Ειδήσεις

Οι 640 εταιρείες που ζήτησαν να υπαχθούν στο άρθρο 99

Σε 640 ανέρχονται οι εταιρείες που αιτήθηκαν να υπαχθούν στις διατάξεις του άρθρου 99 του Πτωχευτικού Κώδικα το 2012, σύμφωνα με στοιχεία από 46 Πρωτοδικεία της χώρας σε σύνολο 63, που διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης Α. Ρουπακιώτη μετά από ερώτηση 16 βουλευτών της Ν.Δ. Ο μεγαλύτερος αριθμός προέρχεται από την Αθήνα (175 εταιρείες) και ακολουθούν η Πάτρα (58), η Θεσσαλονίκη (48), ο Πειραιάς (31), η Χαλκίδα (28) κ.ά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης:
1. Στην Αθήνα εγκρίθηκαν 14 αιτήσεις υπαγωγής, είναι σε εκκρεμότητα 113 και απορρίφθηκαν 48.

2. Στη Θεσσαλονίκη εγκρίθηκαν 12, βρίσκονται σε εκκρεμότητα 17 και απορρίφθηκαν 19 αιτήσεις.
3. Στον Πειραιά υπήχθησαν στο άρθρο 99 7 εταιρείες, είναι σε εκκρεμότητα 9 και απορρίφθηκαν 15 αιτήσεις.
4. Στην περιφέρεια εγκρίθηκαν 141 αιτήσεις, βρίσκονται σε εκκρεμότητα 105 και απορρίφθηκαν 140.

Ανάμεσα στις εταιρείες που ζήτησαν να μπουν στον πτωχευτικό κώδικα είναι γνωστά ονόματα όπως οι Alex Pak και Puma, οι εκδοτικές "Τεγόπουλος", "4Π Εκδόσεις" και "Τυποεκδοτική", η τεχνική εταιρεία ARCON, οι διαφημιστικές Dot & Dash, Alluette, Ginestra και Alsinko, το eShop, τα Glu, η "Νεοχημική" του Λαυρεντιάδη, η Civitas, ο Μπάμπης Βωβός, η Neoset και ο "Πετζετάκις".

Σημειώνεται ότι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα διαβιβάστηκε στη Βουλή έγγραφο του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη το οποίο αποκάλυπτε ότι η κυβέρνηση μελετά αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα, ιδίως του πλαισίου που διέπει την προπτωχευτική διαδικασία εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων.

Σκοπός της κυβέρνησης είναι η καλύτερη προστασία όλων των πιστωτών, των εργαζομένων, των προμηθευτών, των ασφαλιστικών ταμείων και των τραπεζών, που διεκδικούν νόμιμες οφειλές.

Ο κ. Μαυραγάνης ανέφερε ότι εξετάζεται τροποποίηση του έκτου κεφαλαίου του Πτωχευτικού Κώδικα (άρθρα 99 επ. ΠτΚ) καθώς και του εβδόμου κεφαλαίου (107 επ. ΠτΚ), που ρυθμίζει εξυγιαντικού χαρακτήρα διαδικασία και διαδικασία σχεδίου αναδιοργάνωσης πτωχευμένων επιχειρήσεων.

«Οι εξεταζόμενες τροποποιήσεις αποσκοπούν στη διασφάλιση των συμφερόντων του Δημοσίου ως ενός από τους βασικούς πιστωτές των επιχειρήσεων που αιτούνται υπαγωγή στις εν λόγω εξυγιαντικές διαδικασίες», σημείωνε στο έγγραφο ο υφυπουργός Οικονομικών.

Τα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης που διαβιβάστηκαν στη Βουλή για τις εταιρείες που έχουν ζητήσει υπαγωγή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα είχαν ζητήσει 16 βουλευτές της Ν.Δ., επισημαίνοντας ότι, σχεδόν δύο χρόνια μετά την τροποποίηση στο πτωχευτικό δίκαιο με το Ν. 4013/2011, οι διατάξεις λειτούργησαν ως «άλλοθι» και ως «καταφύγιο», όχι για τις εταιρείες αλλά για τα φυσικά πρόσωπα που τις εκπροσωπούσαν.

Οι βουλευτές είχαν απευθυνθεί και στο υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά, όπως αναφέρεται σε έγγραφο του υφυπουργού Αθανάσιου Σκορδά, «το υπουργείο Δικαιοσύνης και Πρωτοδικεία της χώρας, είναι η μόνη ασφαλής πηγή άντλησης και χορήγησης αυτών των στοιχείων».

Με στοιχεία από το iefimerida.gr

Σχόλια