Ειδήσεις

Διεθνής Διάκριση για το Δήμο Φαιστού στην Κύπρο

Μια πολύ σημαντική Διεθνή Διάκριση απέσπασε ο Δήμος Φαιστού για τη πολιτική που εφαρμόζει τα τελευταία 2 χρόνια στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας. Η βράβευση έγινε σε Διεθνές Συνέδριο του Προγράμματος  «MEDEEA-Υλοποίηση Ευρωπαϊκού Ενεργειακού Βραβείου σε Μεσογειακές περιοχές» στη Λευκωσία στην Κύπρο, παρουσία της Δημάρχου Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη.

Η συγκεκριμένη ενέργεια συνεχίζει να τοποθετεί το Δήμο Φαιστού στο προσκήνιο των εξελίξεων με τη σθεναρή υποστήριξη αλλά και εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Ο Δήμος Φαιστού απέσπασε υψηλή διάκριση στο Medeea,η Διάκριση συνοδεύθηκε με την απονομή του Ευρωπαϊκού Ενεργειακού Βραβείουτου προγράμματοςMEDEEA το οποίο παρέλαβεη Δήμαρχος Φαιστού κα. Πετρακογιώργη.

Ο Δήμος Φαιστού έχοντας υπογράψει το «Σύμφωνο των Δημάρχων», το «Covenant Capacity", συμμετέχοντας στο «Εξοικονομώ 1»  και πετυχαίνοντας την βράβευση του στο «MEDEEA» πλασάρεται στους πρωτοπόρους δήμους της Ευρώπης και διοχετεύει νέους πόρους χρηματοδότησης στην περιοχή για τα επόμενα χρόνια αλλά ταυτόχρονα προσβλέπει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης με ταυτόχρονη εξοικονόμηση οικονομικών πόρων και στην αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην περιοχή μας.

Από την πρώτη κιόλας μέρα ανάληψης καθηκόντων της νέας Δημοτικής Αρχής, τέθηκαν οι βάσεις και προχώρησε τελικά η μελέτη βιοκλιματικού κτιρίου στη Δημοτική Ενότητα Τυμπακίου για κοινωφελείς σκοπούς. Η συμμετοχή και τήρηση των δεσμεύσεων μέσω των προγραμμάτων Life Plus, του ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης Εξοικονομώ, προμήθεια υλικών εξοικονόμησης ενέργειας και υποβολή προτάσεων στο Πράσινο Ταμείο θεωρούνται, όπως είναι λογικό, δεδομένες.

Ο Δήμος Φαιστού ως δήμος που στηρίζεται σε μεγάλο ποσοστό στον πρωτογενή τομέα αξιοποιεί γεωργικά παραπροϊόντα και υπολείμματα γεωργικών δραστηριοτήτων και με κατάλληλη επεξεργασία αποτελούν νέο οικονομικό πόρο. Βασικό  αντικείμενο του έργου Biomass που υλοποιεί ο Δήμος μας είναι η ανάπτυξη μιας μονάδας, που αξιοποιεί τα ξυλώδη υπολείμματα που παράγονται στα όρια του και συγκεκριμένα από δημόσια πάρκα και δεντροστοιχίες, ιδιωτικούς κήπους, από το κλάδεμα της ελιάς και του αμπελιού κοκ, και τα μετατρέπει σε στερεό βιοκαύσιμο (pellets) για τη θέρμανση δημόσιων κτηρίων.

Περισσότερο από όλα όμως επενδύουμε διαρκώς στην ενημέρωση, εκπαίδευση αλλά και ευαισθητοποίηση  σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας των δημοτών μας αλλά και των παιδιών μας. Σήμερα, ο Δήμος Φαιστού είναι ο μοναδικός Δήμος της Κρήτης και ένας από τους 15 πανελλαδικά που ξεκίνησε μαθήματα και υλοποιεί Προγράμματα Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων Εθνικής και Τοπικής Εμβέλειας.

Οι Δήμοι του προγράμματος MED έχουν μεγάλες δυνατότητες όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως την ηλιακή ενέργεια. Το Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Βραβείο επιτρέπει στους Δήμους να εντοπίσουν τα πλεονεκτήματα, τις αδυναμίες και τις δυνατότητες βελτίωσης και, κυρίως, να εφαρμοστούν αποτελεσματικά τα μέτρα της ενεργειακής αποδοτικότητας.

Η Δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη δήλωσε: «Είναι μια πολύ σημαντική διάκριση καθώς θέτονται οι βάσεις  ώστε ο Νότος να είναι πρωτοστάτης στις εξελίξεις για τη βιώσιμη ενέργεια. Προχωρήσαμε μπροστά ως Δήμος σ' ένα περιβάλλον δύσκολο και συνεχίζουμε σε όλες τις εκφάνσεις των δράσεων μας να θέτουμε σε πρώτη προτεραιότητα ζητήματα για το περιβάλλον, την αειφόρο ανάπτυξη, τη βελτίωση του οικιστικού ιστού και του αστικού και υπεραστικού περιβάλλοντος. Ο Δήμος Φαιστού είναι παρόν σε όλες τις προσκλήσεις μιας και η παραγωγή αλλά και η κατανάλωση ενέργειας αποτελούν κοινωνικές, οικονομικές και αναπτυξιακές προτεραιότητες.  Οι τοπικές κοινωνίες,  όχι μόνο μπορούν, αλλά και πρέπει, να συμμετέχουν ενεργά στις σχετικές πολιτικές, στα έργα και σ' όλες τις συναφείς δραστηριότητες. Περισσότερο από όλα όμως επενδύουμε διαρκώς στην ενημέρωση, εκπαίδευση αλλά και ευαισθητοποίηση  σε θέματα εξοικονόμησης ενέργειας των δημοτών μας αλλά και των παιδιών μας.»

Σχόλια