σύνολο της χώρας - κατά 915 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι 506 σε επιχειρήσεις εστίασης -.

Ειδικότερα στο νομό Λασιθίου οι θέσεις εμφανίζονται μειωμένες κατά 26. Αντίστοιχα στον κεντρικό τομέα Αθηνών κατά 261, στην Αχαΐα κατά 212, στην Ανατολική Αττική κατά 186, στον Πειραιά κατά 78 και στην Κω κατά 18.

Για το λόγο αυτό εξετάστηκε η γεωγραφική και κλαδική κατανομή των απολύσεων. Έτσι, εντοπίστηκαν περιοχές όπου αρνητικές ροές και αυξημένες απολύσεις  - και μάλιστα σε επιχειρήσεις εστίασης - δεν δικαιολογούνται καταρχήν από την αυξημένη τουριστική κίνηση που παρατηρείται σε όλη την επικράτεια και από τον ιδιαίτερο τουριστικό χαρακτήρα αυτών.

Με αυτά τα δεδομένα, αποφασίστηκε η στοχευμένη διενέργεια έκτακτων ελέγχων σε επιχειρήσεις των συγκεκριμένων περιοχών της χώρας. Όπως μάλιστα δήλωσε ο υπουργός Εργασίας κ. Γιάννης Βρούτσης:

Με το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» κάθε περιοχή, κάθε κλάδος και κάθε επιχείρηση βρίσκεται στο μικροσκόπιο του υπουργείου. Έδωσα εντολή στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου να διενεργήσουν εκτεταμένους και διεξοδικούς ελέγχους στις συγκεκριμένες περιοχές καθώς παρατηρήθηκαν αδικαιολόγητες αρνητικές ροές στο ισοζύγιο απασχόλησης. Τονίζω για άλλη μία φορά ότι δεν είναι πλέον αποδεκτή - ούτε από την πολιτεία ούτε από την κοινωνία - καμία παραβατική συμπεριφορά στην αγορά εργασίας. Είμαστε αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε κάθε τέτοια καταχρηστική πρακτική από ασυνείδητους εργοδότες με τον πλέον αυστηρό και αποτελεσματικό τρόπο».

Η αντίδραση του υπουργείου φαίνεται ακαριαία, απέναντι στο παράδοξο, που αναδεικνύουν τα στατιστικά στοιχεία. Αυτό όμως που δεν φαίνεται να συνυπολόγισε ο κ. Βρούτσης, είναι η πραγματικότητα που επικρατεί στις τουριστικές περιοχές, ειδικότερα της Κρήτης, όπως μόλις χθες αποκάλυψε το portal neakriti.gr.

Το νησί και βεβαίως οι κοσμοπολίτικες περιοχές του Λασιθίου, μπορεί να ''βουλιάζουν'' από κόσμο, ωστόσο ουδείς ξοδεύει το παραμικρό σε καταστήματα και εστιατόρια. Όπως επιβεβαιώνουν οι ιδιοκτήτες, που δεν κάνουν ούτε σεφτέ, εξαιτίας του all Inclusive. Το γεγονός αυτό συρρικνώνει όχι μόνο τα έσοδα αλλά κυρίως την απασχόληση.

Σχόλια