Φούσκας: Η αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας και οι Ελληνικές αυταπάτες των ελίτ

Κρήτη
Φούσκας: Η αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας και οι Ελληνικές αυταπάτες των ελίτ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ΑΕΠ και μόνο της Κωνσταντινούπολης είναι μεγαλύτερο απ’ αυτό της Ελλάδας

Ο Βασίλης Φούσκας, καθηγητής διεθνών σχέσεων στη Νομική και Οικονομική Σχολή του Πανεπιστημίου Ανατολικού Λονδίνου, ιδρυτής και αρχισυντάκτης της Journal of Balkan and Near Eastern Studies (εκδίδεται από το 1998) και διευθυντής του ερευνητικού κέντρου για τη μελέτη Κρατών, Αγορών και Λαών στο ίδιο Πανεπιστήμιο, μίλησε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 και το Γιώργο Σαχίνη για τις γεωπολιτικές εξελίξεις με επίκεντρο την Μεσόγειο.

Όπως είπε, ακόμη και σήμερα, η αυταπάτη των ελληνικών ελίτ καθίσταται στο ότι η «ειρήνη» με τη Τουρκία, δηλαδή την τουρκική αστική τάξη και τους πολιτικούς της εκπροσώπους, καθίσταται ευκταία μόνον όταν υπάρξει διάλογος και συμβιβασμός για την  Κύπρο και το Αιγαίο.

Όπως υποστήριξε, αυτό που σήμερα  αποκαλείται ως «διερευνητικές επαφές» με την Τουρκία αφορά ένα μεγάλο πακέτο συζήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας –πολλά από τα οποία είναι μονομερή– όπως το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης, η ΑΟΖ, η υφαλοκρηπίδα, η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου, οι λεγόμενες «γκρίζες ζώνες» κλπ. Και αφού λυθούν αυτά τα θέματα διμερώς, μετά  να  υπογραφεί «συνυποσχετικό» μεταξύ των δύο χωρών για να πάνε στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, μόνο για τα θέματα της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.

Αυτή είναι η πολιτική που ασκούν λιγότερο φανερά και περισσότερο κρυφά οι αστικές ελίτ της χώρας, πάντοτε μέσα στο πλαίσιο που χάραξαν οι ΗΠΑ απ’ το 1973 και μετά. Καθιστώ σαφές ότι το πλαίσιο αυτό ευνοεί σαφέστατα το τουρκικό κράτος, διότι η Ελλάδα συζητά κυριαρχικά της δικαιώματα από τα οποία μερικά πρόκειται να απεμπολήσει προκειμένου να επέλθει συμβιβασμός “για την ειρήνη” υπέρ της Τουρκίας που, αφενός, έχει μεγαλύτερη βαρύτητα στους γεωστρατηγικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ, αφετέρου, έχει πολύ ισχυρότερη αστική τάξη. Το ΑΕΠ και μόνο της Κωνσταντινούπολης είναι μεγαλύτερο απ’ αυτό της Ελλάδας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News