Ειδήσεις

5 δισ. ευρώ τα "χρωστούμενα" στο ΙΚΑ

Περισσότερα από 5 δισ. ευρώ  είναι  οι ασφαλιστικές οφειλές των επιχειρήσεων προς το ΙΚΑ, με την απόκλιση δηλωθεισών-καταβληθεισών ασφαλιστικών εισφορών να ξεπερνά το 30% κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τα όσα είπε ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος.


«Τόσα χρόνια πουλάμε ασφάλιση επί πιστώσει», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στην τηλεόραση του "Σκάι", επισημαίνοντας ότι το σύστημα δήλωσης των ασφαλιστικών εισφορών αλλάζει, με αυτόματο έλεγχο των επιχειρήσεων και ταυτόχρονη καταβολή και δήλωση των εισφορών. «Αν δεν πληρώσεις δεν πιστώνεται η ασφάλιση, και τον επόμενο μήνα το ΙΚΑ δε σου καταβάλει ηλεκτρονικά την πίστωση», σημείωσε.


Αναφορικά με τις συντάξεις-"μαϊμού", ο διοικητής του ΙΚΑ σημείωσε ότι μεταξύ 2011 και 2012 κόπηκαν 20.000 ασφαλιστικά δικαιώματα.«Τώρα ασχολούμαστε με τις συντάξεις λόγω θανάτου (χηρείας). Πολλοί χήροι και χήρες ξαναπαντρεύονται, αλλά δεν το δηλώνουν. Κάνουμε διασταύρωση στοιχείων με τα ληξιαρχεία για να δούμε ποιες από τις 270 χιλιάδες συντάξεις δίνονται κανονικά και ποιες παράτυπα», είπε, ενώ υπογράμμισε ότι το κόστος για τις πλαστές συντάξεις ξεπερνά τα 130 με 140 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Σχόλια