default-image

O Κρητικός τσαγκάρης στην καρδιά της Wall Street (video)

Ηράκλειο
O Κρητικός τσαγκάρης στην καρδιά της Wall Street (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας κρητικός από τους Βώρους δίνει ζωή στα παλιά πανάκριβα παπούτσια χρηματιστών και δικηγόρων της Γουόλ Στριτ με το τσαγκαράδικο του να ανθεί σε καιρούς κρίσης στη σκιά από ουρανοξύστες τραπεζικών κολοσσών.

Εκεί ο φακός της "ΚΡΗΤΗ TV" συνάντησε τον κ. Μηνά Πολυχρονάκη που έστησε τη ζωή του στη γη της Αμερικής σε μια γωνιά των Δίδυμων Πύργων, κι όταν τα πάντα κατέρρευσαν κατάφερε με κόπο να σταθεί και πάλι στα πόδια του. Αυτό συστήνει με δάκρυα στα μάτια και στους συμπατριώτες του, να κρατηθούν και να αντέξουν. Αποκαλύπτει δε τι κρατά ως φυλαχτό σε ένα μικρό βάζο από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.

"Κουβαλά" μαζί του τη φρίκη της 11ης Σεπτεμβρίου

Η Ελλάδα τον γνώρισε ως τον Κρητικό τσαγκάρη των Δίδυμων Πύργων. Έζησε το πρώτο σοκ, την πτώση του πρώτου αεροπλάνου κι ύστερα ήρθε η ισοπέδωση. Ήταν τυχερός που από εκείνη την κόλαση βγήκε ζωντανός, όμως, το μαγαζάκι που για 25 ολόκληρα χρόνια του έδινε ψωμί, έσβησε από το χάρτη. Χρειάστηκαν πέντε χρόνια για να στήσει πάλι το πάγκο με τα εργαλεία του, σε ένα νέο μαγαζί αυτή τη φορά στη Γουόλ Στριτ. Την 11η Σεπτεμβρίου την κουβαλά μαζί του, σε ένα μικρό βάζο δίπλα στην ταμειακή μηχανή, που το τι περιέχει όπως ο ίδιος υπογραμμίζει "μόνο ο θεός το ξέρει, στάχτες και αποκαΐδια από τα δίδυμα".

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Περιζήτητος πλέον στην ελίτ της Νέας Υόρκης

Στα πρώτα χρόνια του νέου του ξεκινήματος σε ένα στενό της Γουόλ Στριτ το τσαγκαράδικο περνούσε απαρατήρητο ώσπου η κρίση άλλαξε τα δεδομένα για την ελίτ της Νέας Υόρκης και πλέον για την μαεστρία του Κρητικού σχηματίζονται ουρές. Από τα χέρια του περνούν οι πλέον πανάκριβες φίρμες παπουτσιών. Κι είναι τέτοια η φήμη που έχει αποκτήσει που δέχεται γόβες και μπότες για επιδιόρθωση με κούριερ από διάφορα σημεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Όμως ο ίδιος πάντα απολαμβάνει περισσότερο, όπως λέει,  να σκύψει πάνω από ένα ζευγάρι κρητικά στιβάνια.

Από τους Βώρους στην μητρόπολη του κόσμου

Όταν άφησε τη Κρήτη το 69 με 138 δολάρια στη τσέπη δε γνώριζε λέξη αγγλικά. Ρίσκαρε, δούλεψε σκληρά και τα κατάφερε. Το νησί του και το χωριό του οι Βώροι είναι για εκείνον λατρεία, ενώ σαν κειμήλιο κρατά εδώ και δεκαετίες τα πρώτα εργαλεία που έφερε μαζί του στο μακρινό ταξίδι στην ξενιτιά. Ο κρητικός τσαγκάρης των golden boys της Γουόλ Στριτ σήμερα και των δίδυμων πύργων κάποτε, σταματά απότομα την εξομολόγηση στο φακό της "ΚΡΗΤΗ TV", αφού τα όσα η χώρα του περνά, τον πληγώνουν. Βουρκωμένος ωστόσο καλεί τους Έλληνες να αντέξουν γνωρίζοντας καλά το Γολγοθά που περνούν.

Της Στέλλας Τερζάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News