default-image

Εργαστήριο αρχαίου DNA στο ΙΤΕ

Κρήτη
Εργαστήριο αρχαίου DNA στο ΙΤΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιοι είμαστε; Από ποιους καταγόμαστε οι σημερινοί Κρητικοί; Πόσο μοιάζουμε με τους προγόνους μας; Τι έτρωγαν οι αρχαίοι μας; Απαντήσεις, επιστημονικές και τεκμηριωμένες στα παραπάνω και σε ένα σωρό ακόμα συναφή ερωτήματα που κεντρίζουν το μυαλό και την περιέργεια όλων μας θα έχουμε προσεχώς, χάρη σε μια καινοτόμα προσπάθεια που ξεκινά το ΙΤΕ με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Ο λόγος για το εργαστήριο "αρχαίου DNA" που θα συσταθεί και θα λειτουργήσει στο ΙΤΕ, όπου οι επιστήμονες θα επιχειρήσουν πλέον να ρίξουν "φως" στη ανάδειξη της ιστορικής συνέχειας του πολιτισμού του Κρήτης, στη προέλευση, στη καταγωγή του πληθυσμού, αλλά και του φυσικού πλούτου και των καταβολών της Κρητικής διατροφής.

Χθες στη Περιφέρεια, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης συνυπέγραψε με το διευθυντή του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ Νεκτάριο Ταβερναράκη τη σχετική σύμβαση για τη λειτουργία του εργαστηρίου, έργο που χρηματοδοτείται με 80.000 από την Περιφέρεια Κρήτης. Παρόντες στην υπογραφή της σύμβασης επίσης ήταν ο Δημήτρης Καφετζόπουλος, ερευνητής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας στο ΙΤΕ, η Αθανασία Κάντα, επίτιμη έφορος αρχαιοτήτων, και ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΤΕ Μηνάς Τσικριτζής.

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, «πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό επιστημονικό έργο, και η Περιφέρεια αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι συνεργάζεται με τα ερευνητικά και επιστημονικά ιδρύματα της Κρήτης, με το ΙΤΕ, με τους εξαίρετους επιστήμονες του, και είμαστε υπερήφανοι για αυτό». «Υποχρέωσή μας είναι», τόνισε ο Σταύρος Αρναουτάκης, «να υποστηρίζουμε αυτές τις προσπάθειες. «Πρόκειται για ένα εργαστήριο που θα προσφέρει πάρα πολλά στην επιστήμη. Χαιρόμαστε που θα συνεργαστούμε για άλλη μια φορά με τους επιστήμονες, τους αρχαιολόγους, με το ΙΤΕ.».

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη μορφή της εφημερίδας "Νέα Κρήτη"

Του Μπάμπη Σαββίδη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News