Ειδήσεις

Θεμέλιος λίθος για Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων

Την κοινωνική τους προσφορά και αλληλεγγύη προς τους συνανθρώπους μας της τρίτης ηλικίας που είναι άποροι, δείχνουν Περιφέρεια Κρήτης και Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου, καθώς σήμερα στην περιοχή «Λατσίδα» Νεάπολης του δήμου Αγ. Νικολάου ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης θεμελίωσε τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Η Μεγάλη Παναγία».

Το έργο για την κατασκευή του γηροκομείου, που θα ανεγερθεί σε οικοπεδική έκταση που ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερρονήσου, έχει προϋπολογισμό 4,5 εκ. ευρώ, και είναι ενταγμένο στο ΠΕΠ Κρήτης 2007-2013 με χρόνο αποπεράτωσης τους 18 μήνες. Σε ειδική εκδήλωση στην περιοχή όπου θα ανεγερθεί το γηροκομείο, πραγματοποιήθηκε αγιασμός από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριο, με την παρουσία του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του βουλευτή Κώστα Δερμιτζάκη της Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Πελαγίας Πετράκη, περιφερειακών συμβούλων, του δημάρχου Χερσονήσου Ζαχαρία Δοξαστάκη, αντιδημάρχων του δήμου Αγ. Νικολάου, υπηρεσιακών στελεχών, ιερέων και πολιτών.

Σε κλίμα συγκίνησης ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Νεκτάριος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τις υπηρεσίες της Περιφέρειας που κατέβαλαν μεγάλες προσπάθειες, όπως είπε, για να ξεπεραστούν τα χρονοβόρα, γραφειοκρατικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν μέχρι να εγκριθεί και να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ 2007-2013. «Το έργο της Εκκλησίας είναι συνεχές, και με την Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων «Η Μεγάλη Παναγία» θα προστατέψουμε τους συνανθρώπους μας της τρίτης ηλικίας που δεν έχουν βοήθεια από πουθενά και είναι άποροι. Θέλω να ευχαριστήσω τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον πρώην αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Νίκο Καστρινάκη, το δήμαρχο Αγ. Νικολάου Δημήτρη Κουνενάκη, τα στελέχη της Περιφέρειας, των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, που κοπίασαν για να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες  ώστε να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ και να ξεκινήσει η κατασκευή του».

Από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, στο σύντομο χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι «σήμερα Περιφέρεια Κρήτης και Εκκλησία Κρήτης ξεκινάνε άλλο ένα σημαντικό κοινωνικό έργο, ένα έργο αλληλεγγύης που σύντομα θα «αγκαλιάσει» τους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη προστασίας και περίθαλψης. Όταν κατασκευάζονται τέτοια έργα καλύτερα είναι να μιλάμε λιγότερο, και να δείχνουμε αποτελέσματα. Το 2015 θα βρισκόμαστε και πάλι εδώ για να εγκαινιάσουμε το μεγάλο αυτό έργο κοινωνικής προσφοράς» και πρόσθεσε: «Έχουμε υποχρέωση Αυτοδιοίκηση και Εκκλησία να συνεργαζόμαστε και να συμπορευόμαστε για την υλοποίηση ενεργειών και πράξεων που δείχνουν την αλληλεγγύη μας στους αδύναμους» κατέληξε ο Περιφερειάρχης Κρήτης.

Στη συνέχεια ο Σεβασμιότατος Πέτρας και Χερρονήσου και ο Περιφερειάρχης Κρήτης  κατευθύνθηκαν στο χώρο του οικοπέδου όπου θα κατασκεπαστεί το γηροκομείο και θεμελίωσαν με μαρμάρινη πλάκα το έργο, οι εργασίες του οποίου ξεκινάνε από αύριο. Το γηροκομείο θα έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει 40 ηλικιωμένους και θα πληροί όλες τις προβλεπόμενες προδιαγραφές της νομοθεσίας, για την λειτουργία Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων, δηλαδή θα έχει ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, ψυχολόγο, τραπεζοκόμους, κλπ.

Τεχνικά στοιχεία

Σύμφωνα με την εκδοθείσα άδεια δόμησης το κτίριο (Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων), πρόκειται να ανεγερθεί σε οικόπεδο της Ιεράς Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου, εμβαδού Ε=10.243,59τμ, θα αποτελείται από ισόγειο όροφο εμβαδού Ε= 743,47μ, από Α όροφο εμβαδού Ε=743,47ΤΜ και Υπόγειο όροφο εμβαδού Ε=743,47ΤΜ. Στο ισόγειο θα υπάρχουν η Υποδοχή, όλες οι Διοικητικές Υπηρεσίες, η Τραπεζαρία, το Σαλόνι. Στον Όροφο θα είναι τα δωμάτια των φιλοξενουμένων, σαλόνι και δωμάτιο προσωπικού. Στον Υπόγειο χώρο θα είναι όλοι οι βοηθητικοί χώροι κουζίνα, αποθήκες, ψυκτικός θάλαμος, λεβητοστάσιο, Μηχανοστάσιο, μπάνια προσωπικού, κλπ. Επίσης προβλέπεται η προμήθεια όλου του απαραίτητου εξοπλισμού (ιατρικού, ξενοδοχειακού , ηλεκτρονικού, κουζίνας και πλυντηρίων) για την πλήρη λειτουργία του. Συνοπτικά, το κτιριακό συγκρότημα θα είναι δυναμικότητας  40 κλινών. Οι προδιαγραφές του κτιρίου προβλέπουν και την εξυπηρέτηση ΑμΕΑ.

.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια