Δημήτρης Χριστόπουλος: «Ο φόβος έγινε αποστροφή αλλά… αναζητείται μετασχηματισμός σε ελπίδα»

Απόψεις
Δημήτρης Χριστόπουλος: «Ο φόβος έγινε αποστροφή αλλά… αναζητείται μετασχηματισμός σε ελπίδα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει ξεφορτωθεί το στίγμα της αναξιοπιστίας και της αναποτελεσματικότητας. Αυτό πληρώνει», ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής στον 98.4

Το εγκληματικό δυστύχημα των Τεμπών και τα χαρακτηριστικά του αποτελεί τομή για το πολιτικό σύστημα, αφενός γιατί ανακόπτει την επιθετική πολιτική κυριαρχίας του κυβερνώντος κόμματος και αφετέρου γιατί θέτει στο κάδρο των ιστορικά διαχρονικών ανακολουθιών όλο το πολιτικό σύστημα, λέει στον 98.4 ο καθηγητής  Πολιτειολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και κοσμήτορας  της Σχολής Πολιτικών Επιστημών, Δημήτρης Χριστόπουλος.

«Η Ελλάδα είναι από τις λίγες ευρωπαϊκές χώρες όπου η εν τη ευρεία εννοία αριστερά είναι πλειοψηφική.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει  ξεφορτωθεί το στίγμα της αναξιοπιστίας και της αναποτελεσματικότητας. Αυτό πληρώνει. Όχι ότι είναι αριστερός. Αυτό είναι πολύ ισχυρή δημοσκοπική τάση ως και σήμερα. Από την άλλη, η Νέα Δημοκρατία αποδείχθηκε ιδιαιτέρως διεφθαρμένη, διοικητικά ανεπαρκέστατη και κυνική ως προς τους θεσμούς. Η ιστορία των υποκλοπών είναι μοναδική! Γι’ αυτό, στην προεκλογική περίοδο και μετά τα Τέμπη, κάνει damage control. Οι ζημιές είναι πολλές και ανυπολόγιστες. Το επιχείρημα της "αποτελεσματικής κυβέρνησης" μετά τις φωτιές του καλοκαιριού ’21 και φυσικά με τα Τέμπη εξαερώθηκε. H ΝΔ σήμερα στη δύναμη της αδράνειας ποντάρει. Δε βγαίνει με επιθετική ατζέντα όπως το 2019.. Ωστόσο, ο φόβος μετά το καλοκαίρι του ’21 δίνει τη θέση του στην αποστροφή και την ανασφάλεια μαζί. Για το λόγο αυτόν γύρισε μπούμερανγκ. Ο φόβος είναι το πιο ακινητοποιητικό πολιτικό συναίσθημα. Η αποστροφή δεν σε κρατάει ακίνητο, όμως δεν έχει δημιουργικά χαρακτηριστικά. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι ακόμα η αποστροφή δεν έχει μετασχηματιστεί σε ελπίδα», ανέφερε ο καθηγητής.

Για τις δικαστικές αποφάσεις αποκλεισμού κομμάτων αλλά και της κίνησης Κασιδιάρη σημείωσε: «Θεωρώ συνολικά απαράδεκτο και παιδαριώδη τον όλον χειρισμό με τις τρεις τροπολογίες, τη μία πίσω από την άλλη λίγο πριν κλείσει η Βουλή για τις εκλογές. Αρκούσε ένας νόμος: οποιοδήποτε κόμμα έχει στις τάξεις του ανθρώπους που έχουν καταδικαστεί για εγκληματική οργάνωση που σχετίζεται με την πολιτική τους δράση δεν θα μπορεί να είναι υποψήφιο. Και φυσικά κανένας ουσιαστικός έλεγχος υποψηφιοτήτων από τον Άρειο Πάγο. Μόνο τυπικός. Αυτή είναι η λύση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News