70 + 2 πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, εφόσον #μένουμεσπίτι

Εθνικές Εκλογές
70 + 2 πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, εφόσον #μένουμεσπίτι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Quarantine and… (try to) be happy - Γράφει η Μαρία-Ελένη Νικηφόρου

Δε θα σταθώ στη σημασία της τήρησης των μέτρων της Κυβέρνησης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, με την εφαρμογή της απαγόρευσης (άσκοπης) κυκλοφορίας.

Θα σταθώ σε κάτι που μου είπε χτες η φίλη μου η Κ.: «Έχω εξαντλήσει τα πάντα που θα μπορούσα να κάνω όσο μένω σπίτι». Το βράδυ, προτού κοιμηθώ, σκεφτόμουν ασχολίες που θα μπορούσε να κάνει, όσο μένει σε «καραντίνα». Βρήκα 72 και είπα να τις μοιραστώ και μαζί σου.

  1. Πόσο συχνά δεν έλεγες πως δεν έχεις χρόνο να κάνεις όλα όσα θέλεις μέσα σε μία «γεμάτη» ημέρα σου; Πάρε μια κόλλα χαρτί και φτιάξε μια λίστα με όλα εκείνα που - έστω και μία φορά - είχες αναβάλλει «για αύριο» - και το αύριο έγινε «ποτέ» - και υλοποίησε όλα εκείνα που μπορείς, εντός του σπιτιού.
  2. Διάβασε! Βρες εκείνο το βιβλίο που είχες αφήσει στα μισά και ολοκλήρωσέ το.
  3. «Κάνε βόλτα» σε ένα ψηφιακό βιβλιοπωλείο, περιηγήσου σε εκατοντάδες τίτλους και περιγραφές και αγόρασε διαδικτυακά ό,τι θέλεις.
  4. Αναζήτα sites που μπορείς να διαβάσεις βιβλία οnline. Και, αν δε σου αρέσει η ποίηση ή η λογοτεχνία, διάλεξε βιβλία σχετικά με τα ενδιαφέροντά σου. Υπάρχουν αμέτρητες επιλογές και για τα πιο ασυνήθιστα χόμπι ή πεποιθήσεις.
  5. Γράψε! Γράψε ποίηση, γράψε τα συναισθήματα που έχεις αυτές τις ημέρες, γράψε τις σκέψεις σου για το μέλλον. Άφησε τη φαντασία σου ελεύθερη… Τίποτα δε σε περιορίζει.
  6. Δες ταινίες! Και, θα μου πεις πως ήδη έχεις δει τις περισσότερες ταινίες του Netflix και θα σου πω πως δεν έχει δει τίποτα ακόμη… Ανακάλυψε, για παράδειγμα, τον ασπρόμαυρο κινηματογράφο.
  7. Διάλεξε ένα σκηνοθέτη και δες όσες περισσότερες ταινίες του μπορείς.
  8. Διάλεξε ένα είδος και δες πως εξελίσσεται ανά τα χρόνια, ή πως διαφέρει ανά ήπειρο.
  9. Δες ταινίες μικρού μήκους - ελληνικές ή ξένες.
  10. Περιηγήσου σε ελληνικά φεστιβάλ και διάλεξε ταινίες από τους τίτλους που συμμετέχουν - σίγουρα, δε θα έχεις ξαναδεί πολλές από αυτές!
  11. Και, αν βαριέσαι το ψάξιμο (ή την κουλτούρα), ξεκίνα μία νέα σειρά.
  12. Δες ντοκιμαντέρ.
  13. Ενώ, αν είσαι λάτρης του θεάτρου, πάρα πολλές θεατρικές παραστάσεις βρίσκονται online αυτή την περίοδο και είναι δωρεάν.
  14. Όπως επίσης, μουσεία και μνημεία ανά τον κόσμο έχουν ανοίξει τις πύλες τους και σε περιμένουν για ένα δωρεάν «ταξίδι» σε χρώματα, εικόνες και πολιτισμούς.
  15. Άκου μουσική! Ανακάλυψε καινούρια τραγούδια, καλλιτέχνες, είδη, στυλ…
  16. Ή φτιάξε (νέες) playlist, ανά ύφος ή είδος, με την αγαπημένη σου μουσική!
