«Τα self tests και η απουσία στρατηγικής επιδημιολογικής επιτήρησης»

Απόψεις
«Τα self tests και η απουσία στρατηγικής επιδημιολογικής επιτήρησης»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tου Γιώργου Σαχίνη

Είδατε την εκπομπή της περασμένης Παρασκευής στις "Αντιθέσεις" στις 2/4/2021; Αν δεν την είδατε, σας προτρέπω να τη δείτε. Αξίζει τον κόπο, για αυτά που λέγονται από κορυφαίους επιστήμονες στο είδος τους και φυσικά για αυτόν και μόνο τον λόγο... Όσοι την είδατε και όσοι πρόκειται να τη δείτε θα καταλάβετε ενδεχομένως και τι μας περιμένει από 'δω και μπρος. Μιλάω για τα οικιακά self tests, αυτά της αυτοδιάγνωσης!

Μάλιστα, αυτό το "κάν' το μόνος σου, μπορείς"! Θα μου πείτε, έχεις κολλήσει στο self rapid test. Μάλιστα, έχω κολλήσει γιατί μπορεί να αποδειχτεί ότι μπορεί να εξελιχθεί πραγματικά σε επικίνδυνη υπόθεση.

Ας δούμε αναλυτικά πώς έχουν τα πράγματα...

Β. Κοντοζαμάνης: «Σε ό,τι αφορά τα self tests, αναφέρθηκα πριν, να το ξεκαθαρίσω για μια ακόμη φορά. Δεν αλλάζει σε τίποτα η μέχρι τώρα στρατηγική μας σε ό,τι αφορά τα ταχέα τεστ και τα μοριακά τεστ. Τα self test είναι μια συμπληρωματική δράση στη μέχρι σήμερα στρατηγική μας». Επομένως ό,τι συνέβαινε μέχρι σήμερα, συνεχίζει να ισχύει.

Τι μας λέει δηλαδή; Ό,τι μα ό,τι συνέβαινε μέχρι τώρα, θα συνεχίσει να ισχύει; Δηλαδή τι ακριβώς; Θα συνεχίσει να ισχύει η ελλειμματική πολιτική του testing, του να ψάχνουμε δηλαδή συστηματικά και στοχευμένα τους φορείς, συμπτωματικούς και ασυμπτωματικούς; Γιατί ό,τι και να λένε, αυτό μετά από ένα χρόνο δεν άλλαξε ή άλλαξε πολύ λίγο και το αποτέλεσμα το βλέπουμε.

Στο ίδιο έργο θεατές

Ξανά πάλι ακόμη και μες στο lockdown, μες στην απομόνωση, μες στη "φούσκα" μας τα κρούσματα ανεβαίνουν, οι εισαγωγές ανεβαίνουν, οι διασωληνωμένοι ανεβαίνουν μέσα κι έξω από τις ΜΕΘ, και οι θάνατοι, όσο κι αν άργησαν, τις τελευταίες μέρες ανεβαίνουν κι αυτοί. Όσο κι αν αυξήθηκαν τα tests - κι αυτό έλειπε να μην είχαν αυξηθεί - ο αριθμός τους δεν αντιστοιχεί σε αυτόν που θα 'πρεπε, αλλά και ο τρόπος που γίνονται δεν είναι αυτός που θα 'πρεπε. Αλήθεια γιατί αυξήθηκαν μετά από τόσους μήνες και ύστερα από συνεχείς πιέσεις κάποιων που φαίνεται ότι κάτι ήξεραν και επέμεναν γι' αυτό;

Μη νομίσετε ότι αυξήθηκαν επειδή άλλαξε η στρατηγική που είχε καθορίσει εξαρχής ο ιθύνων νους, ο "στρατηγός" Τσιόδρας, όταν έλεγε ότι ο έλεγχος στον γενικό πληθυσμό δεν ενδείκνυται.

Αυξήθηκαν γιατί αυξήθηκαν τα κρούσματα. Αυτοί δηλαδή που είχαν συμπτώματα και, αναζητώντας ιατρική φροντίδα, έφταναν στα νοσοκομεία, γιατί οι δομές της πρωτοβάθμιας ήταν ανύπαρκτες και οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ είχαν μείνει περιορισμένες και δυσκίνητες, για να μην πούμε ακίνητες. Άντε και κάποιοι που το 'καναν από μόνοι τους, ιδιωτικά, πληρώνοντας και μάλιστα αδρά, επειδή ανησυχούσαν ή επειδή είχαν την υποψία γιατί είχαν έρθει σε επαφή με διαπιστωμένο κρούσμα. Άντε και κάτι λίγοι που υποβάλλονταν σε test κάθε φορά που βρίσκονταν κάποιος θετικός στο περιβάλλον, είτε αυτό ήταν ο χώρος δουλειάς, είτε ένας γάμος, μια κηδεία, κ.λπ., κ.λπ.

