Μάνος Δασκαλάκης

Προσφυγικό...και τώρα τι;

Όχι στον ρατσισμό

Πάντα σε ζητήματα που καταγράφουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αλλά και κραδασμούς στις τοπικές κοινωνίες στην χώρα μας επικρατεί η κλασσική και συνάμα διαχρονική γραμμή μετατόπισης ευθυνών και παράλληλα δηλώσεων που δεν διαφωτίζουν.

Πρέπει να κατανοήσουν οι δημόσιοι φορείς ότι είναι υποχρέωση τους να ενημερώνουν τους πολίτες με σημείο αναφοράς το ενδιαφέρον που καταγράφεται.
Το προσφυγικό είναι ένα ζήτημα που καίει μιας και η Κρήτη εδώ και πολύ καιρό έχει μπει στο χάρτη διαχείρισης του σοβαρού αυτού ζητήματος που αφορά όλη την Ευρώπη.
Αυτός ο τόπος έχει αποδείξει ότι απέχει χιλιόμετρα από τις ρατσιστικές ταχτικές και αυτό είναι πραγματικά μια ολόκληρη σπουδαία περιουσία για τις αρχές της τοπικής κοινωνίας.
Αιρετοί πάσης φύσεως αλλά και δημόσια πρόσωπα ας τοποθετηθούν ξεκάθαρα στα ερωτήματα που θέτουν δικαίως οι πολίτες.
Ζούμε σε ένα τόπο που γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σημαίνει προσφυγιά και πολλές φορές στο παρελθόν έχει ανοίξει την αγκαλιά του για ανθρώπους που ήρθαν στην πατρίδα μας.
Όμως σε αυτές τις δύσκολες εποχές πρέπει να λάβουμε όλες τις απαντήσεις μιας και η διαχείριση του προσφυγικού απαιτεί σοβαρότητα και όχι την ταχτική του κρυφτού τουλάχιστον από μια μικρή μερίδα που έχει θέσει πάλι πάνω από όλα την πολιτική σκοπιμότητα.
Οι κλειστές δομές προσφύγων σίγουρα δεν είναι το ζητούμενο για την Κρήτη μιας και έχει δοκιμαστεί με τον πιο εύστοχο τρόπο αυτό που λέμε ένταξη στην κοινωνία μέσα από την διαδικασία ενοικίασης σπιτιών.Η επίσημη πολιτεία πρέπει να βοηθήσει ως προς αυτή την κατεύθυνση με τρόπο που να γίνει με μια διαδικασία που θα βασίζεται επί της ουσίας στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.Είναι μεγάλο λάθος η Αθήνα να πετά το μπαλάκι στην περιφέρεια χωρίς κανένα σχεδιασμό.
Πρέπει όλοι να κατανοήσουμε ότι μιλάμε για ανθρώπους που έρχονται σε ένα τόπο που γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει ξεριζωμός. Σε κάθε περίπτωση ελπίζουμε ότι θα ληφθούν σοβαρά υπόψιν όλα τα νέα δεδομένα αλλά και οι συνθήκες μιας και η κατάσταση δεν είναι τόσο απλή όπως κάποιοι επιχειρούν να παρουσιάσουν. Μακριά από εμάς κάθε ρατσιστική προσέγγιση και αν γίνει επί της ουσίας διάλογος ίσως η λύση να είναι και μπροστά μας.
Ναι αυτός ο τόπος θα κάνει το χρέος του όμως και η πολιτεία πρέπει να δείξει σοβαρότητα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια