Μίχας: Ενεργειακή Ασφάλεια, Φυσικό Αέριο στη Μεσόγειο και ο ρόλος της Ελλάδας

Απόψεις
Μίχας: Ενεργειακή Ασφάλεια, Φυσικό Αέριο στη Μεσόγειο και ο ρόλος της Ελλάδας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου και τον κόσμο ολόκληρο, αποδεικνύουν ότι η ενεργειακή στρατηγική μιας χώρας πρέπει να είναι άρρηκτα ενσωματωμένη στην εθνική στρατηγική

Ο συνιδρυτής και διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας , Ζαχαρίας Μίχας, που είναι και συνεργάτης του site « defence-point.gr», μίλησε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 και το Γιώργο Σαχίνη, για τις ενεργειακές, οικονομικές αλλά και γεωπολιτικές προεκτάσεις, που θα συνιστούσε μια «αυτοπαραίτηση» της Ελλάδας, από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου που φαίνεται να διαθέτει , σε περιοχές που η Τουρκία επιχειρεί  ακόμη και στο πεδίο να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα, της χώρας μας.

Όπως σημείωσε ο κ. Μίχας, οι εξελίξεις στην περιοχή της Μεσογείου και τον κόσμο ολόκληρο, αποδεικνύουν ότι η ενεργειακή στρατηγική μιας χώρας πρέπει να είναι άρρηκτα ενσωματωμένη στην εθνική στρατηγική. Η ενεργειακή ασφάλεια είναι προϋπόθεση οικονομικής ευημερίας, ενώ τα όποια λάθη ή παραλείψεις μπορεί στην πράξη να έχουν βαρύτατες συνέπειες στα εθνικά συμφέροντα σε πολλαπλά επίπεδα.

Η παγκόσμια ενεργειακή ασφάλεια είναι ζήτημα που θα ρυθμιστεί ανεξαρτήτως του όποιου ιδεολογήματος κυριαρχεί στο ελληνικό πολιτικό σύστημα. Κι αυτό, διότι διαφορετικά θα επέλθει οικονομική καταστροφή. Εάν η Ελλάδα δεν εκμεταλλευθεί τους υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της, θα το πράξει η Τουρκία, η οποία το προωθεί με πράξεις και μάλιστα ίσως την ωθήσουν και εταίροι μας που θα έχουν ζωτική ανάγκη το φυσικό αέριο. Η ιστορία δεν συγχωρεί λάθη και παραλείψεις.

Αποδεικτικό των ανωτέρω είναι η αδύναμη σε όρους «σκληρής ισχύος» Κυπριακή Δημοκρατία. Φέρεται να έλαβε διαβεβαιώσεις από την Ουάσιγκτον ότι η αξιοποίηση των κοιτασμάτων από τις ExxonMobil και Qatar Petroleum θα προχωρήσει κανονικά, με παράλληλη διασφάλιση των όρων που θα το επιτρέψουν. Το δε Κατάρ έχει διαμηνύσει στην Τουρκία, με την οποία διατηρεί στενή συνεργασία, ότι τα οικονομικά του συμφέροντα δεν επιτρέπουν υπαναχωρήσεις.

Ο κ. Μίχας, μίλησε ακόμη για τις εξελίξεις στη Λιβύη, αφήνοντας την εκτίμηση ότι οι πιέσεις Γαλλίας και ΗΠΑ, μπορεί να σπρώξουν στη Χάγη για την οριοθέτηση ΑΟΖ την Λιβύη με την Ελλάδα, κάτι που θα οδηγήσει εξ αντανακλάσεως σε νέα δεδομένα και την Τουρκία. Για αυτό, όπως επανέλαβε ο κ. Μίχας, το Καστελλόριζο και η επήρεια του στο θέμα της ΑΟΖ , είναι κομβικής σημασίας για την Ελλάδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News