  17. Ανακάλυψε τα podcasts.
  18. Γίνε εθελοντής για τον κορωνοϊό! Αν είσαι υγιής, το Εθνικό Σύστημα Υγείας, αλλά και οι συνάνθρωποί σου, έχουν τη δική σου ανάγκη, περισσότερο από ποτέ! (Σκέψου το!)
  19. Βρες ένα θέμα που σε ενδιαφέρει και θα ήθελες να μάθεις περισσότερα γι’ αυτό και κάνε ένα απλό search στη Google.
  20. Αναζήτα το στο Wikipedia και τα links και οι πηγές θα σε οδηγήσουν σε… ώρες διαβάσματος.
  21. Μάθε μια ξένη γλώσσα! Υπάρχουν ακόμη και δωρεάν εφαρμογές για το κινητό που μπορούν να σε βοηθήσουν να το κάνεις. Και, οκ, μπορεί να μην πάρεις κάποιο πτυχίο, ωστόσο, θα μπορείς να γνωρίζεις τα βασικά…
  22. …Που θα σε βοηθήσουν να συνεννοηθείς στο επόμενό σου ταξίδι. Οργάνωσε, λοιπόν, ένα ταξίδι!
  23. Περιηγήσου διαδικτυακά σε χώρες και πολιτισμούς, διάλεξε τον προορισμό σου και οργάνωσε, με κάθε λεπτομέρεια, το επόμενό σου ταξίδι.
  24. Κάνε γυμναστική ή γιόγκα! Ναι, μέσα στο σπίτι σου… Δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρεις στο διαδίκτυο ασκήσεις που μπορείς να κάνεις μόνος σου στο σπίτι!
  25. Κάνε διαλογισμό! Μη τον σνομπάρεις, ο διαλογισμός θα σε βοηθήσει να ηρεμήσεις το πνεύμα σου, να αποφορτιστείς (και τώρα, το έχεις τόσο ανάγκη)…
  26. Σίγουρα έχεις ένα λεξικό στο σπίτι σου… Πάρε ένα τετράδιο και γράψε τις πιο ασυνήθιστες λέξεις και τη σημασία τους, σε περίπτωση που θέλεις να εμπλουτίσεις το λεξιλόγιό σου.
  27. Βγες για περπάτημα στη γειτονιά σου και - πέρα από την άσκηση - ανακάλυψε σημεία που, ίσως, να μην είχες δει ποτέ!
  28. Οργάνωσε την κουζίνα ή/και το μπάνιο σου.
  29. Οργάνωσε τη βιβλιοθήκη σου!
  30. Οργάνωσε τη ντουλάπα σου! Τώρα που «ανοίγει» και ο καιρός είναι ευκαιρία να επαναφέρεις τα πιο «ελαφριά» σου ρούχα.
  31. Τώρα, έχεις τη δυνατότητα να κάνεις ακόμη κι εκείνο το «ξεσκαρτάρισμα» που ήθελες εδώ και καιρό και όσα ρούχα δε χρειάζεσαι ή δε σου κάνουν, να τα βάλεις σε μια άκρη, προκειμένου να τα δωρίσεις, όταν επανέλθουμε στην κανονικότητα.
  32. Οργάνωσε - επιτέλους - τα αρχεία στον υπολογιστή σου! Φτιάξε φακέλους, μετέφερε στον «κάδο ανακύκλωσης» ό,τι δεν χρειάζεσαι, ή ακόμη κάνε κι ένα back-up τώρα που έχεις χρόνο (ποτέ δεν ξέρεις).
  33. Κάνε το ίδιο και με τις φωτογραφίες που έχεις στον υπολογιστή και το κινητό σου (είσαι σίγουρος πως χρειάζεσαι και τις 26 - ίδιες - selfies;)
  34. Μιας και μιλάμε για κινητό, διάγραψε τις εφαρμογές που χρησιμοποιείς λιγότερο (ή καθόλου) και «κάνε χώρο» για νέες.
  35. Άρα, κάνε μια «βόλτα» σε AppStore ή PlayStore και ανακάλυψε νέες εφαρμογές - που θα σου είναι - όμως - και χρήσιμες.
