Ειδήσεις

Πλούσιες εκπτώσεις για... φτωχά πορτοφόλια

Σε κλίμα θερινών εκπτώσεων μπαίνει από σήμερα 14 Ιουλίου και η πόλη του Ηρακλείου, με τις τιμές στα εμπορεύματα να μειώνονται αισθητά, αγγίζοντας και το 70%. Πρόκειται για μια περίοδο την οποία περιμένουν πώς και πώς τόσο οι καταναλωτές όσο και οι έμποροι.

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Οι έμποροι προκειμένου να «ζεστάνουν» τα ταμεία τους. Και οι καταναλωτές για να μπορέσουν να καλύψουν τις ανάγκες τους και να προβούν στην αγορά των ειδών εκείνων που έχουν βάλει στο μάτι καιρό τώρα, όμως τα μειωμένα εισοδήματα και οι λοιπές οικονομικές υποχρεώσεις δεν τους επέτρεπαν να αγοράσουν στις αρχικές τους τιμές.

Οι περισσότεροι πάντως καταναλωτές δηλώνουν πρόθυμοι για αγορές, αφού όμως προηγηθεί μια καλή ερεύνα αγοράς, προκειμένου να εντοπίσουν την πιο οικονομική λύση. Οι έμποροι, ωστόσο, περιμένουν πολλά και από τους ξένους επισκέπτες προκειμένου η τοπική αγορά, που τα τελευταία χρόνια δεινοπαθεί, να πάρει και πάλι τα πάνω της.

Η Κυριακή 20/7

Σημειώνεται πως οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως και το τέλος Αυγούστου, ενώ τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά την Κυριακή 20 Ιουλίου - την πρώτη δηλαδή Κυριακή των θερινών εκπτώσεων - στο πλαίσιο της σχετικής απόφασης του υπουργείου Ανάπτυξης για ανοιχτά καταστήματα σε τουριστικές περιοχές 52 Κυριακές του χρόνου. Η απόφαση αυτή συνεχίζει να προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις μερίδας εμπόρων σε όλη τη χώρα αλλά και στην Κρήτη, οι οποίοι υποστηρίζουν πως το μέτρο αυτό όχι μονό δε θα φέρει την οικονομική άνθηση στην αγορά αλλά αντιθέτως θα φέρει λουκέτα. Οι καταναλωτές πάντως από την πλευρά τους δηλώνουν ότι χωρίς λεφτά οι Κυριακές δε θα τους κάνουν να ψωνίσουν, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως η Κυριακή θεωρείται ημέρα ανάπαυσης.

Χρήσιμες συμβουλές

Ενόψει τον θερινών εκπτώσεων η Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδος-Παράρτημα Χανίων παραθέτει ορισμένες χρήσιμες συμβουλές προκειμένου να μην παρασύρεται ο καταναλωτής σε περιττές αγορές από τα υψηλά ποσοστά εκπτώσεων. Τονίζει πως, ειδικά στις σημερινές συνθήκες, «ο οικογενειακός προϋπολογισμός, η εκτίμηση των οικονομικών μας δυνατοτήτων και η ορθή ιεράρχηση των αναγκών μας, πρέπει να προηγούνται κάθε αγοράς για υπεύθυνες αγορές», ενώ η Ένωση συνεχίζοντας επισημαίνει πως πρέπει να προσέξουμε τα εξής:

* Οριοθετούμε τις ανάγκες μας και προγραμματίζουμε πάντα με λίστα τις αγορές που πρόκειται να κάνουμε αποφεύγοντας αλόγιστες δαπάνες.

* Δεν παραλείπουμε να κάνουμε έρευνα αγοράς και να ελέγχουμε όχι μόνο τις τιμές αλλά και την ποιότητα των προϊόντων.

* Ενημερωνόμαστε για την προέλευση και την ποιότητα των προϊόντων. Ο πωλητής οφείλει να παρέχει στον καταναλωτή κάθε πληροφορία σχετική με το προϊόν, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Ν. 2251/94, πριν ο τελευταίος προβεί σε αγορά.

* Αποφεύγουμε αγορές από πλανόδιους πωλητές τόσο για την αποφυγή αγοράς μη ασφαλών και μη πιστοποιημένων προϊόντων όσο και για την πάταξη του παραεμπορίου και τη μείωση της ανεργίας

* Ενημερωνόμαστε για τις λεπτομέρειες και τους όρους της συναλλαγής μας όταν αγοράζουμε προϊόντα με δόσεις.

* Πριν προβούμε σε αγορές με πιστωτική κάρτα, είμαστε πάντα ενημερωμένοι για τους όρους και τις προϋποθέσεις της συγκεκριμένης αγοράς.

* Ενημερωνόμαστε από τα καταστήματα για την πολιτική που ακολουθούν σχετικά με τα ελαττωματικά προϊόντα αλλά και τις επιστροφές.

* Δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση μεταξύ εκπτώσεων και προσφορών. Οι εκπτώσεις αφορούν προϊόντα της σεζόν, ενώ οι προσφορές, όπου η έκπτωση είναι ιδιαίτερα υψηλή, αφορούν συνήθως είδη παρωχημένης εποχής. Προσοχή! Ο καταναλωτής πρέπει να ελέγχει πάντοτε αν το προϊόν ανήκει στην τρέχουσα σεζόν ή σε παλαιότερη, διότι έχει παρατηρηθεί συχνά το φαινόμενο τα καταστήματα να βάζουν σε τιμή έκπτωσης παρωχημένα προϊόντα (stock) στην ίδια τιμή έκπτωσης με τα προϊόντα της τρέχουσας σεζόν.

* Στην περίπτωση προσφορών, θα πρέπει να υπάρχει αναρτημένη πινακίδα που να αναφέρει ότι γίνονται προσφορές. Τα προϊόντα πρέπει να φέρουν την αρχική τιμή και την τιμή προσφοράς (όχι το ποσοστό έκπτωσης). Προσοχή! Στις προσφορές συχνά αναγράφεται ότι δε γίνονται αλλαγές, γι' αυτό εάν μετανιώσετε, δεν έχετε τη δυνατότητα αλλαγής.

* Δείξτε ιδιαίτερη προσοχή σε καταστήματα που διαφημίζουν μεγάλα ποσοστά εκπτώσεων σε ένα ή ελάχιστα είδη τους. Αυτό δε σημαίνει ότι και τα υπόλοιπα είδη των καταστημάτων αυτών είναι φθηνότερα σε σχέση με αντίστοιχα είδη άλλων καταστημάτων.

* Δεν παραλείπουμε να ζητάμε την απόδειξη για τα προϊόντα που έχουμε αγοράσει. Σε περίπτωση που το προϊόν είναι ελαττωματικό και θελήσουμε να το επιστρέψουμε ή να το αλλάξουμε, η επίδειξη της απόδειξης είναι απαραίτητη.

* Καλό θα ήταν να προτιμούμε τα προϊόντα των καταστημάτων που αναγράφουν και την παλαιά και τη νέα τιμή, καθώς και το ποσοστό έκπτωσης, κατά την περίοδο των εκπτώσεων.

Της Μαρίας Αντωνογιαννάκη

Σχόλια