Ειδήσεις

Δεν ξαναβάζουν πετρέλαιο γιατί το... κλέβουν

Τη μορφή χιονοστιβάδας έχουν πάρει τους τελευταίους μήνες τα περιστατικά κλοπής πετρελαίου θέρμανσης από σχολεία της ενδοχώρας του Ηρακλείου. Επιτήδειοι εισβάλλουν τη νύχτα στις σχολικές μονάδες και "αδειάζουν" τις δεξαμενές, αφήνοντας εκατοντάδες μαθητές χωρίς θέρμανση... στο έλεος του κρύου και της βαρυχειμωνιάς.

Το τελευταίο περιστατικό σημειώθηκε χθες στα Βορίζια. Αποκαλύφθηκε με το πρώτο φως της ημέρας, όταν η διευθύντρια του σχολείου, πιάνοντας δουλειά, βρήκε την πόρτα παραβιασμένη. Άγνωστοι κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, πιθανότητα νυκτερινές ώρες, μπήκαν στο σχολείο - το οποίο σημειωτέον βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του χωριού - και "βούτηξαν" 750 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης, ποσότητα που το σχολείο είχε προμηθευτεί μόλις την περασμένη Παρασκευή!

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες με ηλεκτρικό επαναφορτιζόμενο κόπτη και άλλα διαρρηκτικά εργαλεία κατάφεραν να μπουν στο σχολείο και να μην αφήσουν ούτε μία σταγόνα πετρέλαιο. Δε σταμάτησαν όμως εκεί... Στη συνέχεια επιχείρησαν να διαρρήξουν και τα γραφεία των δασκάλων, έχοντας πιθανότατα βάλει στο μάτι τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Έφυγαν όμως άπραγοι, καθώς το μόνο που κατάφεραν ήταν να καταστρέψουν την κλειδαριά. Χρειάστηκε μάλιστα να επιστρατευτεί κλειδαράς προκειμένου χθες το πρωί οι δάσκαλοι να μπορέσουν να μπουν στο γραφείο τους.

Τρίτη κλοπή σε ένα χρόνο

Το νέο αυτό περιστατικό, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε εύλογα ερωτηματικά και προβληματισμό στην τοπική κοινωνία, αλλά και στη Σχολική Επιτροπή του Δήμου. Και αυτό γιατί, όπως είπε στη "Ν.Κ." ο ταμίας της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Φαιστού και διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Καπαριανών κ. Γιώργος Πετρουλάκης, δεν είναι η πρώτη αλλά η τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο που το Δημοτικό Σχολείο Βοριζίων μπαίνει στο στόχαστρο κλεφτών.

«Πέρυσι το χειμώνα είχαν πάλι κλαπεί από το ίδιο σχολείο περίπου 500 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης, ενώ και το καλοκαίρι "βούτηξαν" τα περίπου 350 λίτρα που είχαμε απόθεμα. Μιλάμε δηλαδή για 1,5 τόνο πετρελαίου μέσα σε ένα χρόνο».

Φανερά προβληματισμένος και αποφασισμένος να βάλει ένα τέλος σε αυτό το φαινόμενο, ο κ. Πετρουλάκης ζήτησε τη βοήθεια της τοπικής κοινωνίας καθώς θεωρεί πως η κλοπή έγινε από πρόσωπα και άτομα που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις. Ζήτησε να σπάσει η σιωπή, εκφράζοντας εύλογα ερωτηματικά.

«Το σχολείο βρίσκεται στην καρδιά του χωριού. Υπάρχουν σπίτια σε πολύ μικρή απόσταση. Δεν είναι δυνατόν να μην άκουσε κανείς τίποτα. Ο ηλεκτρικός κόπτης που χρησιμοποίησαν για να παραβιάσουν την πόρτα θα έκανε θόρυβο. Δε γίνεται κάποιοι θρασύτατοι να στερούν από τα παιδιά τη θέρμανσή τους κι εμείς να μην κάνουμε τίποτα. Πρέπει και οι γονείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αν φοβούνται να μιλήσουν για τα παιδιά τους, τι να πω; Φτάσαμε σε αυτό το σημείο;».

Προειδοποίησε μάλιστα πως η σχολική επιτροπή δεν πρόκειται να δαπανήσει άλλα χρήματα για αγορά πετρελαίου για το συγκεκριμένο σχολείο. «Δε γίνεται», είπε, «να στερούμε χρήματα από άλλες σχολικές μονάδες για να εφοδιάζουμε συνέχεια το συγκεκριμένο σχολείο».

Για το θέμα έχει κληθεί να συνεδριάσει σήμερα ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου.

Σε Ασήμι και Στέρνες

Απανωτά είναι τα κρούσματα κλοπών και διαρρήξεων σε σχολικές μονάδες και στο δήμο Γόρτυνας, με αποτέλεσμα μόλις το περασμένο Σάββατο ο αντιδήμαρχος Γόρτυνας Νίκος Κοκκινάκης να ζητήσει με επιστολή του στις αστυνομικές Αρχές μεγαλύτερη αστυνόμευση, κυρίως στην περιοχή του Κόφινα, όπου έχουν σημειωθεί τα περισσότερα περιστατικά.

Τα τελευταία κρούσματα έλαβαν χώρα το βράδυ της 14ης προς 15η Ιανουαρίου, όταν άγνωστοι εισέβαλαν στο Δημοτικό Σχολείο Στερνών και στη συνέχεια στο Γυμνάσιο Ασημίου, και δεν άφησαν ούτε μία σταγόνα πετρέλαιο!

Της Όλγας Μανιουδάκη

Σχόλια