  36. Διάγραψε τα mail που δεν είχες χρόνο να διαγράψεις μέχρι σήμερα.
  37. Μαγείρεψε! Ανακάλυψε καινούριες συνταγές.
  38. Πειραματίσου με τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.
  39. Κι αν δεν ξέρεις να μαγειρεύεις, νομίζω πως τώρα είναι η καταλληλότερη ευκαιρία σου να μάθεις.
  40. Πειραματίσου ακόμη και με τα ποτά! Μάθε να φτιάχνεις κοκτέιλ, που θα απολαμβάνεις με την παρέα σου το καλοκαίρι.
  41. Ασχολήσου με την κηπουρική! Αν έχεις κήπο, είναι ευκαιρία να ξεκινήσεις να τον φροντίζεις.
  42. Μπορείς, ακόμη, να φυτέψεις και λαχανικά. Να μάθεις πώς να τα φροντίζεις και να έχεις, στο εξής, τις δικές σου ντομάτες - για παράδειγμα.
  43. Ή, αν δεν έχεις, μπορείς να πάρεις ένα φυτό ή λουλούδι εσωτερικού χώρου και να διακοσμήσεις το σπίτι σου με χρώμα και ζωντάνια.
  44. Γενικά, μπορείς να ασχοληθείς λίγο παραπάνω με το σπίτι σου. Κάνοντας, για παράδειγμα γενική καθαριότητα.
  45. Μπορείς, ακόμη να αλλάξεις και διακόσμηση! Βάψε το, άλλαξε κουρτίνες, βρες τα παλιά σου ριχτάρια, μαξιλαράκια, σεντόνια, ή άλλαξε θέση στα έπιπλα σου και κάνε το να μοιάζει σαν καινούριο.
  46. Γίνε curator στο σπίτι σου! Αν έχεις εκτυπωτή, μπορείς να βρεις δωρεάν στο διαδίκτυο και να εκτυπώσεις παλιές αφίσες, εικόνες με quotes, εικόνες από τη θάλασσα, μοτίβα, ή οτιδήποτε άλλο θέλεις, και να διακοσμήσεις, με το δικό σου ύφος, μια γωνιά του σπιτιού σου.
  47. Ξεκαθάρισε τα συρτάρια σου και ανακύκλωσε τα παλιά σου χαρτιά/τετράδια/αποδείξεις/λογαριασμούς κ.λπ.
  48. Ξεφύλλισε παλιά σου άλμπουμ με φωτογραφίες.
  49. Συζήτησε! Πάρε τηλέφωνο τους φίλους και ξεκίνα ουσιώδεις συζητήσεις για όλα όσα σε απασχολούν, για τα χόμπι σου, για όλα όσα σε ενδιαφέρουν…
  50. Μάθε ένα μουσικό όργανο!
  51. Πειραματίσου με τη μουσική! Υπάρχουν εφαρμογές που μπορούν να σε μετατρέψουν σε έναν ερασιτέχνη DJ και μετά να απολαύσεις μόνος σου ή με τους φίλους σου το κομμάτι που δημιούργησες.
  52. Πειραματίσου με τις φωτογραφίες που έχεις! Υπάρχουν, επίσης, εφαρμογές που μπορείς να «παίξεις» με τα χρώματα, τα layers, την «υφή» μιας φωτογραφίας…
  53. Πειραματίσου με το ύφος των φωτογραφιών που τραβάς. «Παίξε» με τις οπτικές γωνίες, το φωτισμό, τα χρώματα και μπορεί να καταλήξεις σε ένα νέο χόμπι!
  54. Ένα (υπερ-)ταλαντούχο κορίτσι που γνωρίζω και που λατρεύει την τέχνη, δημιουργεί - αυτή την περίοδο - βίντεο με σημεία από το σπίτι της. Τίποτα δε σε περιορίζει από το να σκηνοθετήσεις το δικό σου βίντεο!
