Ειδήσεις

Ε.Ε.: Στον "πάγο" το νομοσχέδιο για το διοξείδιο του άνθρακα

Οι ευρωβουλευτές δε θα ψηφίσουν σήμερα Τρίτη, όπως αναμενόταν, σχετικά με το αν θα ξεκινήσει η κατάρτιση ενός νομοσχεδίου για να υποστηριχτεί το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών της Ε.Ε., καθυστερώντας οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία για την υποστήριξη της αγοράς εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι.

Επιτροπή ευρωβουλευτών ψήφισε την περασμένη εβδομάδα υπέρ ενός έκτακτου σχεδίου για να σωθεί από την κατάρρευση η μεγαλύτερη παγκοσμίως αγορά αδειών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ωστόσο οι ίδιοι ανέβαλαν τη λήψη απόφασης για μια εβδομάδα όσον αφορά την κατάρτιση της απαραίτητης νομοθεσίας για την καθιέρωση του έντονα αμφισβητούμενου αυτού μέτρου.

Το θέμα αυτό δε θα βρίσκεται μεταξύ αυτών που θα εξεταστούν «σε ακροαματική διαδικασία της επιτροπής αύριο (σ.σ. σήμερα). Οποιαδήποτε άλλη πληροφορία είναι ανακριβής», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ματίας Γκρότε, ο οποίος είναι επικεφαλής της συζήτησης.

Πηγή της Ε.Ε. δήλωσε ότι, από τη στιγμή που δε θα διεξαχθεί ψηφοφορία, η φυσιολογική διαδικασία θα είναι να επαναληφθεί η συζήτηση σε σύνοδο της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πιθανώς το Μάρτιο.

Χωρίς την επίτευξη μιας πρώτης συμφωνίας για την κατάρτιση ενός νομοσχεδίου, ο κίνδυνος είναι ότι θα ακολουθήσουν πολλοί ακόμη μήνες διαδικασιών στην Ε.Ε.

Η αγορά εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που είναι θεμελιώδης όσον αφορά την κλιματική πολιτική της Ε.Ε. για τον περιορισμό της εκπομπής των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, σημειώνει μια σειρά από πολύ χαμηλές τιμές λόγω ενός τεράστιου πλεονάσματος εκπτώσεων, οι οποίες έχουν προκληθεί από την οικονομική ύφεση στην ευρωζώνη.

Το προτεινόμενο σχέδιο της Επιτροπής συνεπάγεται την προσωρινή απομάκρυνση ορισμένου πλεονάσματος, το οποίο έριξε τις τιμές πολύ πιο κάτω από τα επίπεδα που χρειάζονταν για να καταστεί επικερδής η επένδυση στις χαμηλού κόστους εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και να βοηθηθεί ο περιορισμός των εκπομπών των αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Αυτό σκόπευε να αποτελέσει μια εύκολη λύση, για την οποία η Επιτροπή ήλπιζε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια καταρχήν συμφωνία ως το τέλος του περασμένου έτους.

Αντ' αυτού, η αναποφασιστικότητα της Γερμανίας, η αντίδραση της Πολωνίας, η οποία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στον άνθρακα, και οι διαφορετικές γνώμες ανάμεσα στα επιχειρηματικά λόμπι καταδίκασαν σε αργοπορία τη διαδικασία αυτή.

Εκπρόσωποι των χωρών-μελών της ΕΕ θα συναντηθούν την Τετάρτη για να συζητήσουν τις θέσεις τους.

Σχόλια