Οι αξίες καθορίζουν την ανθρωπιά

Απόψεις
Οι αξίες καθορίζουν την ανθρωπιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πολίτες, αν και μουδιασμένοι από τα συνεχόμενα lockdowns και τις απαγορεύσεις, έχουν την ανάγκη για εξωστρέφεια

Οι πολίτες, αν και μουδιασμένοι από τα συνεχόμενα lockdowns και τις απαγορεύσεις, έχουν την ανάγκη για εξωστρέφεια. Έχουν την ανάγκη να βρουν ξανά τα πατήματά τους και κυρίως έχουν την ανάγκη να εκφράζουν τα συναισθήματά τους χωρίς φοβίες και ανασφάλειες. Ναι, είναι θετικό το γεγονός ότι η άρση πολλών μέτρων φέρνει την κοινωνία σε μια κατάσταση πολύ καλύτερη απ’ όλο αυτό που έχουμε ζήσει όλο το προηγούμενο διάστημα. Εδώ όμως κρύβεται και το μυστικό. Δηλαδή ποιος θα είναι ο ρόλος της ενημέρωσης από ’δω και πέρα, και κυρίως πόσο καταλυτικός θα είναι για να αποφευχθούν τα κοινωνικά ξεσπάσματα που έχουν να κάνουν με την ίδια την ατομική συμπεριφορά.

Είναι λάθος οι περισσότεροι να πιστεύουν ότι από το πρόβλημα της πανδημίας έχουμε “καθαρίσει” και κυρίως είναι τραγικό λάθος να ερμηνεύουν την καθημερινότητα ανάλογα με το πώς βολεύει τον καθένα. Ναι, το ότι πλέον μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα είναι σημαντικό κομμάτι, όμως η προσοχή πρέπει να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα στην ατομική ευθύνη του καθένα από εμάς, για να μπορέσουμε μετά από ένα χρονικό διάστημα να αφήσουμε στο παρελθόν την άσχημη εμπειρία της πανδημίας, που όμως μας δίδαξε πάρα πολλά.

Βασικές αξίες της κοινωνίας κλυδωνίστηκαν επικίνδυνα και την ίδια ώρα εξακολουθούν να είναι ζητούμενο στις κοινωνικές επαφές των ανθρώπων. Δηλαδή, το να μπορείς να αγκαλιάσεις, να φιλήσεις και να αγγίξεις τα αγαπημένα σου πρόσωπα χωρίς τον φόβο. Αυτόν τον φόβο που μέσα στην πανδημία γιγαντώθηκε και εξακολουθεί να γιγαντώνεται, προκαλώντας νέα κοινωνικά δεδομένα, που επηρεάζουν τον παράγοντα άνθρωπο.

Ναι, αυτό που προέχει είναι να ξεπεράσουμε τις φοβίες μας, αλλά και να αντιληφθούμε ότι για να φτάσουμε στον τελικό στόχο, που είναι η απόλυτη ελευθερία, πρέπει να έχουμε οδηγό μας την ατομική ευθύνη. Μπορεί να έχουμε κερδίσει πολλές μάχες, όμως ο πόλεμος ακόμα μαίνεται. Θα μου πεις, γιατί τα γράφεις τώρα εσύ όλα αυτά και μας μαυρίζεις, και θα σας απαντήσω πως η άγνοια κινδύνου ορισμένων είναι κακός σύμβουλος, την ώρα που η ατομική ευθύνη μπορεί να μας φέρει πιο κοντά στην ολοκληρωμένη ελευθερία. Την ελευθερία που είχαμε σαν δεδομένη πριν την πανδημία και τώρα είναι το ζητούμενο.

Αν διαβάσεις προσεκτικά τα παραπάνω, θα κατανοήσεις ότι η αισιοδοξία είναι το κίνητρο των λόγων μου, που πρέπει να στηριχτεί στον σωστό βηματισμό, ο οποίος θα μας πάει και στον προορισμό μας. Μάθαμε στα λίγα και ζητούμενο είναι τα περισσότερα. Το ερώτημα πλέον είναι ένα: Μετά την πανδημία τι θα έχει αλλάξει, και κυρίως οι άνθρωποι θα είναι ίδιοι;

Η νέα πραγματικότητα θα έχει πολλές διαφορές από την προ της πανδημίας εποχή, όμως οι αξίες πρέπει να παραμείνουν ζωντανές και να ενισχυθούν, γιατί πολύ απλά... οι αξίες καθορίζουν την ανθρωπιά και αυτή δεν πρέπει να χαθεί.

(Φωτογραφία Αρχείου RawPixel)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News