default-image

Συνέχιση της λειτουργίας των ΚΔΑΠ ζητά ο Λευτέρης Αυγενάκης

Κρήτη
Συνέχιση της λειτουργίας των ΚΔΑΠ ζητά ο Λευτέρης Αυγενάκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη σημασία για τη συνέχιση της λειτουργίας των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, επισημαίνει ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης σε παρέμβαση που απηύθυνε προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ.κ. Ευρυπίδη Στυλιανίδη και Ιωάννη Βρούτση αντίστοιχα.

Τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών είναι μονάδες δημιουργικής απασχόλησης παιδιών ηλικίας 6-12 ετών. Σκοπός των ΚΔΑΠ είναι η ενασχόληση των παιδιών για ένα χρονικό διάστημα της ημέρας, εκτός σχολικού ωραρίου, η σωστή αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου με την ατομική και οργανωμένη δραστηριότητα, η καλλιέργεια και διεύρυνση των κλίσεων, των δεξιοτήτων, η δημιουργικότητα και η αυτοέκφραση τους και τέλος η εξυπηρέτηση των γονέων.

Στα εν λόγω κέντρα τα παιδιά απασχολούνται δημιουργικά, αναπτύσσοντας διάφορες εξωσχολικές δράσεις υπό την εποπτεία παιδαγωγών, και άλλων ειδικών, ενώ ταυτόχρονα δίνουν ανακούφιση στους εργαζόμενους γονείς. «Στα ΚΔΑΠ φιλοξενούνται πανελλαδικά περίπου 9.500 παιδιά, παράλληλα εκατοντάδες είναι και τα παιδιά με αναπηρία που απασχολούνται δημιουργικά στα ειδικά ΚΔΑΠ ΑμΕΑ ενώ ουσιαστικά σε πολλές περιπτώσεις καλύπτουν και τις εκπαιδευτικές τους ανάγκες», όπως επισημαίνει ο Λ.Αυγενάκης.

Όπως αναφέρει στο έγγραφό του ο Λευτέρης Αυγενάκης: «σήμερα, μεγάλο κίνδυνο να κλείσουν αντιμετωπίζουν τα 399 ΚΔΑΠ που λειτουργούν στους περισσότερους Δήμους της χώρας, εξαιτίας των περικοπών της κρατικής χρηματοδότησης. Συγκεκριμένα, φέτος μειώθηκε η επιδότηση από 2.800 ευρώ ανά παιδί, στα 1.400 ευρώ, μ' αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί τα παιδιά που εξυπηρετούν κάποια κέντρα αλλά και να έχει υποβαθμιστεί το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχουν. Αβέβαιο όμως προδιαγράφεται το μέλλον τους και για την επόμενη περίοδο 2013 - 2014».

Τέλος, ο Λευτέρης Αυγενάκης ζητά σχεδιασμό για τη συνέχιση λειτουργίας των ΚΔΑΠ και ποιες ενέργειες θα γίνουν για την χρηματοδότηση τους, δεδομένου ότι το ενδεχόμενο κλεισίματος των ΚΔΑΠ και των ΚΔΑΠ ΑμΕΑ ή η παραπέρα υποβάθμιση τους θα στερήσει στα χιλιάδες παιδιά οικογενειών τις υπηρεσίες τους και θα οδηγήσει σε απόγνωση χιλιάδες γονείς που βρίσκουν στα ΚΔΑΠ στήριξη των παιδιών τους ακόμα και με ασφαλή φύλαξη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News