Από 'κει και πέρα άρχισε να μεγαλώνει κάπως ο αριθμός των tests, να γίνονται δηλαδή πολύ περισσότερα.

Δεν ήταν η αλλαγή της στρατηγικής που άλλαξε την κατάσταση, η πραγματικότητα και οι ανάγκες ήταν αυτές που υποχρέωναν τον ΕΟΔΥ να αυξήσει τα tests, και πάλι όχι επαρκώς και με "χύμα" σύστημα.

Γιατί, να μην το ξεχνάμε, ο ΕΟΔΥ έχει την ευθύνη για τη διενέργεια των απαραίτητων σε μια πανδημία tests στην κοινότητα.

Γιατί μην ξεχνάμε πανδημία έχουμε, δεν κάνουμε απλώς προληπτικό έλεγχο στον πληθυσμό για να βρούμε πόσοι και ποιοι πάσχουν από κάποιο διαβήτη, από υπέρταση ή πόσες και ποιες γυναίκες έχουν οστεοπόρωση.

Με μεταδοτικό λοιμώδες νόσημα είχαμε να κάνουμε. Τι δεν είχε καταλάβει και κάνει ακόμη πως δεν καταλαβαίνει ο ΕΟΔΥ;

Άρα λοιπόν μη λέμε ότι άλλαξε δήθεν η στρατηγική, ότι δεν είχαμε τεστ και ξαφνικά μας ήρθαν απ' το πουθενά ή δεν μπορούσαμε τότε να κάνουμε, ενώ τώρα μπορούμε.

Οι ίδιες συνθήκες υπήρχαν και τις ίδιες δυνατότητες είχαμε, απλά ήταν επιλογή να μην τις αξιοποιήσουμε, όπως και το να μην κάνουμε tests.

Μην ψάχνουμε λοιπόν να βρούμε γιατί η πανδημία φούντωσε και γιατί γεμίσαμε και γιατί η διασπορά είναι πολύ μεγάλη και δεν ελέγχεται.

Πώς να ελεγχθεί όταν δεν ξέρουμε τα κρούσματα, δεν ξέρουμε τους ασυμπτωματικούς, δεν τους απομονώναμε, δεν ιχνηλατούσαμε, δεν ψάχναμε δηλαδή να βρούμε τις επαφές τους για να τις απομονώσουμε κι αυτές. Να σπάσουμε δηλαδή τις αλυσίδες.

Δεν κάναμε αυτό που έπρεπε και όπως έπρεπε, ενώ αυτές μεγάλωναν. Τώρα λοιπόν τι έρχονται και λένε; Για να βγούμε από το lockdown και δε θα συζητήσω καν το θέμα γιατί μπήκαμε, πώς μπήκαμε, αν έπρεπε να μπούμε, αν απέδωσε, τι φταίει που δεν απέδωσε, γιατί οι ίδιοι ομολογούν ότι δεν απέδωσε.

Δε θα συζητήσω εδώ αν πρέπει να βγούμε ή να μη βγούμε ή να κάνουμε κάτι άλλο. Θα σταθώ μόνο στο πώς σχεδιάζουν να μας βγάλουν από τις "φούσκες" που μας κλείσανε για να μας αλλάξουν "φούσκες"! Τι λένε λοιπόν; Λένε ότι για να βγούμε θα χρειαστούν τεστ, πολλά τεστ, να κάνουν δηλαδή καθυστερημένα αυτά που δεν κάνανε!

Αν δεν είναι αυτό ομολογία τού τι δεν έκαναν, ως όφειλαν να κάνουν, τότε τι είναι;

Χωρίς καμιά συγνώμη και με πολύ θράσος, μας σερβίρουν σαν καινούργιο αυτό που έπρεπε ήδη να είχε γίνει προ πολλού, πριν να φτάσουμε στους 8.300 νεκρούς και το αδιέξοδο. Και το χειρότερο είναι ότι ο Κοντοζαμάνης διευκρινίζει τάχα ότι θα συνεχίσει να ισχύει αυτό που γινόταν μέχρι τώρα. Δηλαδή τι ακριβώς; Τα λίγα τεστ που κάναμε ή τα πολλά που όπως λένε σήμερα πρέπει να κάνουμε, επειδή είναι απαραίτητο να τα κάνουμε για να βγούμε; Κι αν είναι απαραίτητο για να βγούμε, γιατί δεν ήταν απαραίτητο για να μην κλειστούμε μέσα;

