Ειδήσεις

Δωρεάν αντιγριπικός εμβολιασμός στους ανασφάλιστους

Την ερχόμενη Δευτέρα 21 και την Τρίτη 22 Ιανουαρίου στα γραφεία της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, στο Ηράκλειο, θα πραγματοποιηθεί δωρεάν αντιγριπικός εμβολιασμός αποκλειστικά σε ανασφάλιστους πολίτες.

Ο εμβολιασμός θα πραγματοποιηθεί τις παραπάνω ημέρες στο ισόγειο της υπηρεσίας, στο χώρο του ΚΕ.ΠΥ.Κ.Α. στην οδό Σμύρνης 26, τις πρωινές ώρες από τις 8 έως τη 1 το μεσημέρι.

Άποροι και ανασφάλιστοι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν δωρεάν το εμβόλιο κατά της γρίπης προσερχόμενοι απευθείας στα γραφεία της 7ης Υ.ΠΕ Κρήτης, προσκομίζοντας μόνο την αστυνομική τους ταυτότητα.

Ο δωρεάν εμβολιασμός θα γίνει σε συνεργασία με τους επιστήμονες υγείας ως ακολούθως:

Τη Δευτέρα 21/01/2013

κ. Δρακωνάκη Νίκο, ιατρό-δ/ντή Κ.Υ. Χάρακα

κ. Σπανάκη Αθηνά, γενική ιατρό Π.Ι. Χουμεριάκου Γ.Ν.-Κ.Υ. Νεάπολης

κ. Έφη Βογιατζιδάκη, νοσηλεύτρια ΠΑΓΝΗ-εθελόντρια Νοσηλεύτρια & μέλος Δ.Σ. στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Ηρακλείου-γ. γραμματέας Ιατρών Αιγαίου ΠΑΓΝΗ-αναπλ. γραμματέας Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος.

Την Τρίτη 22/01/2013

κ. Σπανάκη Αθηνά, γενική ιατρό Π.Ι. Χουμεριάκου Γ.Ν.-Κ.Υ. Νεάπολης

κ. Ειρήνη Πανακάκη, εθελόντρια νοσηλεύτρια στο Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Ηρακλείου.

Δωρεάν αντιγριπικός εμβολιασμός για ανασφάλιστους πολίτες θα πραγματοποιείται και σε όλη την περιφέρεια της Κρήτης, σε όλα τα Κέντρα Υγείας του νησιού, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχει άμεση ανάγκη λόγω και του αυξημένου αριθμού ανασφάλιστων.

Η ως άνω ενέργεια υλοποιείται στο πλαίσιο των προγραμμάτων Δημόσιας Υγείας που αναπτύσσει η 7η Υ.ΠΕ Κρήτης, μέσω της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, με βασική όπως επιδίωξη την ευαισθητοποίηση, την ενημέρωση και την πρόληψη για την υγεία του πληθυσμού.

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από ιούς όπως γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο. Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση.

Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από αυτήν.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης για να προστατευτεί κανείς από τη γρίπη και άλλες πιθανές επιπλοκές είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός με το εμβόλιο εποχικής γρίπης και ιδιαίτερα ο εμβολιασμός των ομάδων υψηλού κινδύνου.

Ομάδες υψηλού κινδύνου για την εποχική γρίπη είναι:

?      Άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω.

?      Άτομα, ανεξαρτήτως ηλικίας, τα οποία πάσχουν από χρόνιες ασθένειες όπως καρδιαγγειακά προβλήματα, πνευμονική νόσο, σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, κ.ά.

?      Ανοσοκατασταλμένα άτομα.

?      Άτομα που βρίσκονται στο περιβάλλον ασθενών που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Σχόλια