Ειδήσεις

Να έρθουν όλα στο φως ζητάει η δημοτική Αρχή μετά το πόρισμα

Να έρθουν όλα στο φως ζήτησε χθες επιτακτικά το Δημοτικό Συμβούλιο Μινώα Πεδιάδος όπου τέθηκε το πόρισμα - φωτιά των ορκωτών λογιστών για την πρώην δημοτική επιχείρηση Αρκαλοχωρίου το οποίο έχει αποκάλυψε το neakriti.gr και προκάλεσε σάλο αντιδράσεων.

Σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση:

«Από τις πρώτες μας αποφάσεις ως νέο Δημοτικό Συμβούλιο Μινώα Πεδιάδας, μετά από πρόταση της Δημοτικής Αρχής, ήταν ο έλεγχος των τριών εταιρειών που λειτουργούσαν στους πρώην Δήμους, δηλαδή το Καστέλλι, το Αρκαλοχώρι και στη συνέχεια το Θραψανό, από ορκωτούς λογιστές σχετικά με τις διαχειριστικές χρήσεις της πενταετίας 2006 -2010.

Η απόφασή μας αυτή στηρίχθηκε αφενός στη δέσμευσή μας για διαφάνεια και αφετέρου στην ανάγκη να προσδιορίσουμε επακριβώς τι παραδίδεται και τι παραλαμβάνουμε ως Δημοτική Αρχή στα πλαίσια έναρξης της λειτουργίας του νέου Καλλικρατικού Δήμου. Σε καμία περίπτωση δεν προσωποποιούνταν απέναντι στις πρώην Δημοτικές Αρχές, οι οποίες αυτονόητα θα έπρεπε να έχουν συναινέσει σε αυτόν τον έλεγχο.

Η καθυστέρηση παράδοσης του πορίσματος που συζητήσαμε σήμερα και αφορά στην πρώην Δημοτική Επιχείρηση Αρκαλοχωρίου οφείλεται:

1) στην αδυναμία της τεχνικής μας υπηρεσίας να ανταποκριθεί σε αίτημα του ορκωτού λογιστή για έλεγχο συγκεκριμένου μέρους έργων που είχε εκτελέσει η πρώην ΔΕΠΑ, προκειμένου να διαπιστωθεί ο πραγματικός βαθμός ολοκλήρωσής τους.

2) στο γεγονός ότι προηγήθηκε η ολοκλήρωση του ελέγχου της πρώην Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης και Τεχνικών Έργων Καστελλίου (ΔΕΑΤΕΚ).

Το θέμα του πορίσματος και οι συνέπειές του αφορούν όλους μας, γιατί τελικά το όποιο κόστος θα κληθεί να το πληρώσει ο νέος Δήμος και κατά συνέπεια οι δημότες του.

Για τον καταλογισμό τυχόν πειθαρχικών  ευθυνών και κυρώσεων αρμόδια είναι τα όργανα της Πολιτείας. Το Δημοτικό Συμβούλιο δε μπορεί να μετατραπεί σε Δικαστικό Σώμα.

Με βάση τα παραπάνω:

Αποφασίζουμε να ζητήσουμε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης του πορίσματος, από όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς και δικαστικές αρχές (γεγονός που έχει εξάλλου ήδη ξεκινήσει με την αυτεπάγγελτη διερεύνηση της πρώην Δημοτικής Επιχείρησης Αρκαλοχωρίου από το ΣΔΟΕ) και παραμένουμε σταθεροί στην αρχή της διαφάνειας, της νομιμότητας και της λογοδοσίας, πιστεύοντας ότι όποιοι διαχειρίστηκαν και διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα θα πρέπει να υπόκεινται σε έλεγχο και μάλιστα δημόσιο.

Πρόθεσή μας δεν είναι ο καταλογισμός ευθυνών όπου δεν υπάρχουν, αλλά παράλληλα δεν επιδιώκουμε τη συγκάλυψη κανενός.

Εάν, στα πλαίσια της διερεύνησης της υπόθεσης τόσο σε οικονομικό όσο και σε πειθαρχικό επίπεδο, προκύψουν ευθύνες, όχι μόνο θα πρέπει να αποδοθούν, αλλά επιπλέον θα πρέπει να  κοστολογηθούν και θα απαιτηθούν τα χρήματα από τους ίδιους, αντί να τα επωμιστούν οι δημότες.

Σε κάθε περίπτωση η απόφασή μας παραμένει σταθερή και αταλάντευτη: ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ!».

Λάβρος ο ορκωτός λογιστής

Ο ορκωτός ελεγκτής Σταύρος Σαλούστρος είχε κληθεί ως βασικός εισηγητής για να παρουσιάσει διεξοδικά το πόρισμα στους δημοτικούς συμβούλους.

Εμφανίστηκε "λάβρος", καθώς όπως είπε, δε δέχεται να υποτιμάται η εργασία που έγινε από το γραφείο του και κάλεσε όποιον έχει στοιχεία που ανατρέπουν τα δεδομένα που παρουσίασε, να τα προσκομίσει.

Τόνισε ακόμη δεν μπορεί να κατηγορήσει κανέναν για ελλείμματα, αλλά δεν μπορεί να υποστηρίξει και ότι δεν υπήρξαν.

Κρισιμότερο θέμα χαρακτήρισε τη μη απόδοση του ΦΠΑ που προκύπτει και από τα τιμολόγια.

"Κανένα λογιστικό αρχείο για ένα τρίμηνο"

Αίσθηση προκάλεσε στη διάρκεια της συζήτησης, η τοποθέτηση του νυν προέδρου της Δημοτικής Επιχείρησης στην οποία έχει περιέλθει η πρώην δημοτική επιχείρηση Αρκαλοχωρίου. Ο κ. Μανουράς ανέφερε πως δεν υπάρχει κανένα λογιστικό αρχείο (!) για ένα τρίμηνο μέσα στο 2009. Κάτι που προέκυψε βάσει και των στοιχείων που του ζήτησε κατά τη προ ημερών αυτεπάγγελτη έφοδο του το κλιμάκιο του ΣΔΟΕ.

"Δεν χάθηκε δεκάρα τσακιστή"

Το "παρών" έδωσε και ο πρώην δήμαρχος Αρκαλοχωρίου Χαράλαμπος Γιαννόπουλος που συνοδεύτηκε από τον δικηγόρο του κ. Μαρταβατζή.

Ο κ.Γιαννόπουλος εμφανίστηκε δικαιωμένος, όπως είπε, αφού όπως πάντα ισχυρίζεται προέκυψε ότι δεν καταχράστηκε ούτε ένα ευρώ.

«Δε χάθηκε δεκάρα τσακιστή και όλοι οι πόροι χρησιμοποιήθηκαν σωστά» σχολίασε χαρακτηριστικά.

 «Θα αποδοθούν ευθύνες από τα δικαστήρια»

Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι η δημοτική αρχή δεν είναι δικαστήριο για να αποδώσει ευθύνες. «Μπορούμε μόνο να δώσουμε τις κατευθύνσεις»  όπως είπε ο κ. Καλογεράκης.

Ρεπορτάζ

Νικολέτα Σφακιανάκη-Φιλία Σαριδάκη

Σχόλια