Ειδήσεις

Στη φυλακή δύο ακόμη δουλέμποροι

Προφυλακίστηκαν χθες ο 50χρονος από τη Χερσόνησο και ο συντοπίτης του, που συνελήφθη έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου και οι οποίοι κατηγορούνται για την εμπλοκή τους στο κύκλωμα δουλεμπορίας, που εξάρθρωσε η Ασφάλεια του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου, μετά τον εντοπισμό πλοιαρίου βόρεια της Ντίας, μέσα στο οποίο ήταν στοιβαγμένοι 34 λαθρομετανάστες.

Ανάμεσά τους ήταν μια γυναίκα με το 5χρονο κοριτσάκι της, ενώ έφευγαν από την Κρήτη με προορισμό την Ιταλία. Στο μεταξύ, ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε και για δεύτερο αλλοδαπό, φερόμενο ως μέλος του κυκλώματος, ενώ μέχρι την ώρα που έκλεινε η ύλη της "Ν.Κ." οι δύο αλλοδαποί αναζητούνταν.

Συγκεκριμένα, ο 50χρονος, μετά από προθεσμία που είχε ζητήσει κι έλαβε, πέρασε ξανά χθες το κατώφλι του δικαστικού μεγάρου Ηρακλείου, προκειμένου να απολογηθεί. Τελικά προφυλακίστηκε με τη σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, όπως όμως και ο συντοπίτης του, ο οποίος συνελήφθη μόλις χθες, βρισκόμενος έξω από τα δικαστήρια.

Σημειώνεται ότι ήδη έχουν προφυλακιστεί ο καπετάνιος και ο μηχανικός του πλοιαρίου, που μετέφερε τους λαθρομετανάστες και οι οποίοι υπενθυμίζουμε ότι είχαν φτάσει από Πειραιά στο Ηράκλειο, προκειμένου να παραλάβουν το δουλεμπορικό σκάφος με το ανθρώπινο φορτίο ουσιαστικά από τον 50χρονο από τη Χερσόνησο, στου οποίου τα χέρια βρέθηκαν και τα κλειδιά του σκάφους. Αξίζει να τονιστεί ότι, όπως προέκυψε από την προανάκριση, το σκάφος ανήκει σε μια Αγγλίδα και ο 50χρονος από τη Χερσόνησο πήρε τα κλειδιά δήθεν να το δει για να το αγοράσει.

Ο καπετάνιος και ο μηχανικός ήρθαν σε επαφή όχι με έναν, αλλά τελικά με δύο αλλοδαπούς για την οργάνωση του παράνομου ταξιδιού, οι οποίοι αναζητούνται, ενώ έχουν εκδοθεί και τα σχετικά εντάλματα σύλληψής τους.

Υπενθυμίζεται ότι για πρώτη φορά σε όλη την Κρήτη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, φεύγει καραβάνι λαθρομεταναστών αναζητώντας αλλού καλύτερη τύχη, μιας και η οικονομική κρίση στο νησί έχει γονατίσει τους πάντες και σίγουρα δεν ευνοεί καθόλου τις συνθήκες επιβίωσης οικονομικών μεταναστών, πόσω μάλλον λαθρομεταναστών.

Όλοι οι λαθρομετανάστες, που δηλώνουν Σύριοι, Μαροκινοί και Αλγερινοί κι εντοπίστηκαν στο πλοιάριο - το οποίο βρέθηκε να πλέει 10 ναυτικά μίλια βόρεια της νήσου Ντίας - διέμεναν στην Κρήτη, όμως ήταν δύσκολες οι συνθήκες διαβίωσής τους και αναγκάστηκαν για δεύτερη φορά να αναζητήσουν σε άλλη χώρα από την πατρίδα τους μια ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Της Ιωάννας Βλαχάκη

Σχόλια