Ειδήσεις

Θα κάνουν και διάγνωση ασθενειών τα κινητά τηλέφωνα

Μια εφαρμογή που μπορεί να μετατρέψει κάθε «έξυπνο» κινητό τηλέφωνο σε φορητή ιατρική συσκευή έχουν στα σκαριά επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Με όνομα Colorimetrix, η εφαρμογή (application) αξιοποιεί την κάμερα του smartphone για να κάνει διαγνώσεις ασθενειών μέσω χρωματομετρικών τεστ.

Οι επιστήμονες ετοιμάζονται να ξεκινήσουν τις κλινικές δοκιμές της τεχνολογίας στο Νοσοκομείο Αντενμπρουκ, για την ανίχνευση μολύνσεων και της νεφρικής ανεπάρκειας. Ωστόσο, υποστηρίζουν πως θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για ακόμη περισσότερες νόσους - ανάμεσά τους, τον διαβήτη, τη φυματίωση, την ελονοσία και το έιτζ.

Η χρωματογραφία βασίζεται στο γεγονός ότι αρκετές νόσοι έχουν ως συνέπεια να παράγονται χαρακτηριστικές χημικές ενώσεις οι οποίες εμφανίζονται στα σωματικά υγρά, όπως τα ούρα ή το σάλιο. Ετσι, για τη διάγνωση μιας συγκεκριμένης ασθένειας, χρησιμοποιούνται ειδικές ταινίες, καλυμμένες με συστατικά τα οποία αντιδρούν με τη χημική «υπογραφή» της ασθένειας και παράγουν χρώμα - μάλιστα, όσο πιο έντονο είναι το χρώμα τόσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση των χημικών ενώσεων και, κατά συνέπεια, το στάδιο εξέλιξης της νόσου.

Μέχρι σήμερα όμως, η «ανάγνωση» των ταινιών μπορούσε να γίνει είτε με ειδικές φορητές συσκευές είτε στο εργαστήριο, γεγονός που περιόριζε την εφαρμογή των χρωματογραφικών τεστ. Αντίθετα, με την Colorimetrix, το μόνο που χρειάζεται είναι ένα «έξυπνο» τηλέφωνο: φωτογραφίζοντας την ταινία με τη συσκευή, η εφαρμογή αναλύει τα χρώματα, συγκρίνοντάς τα με τη βοήθεια ενός αλγόριθμου με προεγκατεστημένα δείγματα, ώστε μέσα σε δευτερόλεπτα να εμφανίσει τη μέτρηση στην οθόνη του κινητού. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας, δρα Λέο Μαρτίνεζ, οι δοκιμές που έχουν γίνει έως τώρα δείχνουν πως η application μπορεί να μετρήσει με ακρίβεια το σάκχαρο και το pH στα ούρα, χωρίς κανέναν επιπλέον εξοπλισμό και με χρωματογραφικές ταινίες του εμπορίου. Ενα ακόμη πλεονέκτημα της Colorimetrix είναι πως δεν χρειάζεται καμία ειδική γνώση ή εκπαίδευση, κάτι που σημαίνει πως προορίζεται για χρήση τόσο στα νοσοκομεία όσο και από ασθενείς στο σπίτι.

Παράλληλα, σε περίπτωση που αποδειχθεί κατηγορηματικά πως η Colorimetrix καταφέρνει να ανιχνεύσει τη φυματίωση, την ελονοσία και το έιτζ, τότε η εφαρμογή θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στον αναπτυσσόμενο κόσμο για τον περιορισμό των κρουσμάτων, πριν τέτοιες ασθένειες εξαπλωθούν και καταλήξουν σε επιδημίες.

Kathimerini

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια