Ειδήσεις

Στα άδυτα των συμμοριών που εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ.(video)

Άτομα ηλικίας 21 έως 29 ετών, άνεργοι, κάτοχοι πολυτελών αυτοκινήτων και μηχανών μεγάλου κυβισμού,  μόνιμοι θαμώνες νυχτερινών καταστημάτων της πόλης, έξω από τα οποία έστηναν τα δίχτυα τους, απαρτίζουν τις δυο άκρως αδίστακτες συμμορίες που επιχειρούσαν να πιάσουν θέση στο χάρτη του εγκλήματος στο Ηράκλειο. Ποντάροντας στα υπερκέρδη των ναρκωτικών.

Ένας από τους κατηγορουμένους  επιχείρησε μάλιστα πρόσφατα τη συμμετοχή του στα κοινά ενώ ένας ακόμη, ο 26χρονος που συνδέεται και με τις δυο οργανώσεις από τις οποίες προμηθευόταν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών,  εμπλέκεται σε επίμαχο πολιτικό χώρο.

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Η δίωξη ναρκωτικών Ηρακλείου μετά από πολύμηνη κα αυτόνομη έρευνα κατάφερε να παγιδεύσει τα μέλη δυο εγκληματικών δράσεων που προμήθευαν με κοκαΐνη τη νεολαία του Ηρακλείου, παραδίδοντας τα ναρκωτικά έξω από τα πλέον γνωστά στέκια της νεολαίας. Το μόνο που χρειαζόταν ήταν οι χρήστες με υψηλό βαλάντιο μνα παραγγείλουν τηλεφωνικά τις ποσότητες που ήθελαν, καθώς το τιμολόγιο για την κοκαΐνη άγγιζε τα 80€ το γραμμάριο.

 Αυτό που υπογράμμισε ο διοικητής της Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου, Μ. Καρανδινός, στο πλαίσιο της επίσημης παρουσίασης της υπόθεσης, ήταν ότι στόχος της πολύμηνης αυτής αστυνομικής επιχείρησης ήταν να βάλουν φρένο στη δράση των συγκεκριμένων συμμοριών που αντλούσαν την πελατεία τους απλώνοντας τα πλοκάμια τους στη νεολαία της πόλης.

 Η σύλληψη τους επί τω έργω ήταν αδύνατη καθώς σε κάθε περίπτωση οι ντίλερ των ναρκωτικών επέλεγαν να κινηθούν ανάμεσα σε πολύ κόσμο μεταφέροντας τα ναρκωτικά μέσα στο στόμα τους, ώστε να τα καταπιούν αν έβλεπαν κάποιο αστυνομικό.

Το κουβάρι της υπόθεσης που συνδέεται με εμπόριο ναρκωτικών και πέντε σοβαρές περιπτώσεις τοκογλυφίας ξετυλίγεται γύρω από έναν 23χρονο και έναν 28χρονο, που εμφανίζονται ως άεργοι αλλά κάτοχοι πολυτελών τζιπ και μηχανών μεγάλου κυβισμού. Ακόμη και ενός ψητοπωλείου στην περιοχή των Πατελών, το οποίο φαίνεται ότι αποτελεί επένδυση των κερδών από το εμπόριο του θανάτου.

Όπως συμβαίνει σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις που έχουν απασχολήσει την ΕΛΑΣ στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια, καθοριστικό ρόλο  στην εξέλιξη της υπόθεσης διαδραμάτισε η αξιοποίηση στοιχείων από τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις των κατηγορουμένων. Αν και αρκούντως προσεκτικοί πλέον οι κατηγορούμενοι δεν μπόρεσαν αν αντισταθούν στη χρήση συγκεκριμένου κώδικα επικοινωνίας χρησιμοποιώντας λέξεις κλειδιά όπως: «Σταφ», «κιμωλία» και «γύρο» όταν ήθελαν να αναφερθούν στο είδος των ναρκωτικών, ενώ λέξει όπως «απορία» και «τσίτα».