  55. «Κάνε το μπαλκόνι σου νησί»: Κυριολεκτικά, κάνε το μπαλκόνι σου νησί, εξοχή, ή ό,τι άλλο θέλεις! Βάλε ένα τραπεζάκι και καρέκλες, φτιάξε μια αιώρα, μια κούνια ή μια πέργκολα και πέρνα στον καθαρό αέρα την ημέρα σου!
  56. Αν έχεις κατοικίδιο, ασχολήσου περισσότερο μαζί του, μαθαίνοντας του, για παράδειγμα, καινούρια κόλπα.
  57. Αλλά, ακόμη κι αν δεν έχεις, είναι ευκαιρία να πάρεις! Υπάρχουν sites αλλά και σελίδες στα Social Media, με αδέσποτα σκυλάκια και γατάκια. Μπορείς να διαλέξεις αυτό που σου ταιριάζει, να μάθεις περισσότερα γι’ αυτό (προσωπικά, το έχω κάνει ήδη!), έχεις και το χρόνο να ενημερωθείς για το πώς να το φροντίσεις και, σε λίγο καιρό, να το αποκτήσεις!
  58. Ζωγράφισε! Και ακόμη κι αν δεν έχεις καμβά και πινέλα, μπορείς να ζωγραφίσεις μέσω εφαρμογών στο διαδίκτυο ή ακόμη και στο κινητό σου.
  59. Κάνε χειροτεχνίες, ή φτιάξε ένα παζλ.
  60. Κάνε κατασκευές! Φτιάξε κάτι χρήσιμο, όπως ένα κερί ή ένα σαπούνι.
  61. Παίξε επιτραπέζια παιχνίδια (με την οικογένειά σου, αν μένετε μαζί).
  62. Φτιάξε ένα κολλάζ! Είτε εκτυπώνοντας φωτογραφίες από το διαδίκτυο, είτε χρησιμοποιώντας παλιές εφημερίδες και περιοδικά.
  63. Περιποιήσου τον εαυτό σου! Απόλαυσε ένα χαλαρωτικό μπάνιο με αιθέρια έλαια.
  64. Κάνε scrub, φτιάξε μάσκες προσώπου με υλικά που έχεις στην κουζίνα, κάνε μάσκες μαλλιών…
  65. Ράψε! Βρες την ευκαιρία να επιδιορθώσεις αυτό το κουμπί ή εκείνο το σκίσιμο.
  66. Μπορείς, ακόμη και να πειραματιστείς, με παλιά σου ρούχα, διακοσμώντας τα, ή αλλάζοντάς τους χρώμα!
  67. Ενώ, αν έχεις ραπτομηχανή, μπορείς να πειραματιστείς ακόμη περισσότερο.
  68. Μάθε πλέξιμο ή κέντημα! Μπορεί να σου ακούγεται αστείο, όμως, πέραν του ότι είναι αγχολυτικό, μπορεί να καταφέρεις να φτιάξεις κάτι δικό σου.
  69. Κάνε ακόμη και on-line shopping. Ανανέωσε τη ντουλάπα σου, αγόρασε αντικείμενα που χρησιμοποιείς στη δουλειά σου, στο σπίτι σου ή ό,τι άλλο θέλεις.
  70. Κι αν, ακόμη, αισθάνεσαι άγχος, μοναξιά και νιώθεις πως οι ώρες δεν περνούν, πολλές οργανώσεις (ακόμη κι αν δεν είχαν) έχουν δημιουργήσει τηλεφωνικές γραμμές, όπου μπορείς να συνομιλήσεις με κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους.
  71. Και το (πρώτο) πιο σημαντικό… Πέρνα χρόνο με τον εαυτό σου. «Ψάξε» βαθιά μέσα σου και συμφιλιώσου με αυτό που είσαι.
  72. Και το (δεύτερο) πιο σημαντικό… Κάνε μια λίστα, με όλα όσα θέλεις να κάνεις, όμως δεν είχες κάνεις μέχρι σήμερα και ξεκίνα να την υλοποιείς από την αμέσως επόμενη ημέρα που θα «επιστρέψουμε» στην κανονικότητα.

Και υπάρχουν τόσα ακόμη που μπορείς να κάνεις... Απλώς, άφησε τη φαντασία και τη δημιουργικότητά σου ελεύθερη!

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News