Δημ. Σταθακόπουλος: Να μην αναλύουμε την Τουρκία με την φέρουσα αντίληψη της Δύσης

Απόψεις
Δημ. Σταθακόπουλος: Να μην αναλύουμε την Τουρκία με την φέρουσα αντίληψη της Δύσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος, νομικός και Δρας Παντείου Πανεπιστημίου ( Οθωμανική Κοινωνία –ιστορία και πολιτισμός ), συνεργάτης του Εργαστηρίου Τουρκικών και Ευρασιατικών Μελετών ( ΕΤΕΜ ) του Πανεπιστημίου Πειραιά μιλάει στο ραδιοφωνικό σταθμό 98.4, για τις τελευταίες εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά ενόψει και της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα, αλλά και με βάση την χθεσινή νέα συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης ως προς τις έρευνες, για αξιοποίηση υδρογονανθράκων με μίσθωση στην Τουρκική εταιρεία πετρελαίου.

Όπως αναφέρει, πρόκειται για εγχείρημα που αν  επιχειρηθεί  θα αφορά περιοχές νοτίως της Κρήτης και κυρίως για πρώτη φορά , πέραν του 28ου μεσημβρινού. Νομικά βέβαια το Τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι ακυρώσιμο, λέει και όχι άκυρο, αλλά το θέμα είναι πρωτίστως πολιτικό και επί του πεδίου αφορά στην ύπαρξη ή όχι πολιτικής βούλησης στην Ελλάδα για στρατηγική δράση.

Ο κ. Σταθακόπουλος, υποστηρίζει μάλιστα ότι η Ελλάδα τα τελευταίας 100 χρόνια έχει πάψει να διαβάζει στρατηγικά σωστά την Τουρκία, αφού αρκείται σε μια ανάλυση για αυτήν με βάση τις φέρουσες δυτικές αντιλήψεις για την Τουρκική πραγματικότητα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News