Ειδήσεις

"Εθνικό μας νόμισμα το ευρώ"

Eπιστροφή στην Αθήνα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, μετά από πενθήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ. Μία πρώτη αποτίμηση του ταξιδιού του επιχείρησε χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από την έδρα του ελληνικού Γραφείου Τύπου της Νέας Υόρκης, ενώ το πρόγραμμά του "έκλεισε" με ενδιαφέρουσες συναντήσεις με ακαδημαϊκούς, διανοούμενους, συνδικαλιστές και μέλη του κινήματος "Occupy Wall Street" και μία ακόμα δημόσια ομιλία του κατά της πολιτικής της λιτότητας στο Πανεπιστήμιο της πόλης.


Απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων, ο κ. Τσίπρας θέλησε να "κλείσει" τη συζήτηση γύρω από την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ. «Για να τελειώνουμε μια και καλή με αυτή την ανόητη και επικίνδυνη συζήτηση, εθνικό μας νόμισμα είναι το ευρώ. Είτε θέλουμε, είτε δε θέλουμε. Μπορεί να γίνει κριτική στο πώς μπήκαμε στο ευρώ, τώρα είμαστε όμως στο 2013 και εθνικό μας νόμισμα είναι το ευρώ. Και η λύση είναι να αλλάξει στρατηγική η Ευρώπη για να γίνει βιώσιμο το ευρώ. Και δεν μπορεί να γίνει με πολιτικές που διαλύουν την κοινωνική συνοχή», είπε.

Υποστήριξε άλλωστε ότι «το κόστος διάσωσης του λαού και της χώρας είναι πολύ μικρότερο από το κόστος της διάλυσης του ευρώ ή εξόδου μιας χώρας από την ευρωζώνη, που θα είναι ανυπολόγιστο», συνδέοντας για άλλη μια φορά τη μοίρα της χώρας μας με αυτή της παγκόσμιας κοινότητας που θα επηρεαζόταν από μία αρνητική εξέλιξη.


Συνοψίζοντας τις θέσεις που παρουσίασε στις συναντήσεις του επί πενθήμερο, έκανε λόγο για την ανάγκη τερματισμού του προγράμματος λιτότητας, σύγκλησης Ευρωπαϊκής Διάσκεψης «για να δοθεί τέλος σ' αυτή την αδιέξοδη πολιτική με τη διαγραφή του χρέους, όχι μόνο της Ελλάδας», όπως είπε, και ανάπτυξης. Κάλεσε τους ομογενείς στις ΗΠΑ να παίξουν «καθοριστικό ρόλο» στη μετατροπή της «αρνητικής» εικόνας που υπάρχει για τη χώρα μας σε «θετική» και επέμεινε στην ανάγκη συνέχειας και συνέπειας στην εξωτερική πολιτική, που θα πρέπει να είναι πολυδιάστατη.


«Δεν έχουμε μετακινηθεί καθόλου από τις πολιτικές μας θέσεις», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας έτσι στους εγχώριους αντιπάλους του. Την ίδια ώρα, σε ερωτήσεις γύρω από τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο της ακροδεξιάς, αλλά και για τους «ακροδεξιούς συμβούλους» στην κυβέρνηση, όπως είπε. Απέφυγε πάντως οποιαδήποτε πρόβλεψη για ζητήματα συγκυβέρνησης και συνεργασιών μετά από μελλοντικές εκλογές…

Σχόλια