φαίνεται ότι αφορούν στη συνεννόηση για τον τρόπο  με τον οποίο εκτελούσαν τις παραγγελίες και η διανομή των ναρκωτικών.

Όπως ανέφερε κατά την παρουσίαση της υπόθεσης ο Γενικός Περιφερειακός Διευθυντής Ασφαλείας κ. Σκανδαλάκης «η εξάρθρωση είναι αποτέλεσμα πολύμηνης, συστηματικής και εξειδικευμένης - λόγω του αντικειμένου - αστυνομικής έρευνας, που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου», επισημαίνοντας ότι κατά την πρόοδο - εξέλιξη της έρευνας προέκυψαν σημαντικά στοιχεία για τη σύνθεση, τα χαρακτηριστικά, τη μεθοδολογία δράσης και τις παράνομες δραστηριότητες των εγκληματικών οργανώσεων, στις οποίες συμμετείχαν ενεργά, ως μέλη, οι παραπάνω συλληφθέντες. Ακόμη ότι εξακριβώθηκε, ότι οι δυο οργανώσεις διέθεταν επιπλέον εσωτερική διάρθρωση, σαφή ιεραρχική δομή, καθώς και συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης (modus operandi), την οποία τα μέλη της εφάρμοζαν με την ίδια ή διαφορετική - κατά περίπτωση - σύνθεση.

Στη δικογραφία των 7 χιλιάδων σελίδων που έχει σχηματιστεί, εμπλέκονται συνολικά 127 άτομα. Οι δέκα από τους βασικούς κατηγορούμενους συνελήφθησαν στη διάρκεια της διακλαδικής αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης με τη συμμετοχή και ανδρών των ειδικών δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ.

Η πρώτη εγκληματική οργάνωση με μόνιμο πελατολόγιο 62 ατόμων, έχει σύμφωνα με την ΕΛΑΣ ως εγκέφαλο και καθοδηγητή έναν 23χρονο που συνελήφθη χθες τα ξημερώματα σε μονοκατοικία στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη, η οποία ήταν ζωσμένη από κάμερες κλειστού κυκλώματος. Άμεσοι συνεργοί του, ένας 29χρονος και ένας 21χρονος. Εμπλοκή στη δράση της συμμορίας είχαν ακόμη δυο άτομα 23 και 26 ετών αλλά και ένας 17χρονος χρήστης ναρκωτικών τον οποίο δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν σε ρόλο διανομέα.  

Η δεύτερη οργάνωση με σταθερό πελατολόγιο 22 ατόμων, κινήθηκε γύρω από τη δράση ενός 28χρονου επικεφαλής ενός ακόμη Ηρακλειώτη και δυο σκληροτράχηλων Αλβανών που αποθήκευαν και μοίραζαν τα ναρκωτικά.

Οι κατηγορούμενοι είχαν αναπτύξει σταθερές επαφές με χρήστες ναρκωτικών ουσιών, τους οποίους προμήθευαν με ποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης, ενώ όπως προέκυψε το διάστημα του τελευταίου μήνα περίπου, είχαν προβεί στην πώληση τουλάχιστον 130 γραμμαρίων κοκαΐνης, καθώς και 2 κιλά και 100 γραμμάρια κάνναβης.

Στο πλαίσιο των επιχειρήσεων για την εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικίες, αποθηκευτικούς χώρους, οχήματα και καταστήματα των εμπλεκομένων και στις δύο εγκληματικές οργανώσεις, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά:

• Το χρηματικό ποσό των (25.665) ευρώ, ως προερχόμενο από παράνομες δραστηριότητες,

• Επιταγή, ύψους (4.000) ευρώ, καθώς και πλήθος εγγράφων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων,

• (41,3) γραμμάρια κοκαΐνη,

• (27,5) γραμμάρια κάνναβης,

• Πέντε οχήματα (3 Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητα και 2 δίκυκλες μοτοσικλέτες), τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως μέσα μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών,

• Δύο ζυγαριές ακριβείας,

• Βαλλίστρα με 14 βέλη,

• Σιδερογροθιά και πτυσσόμενο μαχαίρι, μήκους λάμας 18 εκατοστών,

• Πλαστό χαρτονόμισμα των 50 ευρώ και

• Πλήθος κινητών τηλεφώνων και καρτών SIM.

Εκτός από το εμπόριο ναρκωτικών η συμμορία με εγκέφαλο τον 23χρονο φαίνεται πως θησαύριζε επενδύοντας τα κέρδη μέσω του δανεισμού σε επιχειρηματίες του ηρακλείου με τόκο … 50% το μήνα. Σκοπός τους ήταν να εντοπίζουν οικονομικά υπερχρεωμένα άτομα και εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη τους για άμεση εύρεση χρημάτων, παρείχαν «δάνεια» επιβάλλοντας πολύ υψηλά επιτόκια, τα οποία έφταναν στο 50% επί του αρχικού κεφαλαίου. Όποιος δεν είχε να πληρώσει στο τέλος του μήνα, ζούσε ένα εφιάλτη, όπως κατέθεσαν τουλάχιστον δυο από τα θύματα της συμμορίας που δανείστηκαν μικροποσά και κλίθηκαν να πληρώσουν τα διπλά μέσα σε λίγες ημέρες.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο  23χρονος «αρχηγός» της οργάνωσης εκβίαζε τους παθόντες με απειλές κατά της σωματικής τους ακεραιότητας, σε περίπτωση μη αποπληρωμής του χρέους, ενώ ταυτόχρονα προέβαινε στην αγορά οχημάτων κ.ά., προκειμένου να νομιμοποιήσει τα χρήματα που προέρχονταν από τις παράνομες δραστηριότητές τους. Από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα προκύπτει μάλιστα ότι, στο πλαίσιο της εγκληματικής τους δράσης, έχουν καταφέρει να αποσπάσουν συνολικά το ποσό των 13.200 ευρώ, παρέχοντας δάνεια που έφθαναν τις 3.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής δεχόντουσαν, ως ενέχυρο, αντικείμενα μεγάλης αξίας και περιουσιακά στοιχεία όπως ακίνητα και κτήματα των παθόντων.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. στο διάστημα του τελευταίου μήνα περίπου, είχαν προβεί στην πώληση τουλάχιστον 130 γραμμαρίων κοκαΐνης, καθώς και 2 κιλων και 100 γραμμάρια κάνναβης.

Οι διώξεις που ασκήθηκαν σε βάρος των δέκα συλληφθέντων είναι βαρύτατες και αφορούν σε  Διεύθυνση και συγκρότηση εγκληματικής οργάνωσης με σκοπό τη διάπραξη των κακουργημάτων της τοκογλυφίας και της εκβίασης, ένταξη σε εγκληματική οργάνωση Διακίνηση ναρκωτικών και με την επιβαρυντική διάταξη που αφορά στην πρόθεση να προκαλέσει χρήση ναρκωτικών σε ανήλικο τον οποίο μεταχειρίστηκαν κατά την τέλεση των πράξεων αυτών Ακόμη  Απόπειρα εκβίασης κατ' εξακολούθηση, κατά συρροή και κατ' επάγγελμα και τοκογλυφία από κοινού κατ εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα. Οι συλληφθέντες πήραν προθεσμία και θα απολογηθούν την Παρασκευή στις 8.30 το πρωί.

Μέσω των συνηγόρων τους ωστόσο οι νεαροί κατηγορούμενοι αρνούνται το βαρύ κατηγορητήριο. Μάλιστα ο συνήγορος μερίδας κατηγορουμένων Διονύσης Βέρας, κάνει λόγο για κατά περίπτωση αδικήματα κατοχής είτε διακίνησης μικρών ποσοτήτων ναρκωτικών, τα οποία κινδυνεύουν αν παρασύρουν τους νεαρούς κατηγορουμένους υπό τη χιονοστιβάδα της κατηγορίας για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, η οποία πλέον χρησιμοποιείται κατά κόρον σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις.

Της Έλλης Κοκκάλη

Σχόλια