Ειδήσεις

Κοσμοσυρροή χθες στο αεροδρόμιο Ηρακλείου

Αριθμός-ρεκόρ για τα δεδομένα του Μαΐου καταγράφεται από χθες στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου, καθώς από το πρωί της Παρασκευής μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα η κίνηση στο αεροδρόμιο ξεπέρασε τους 15.000 επιβάτες! Χθες στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου είχαν προγραμματιστεί 146 πτήσεις και οι 115 από αυτές ήταν πτήσεις τσάρτερ από Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ολλανδία και Ρωσία.

Τον αερολιμένα προσέγγισαν συνολικά κατά τη χθεσινή μέρα πάνω από 80 αεροπλάνα, με την κίνηση να χτυπά κόκκινο. Ο συγκεκριμένος αριθμός θεωρείται ιδιαίτερα υψηλός για αυτή την εποχή, καθώς τέτοια κίνηση στον αερολιμένα καταγραφόταν τα προηγούμενα χρόνια κυρίως τον Ιούνιο και τον Αύγουστο. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια ο Μάιος ήταν ένας σχετικά χαλαρός μήνας για τον κρητικό τουρισμό, μιας και κάθε τέτοια εποχή οι τουριστικοί παράγοντες έκαναν λόγο για την "κοιλιά" που έκαναν οι αφίξεις έως ότου ξεκινήσει η μαζική κίνηση στον αερολιμένα, που πέρυσι ξεκίνησε στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου.

Η χθεσινή μέρα δείχνει το δρόμο και για τη συνέχεια, μιας και τα σχέδια πτήσης για τον επόμενο μήνα φωτογραφίζουν αύξηση στις αφίξεις της τάξης του 15 με 20%. Επίσης ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι φέτος στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου έρχονται και αεροπορικές εταιρείες που τα προηγούμενα χρόνια δεν προσέγγιζαν τον αερολιμένα.

Από την αρχή της σεζόν ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου Γιώργος Πλιάκας είχε εκφράσει την ανησυχία του για το κατά πόσο το αεροδρόμιο με αυτές τις υποδομές θα αντέξει τη διαρκώς αυξανόμενη κίνηση. Την ώρα που ήδη το κυκλοφοριακό πρόβλημα στον περιβάλλοντα χώρο του αερολιμένα χτυπά κόκκινο, παίζοντας με τα νεύρα των τουριστών αλλά και των οδηγών ταξί και τουριστικών πούλμαν.

Ήδη στη λεωφόρο Ικάρου έχουν τοποθετηθεί μικρά κολωνάκια για να αντιμετωπιστούν οι παραβάσεις της ολιγόλεπτης παράνομης στάθμευσης, που αρκετές φορές μπλοκάρει την κίνηση αυτοκινήτων αλλά και πεζών. Το κυκλοφοριακό πρόβλημα φέτος, με βάση τα στοιχεία από τις αφίξεις, αναμένεται να διογκωθεί, κάτι που καθιστά αναγκαίες τις άμεσες παρεμβάσεις έτσι ώστε η εικόνα να βελτιωθεί όσο αυτό είναι δυνατόν τους μήνες αιχμής.

Οι Γερμανοί

Κατά τη χθεσινή ημέρα αφίξεων-ρεκόρ, τη μερίδα του λέοντος είχαν οι Γερμανοί τουρίστες, μιας και οι πτήσεις από τη Γερμανία ήταν πολλές. Μάλιστα, αυτό καταγράφεται σχεδόν καθημερινά επιβεβαιώνοντας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ότι η Κρήτη φέτος κατάφερε να προσεγγίσει την άλλοτε κραταιά τουριστική δύναμη. Τα στοιχεία για τις γερμανικές αφίξεις είναι άκρως ενθαρρυντικά και για τον Ιούνιο.

Συνωστισμός

Φέτος ο αερολιμένας με βάση τα σχέδια πτήσεων δεν έχει καμία χαλαρή μέρα, μιας και ο προγραμματισμός είναι γεμάτος καθημερινά, ακόμα και την Τετάρτη, που όλα τα προηγούμενα χρόνια χαρακτηρίζονταν ως η χαλαρή μέρα της τουριστικής περιόδου. Ήδη η διοίκηση του αερολιμένα, που δουλεύει σκληρά για να μην υπάρξει πρόβλημα στο αεροδρόμιο, έχει επανακαθορίσει τις θέσεις στάθμευσης στην πίστα, έτσι ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν παράλληλα αρκετές πτήσεις μαζί, ωστόσο σίγουρα ο φόβος ενός εκτροχιασμού στην κίνηση είναι μεγάλος, κυρίως μέρες όπως τη Δευτέρα, την Κυριακή και την Παρασκευή, οπότε ο κύριος όγκος των κινήσεων αεροσκαφών καταγράφεται σε συγκεκριμένες ώρες.

Σχόλια