Δηλαδή είναι απαραίτητα μόνο για το βγάλσιμο και όχι για το μπάσιμο;

Τα self tests

Για να δούμε όμως για ποια τεστ μιλάνε. Μιλάνε για τα οικιακά τεστ αυτοδιάγνωσης. Δηλαδή η αυτοδιάγνωση είναι πιο σίγουρη, είναι πιο ασφαλής από τη διάγνωση;

Και μπορούμε να κάνουμε και να αξιολογήσουμε την εξέταση από μόνοι μας; Δοκιμάσατε ποτέ να πάρετε δείγμα από τη μύτη σας; Όταν, όπως είναι γνωστό, το πιο σημαντικό είναι να πάρει κανείς σωστά το δείγμα! Αυτό είναι το "Α" και το "Ω". Για παράδειγμα η πιθανότητα να μη βγει σωστό ένα μοριακό τεστ, που είναι το τεστ με τη μεγαλύτερη αξιοπιστία, είναι να μην έχει γίνει σωστή λήψη του δείγματος. Από ποιον; Από κάποιον άλλον και μάλιστα εξειδικευμένο, όχι από ερασιτέχνη και μάλιστα χωρίς εμπειρία. Για τι ακριβώς λοιπόν μιλάμε;

Μήπως αυτό, μαζί με την αυτοαπομόνωση, είναι ένα βήμα πριν από την αυτοθεραπεία; "Κάν' τα όλα μόνος σου"! Εν μέσω πανδημίας, με τέτοιο επιθετικό ιό, με τέτοιο θανατηφόρο νόσημα, όταν η ανάγκη για μια συλλογική αντιμετώπιση είναι στο έπακρο και οι ευθύνες της οργανωμένης Πολιτείας αποτελούν κομβικό σημείο για τη σωστή αντιμετώπιση, η κυβέρνηση ανάγει σε αποκλειστικά υπεύθυνο το άτομο, επικαλούμενη το επιμέρους ζήτημα της ατομικής ευθύνης. Οικιακά self tests, λοιπόν! Αυτό είναι το στοιχείο που έλειπε για να λυθεί η δύσκολη εξίσωση - που λένε και τα μέλη της Επιτροπής - και που χωρίς αυτά δεν μπορούμε να βγούμε. Δεν τα είχαμε, λέει, πριν!

Μήπως, ρε παιδιά, γι' αυτό είχαμε το πρόβλημα, επειδή δεν είχαμε τα οικιακά γρήγορα self tests και όχι επειδή δεν κάναμε μαζικά τεστ στην κοινότητα και δεν είχαμε επιδημιολογική επιτήρηση; Για να αλλάξουμε και να βελτιώσουμε την πολιτική του τέστινγκ, ούτε λόγος να γίνεται. Αυτή είναι άριστη; Δε χρειάζεται τίποτε απολύτως γι' αυτό θα συνεχίσει να γίνεται όπως γίνεται; Φαίνεται ότι τα οικιακά self tests είναι αυτά που θα κάνουν τη διαφορά! Τα άλλα δε χρειάζονται τίποτε περισσότερο, καλά είναι κι έτσι. Πού και πού ακούγεται και κανένα: «μα είναι συμπληρωματικά»! Συμπληρωματικά σε τι; Σε αυτό που δε θα αλλάξει και θα συνεχίσει να γίνεται όπως γινόταν, χωρίς να βελτιωθεί; Ωραία σύλληψη, αφήνουμε το βασικό για να πάμε στο επιμέρους..

Για να δούμε λοιπόν τι κάνει το επιμέρους;

Ανιχνεύει, λέει, τους ασυμπτωματικούς! Για να το ξεκαθαρίζουμε ! Δεν υπάρχει επιστημονική μελέτη που να λέει κάτι διαφορετικό από τα παρακάτω, γι' αυτό και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί CDC, ECDC, ΠΟΥ, αλλά και τα φυλλάδια των οδηγιών, συστήνουν τη χρήση τους για «τα άτομα που έχουν συμπτώματα και μάλιστα για 7 ημέρες από την εκδήλωσή τους...».

Όσο για τους υπόλοιπους, «τους προσυμπτωματικούς και τους ασυμπτωματικούς, η αξιοπιστία των συγκεκριμένων οικιακών self tests είναι μικρότερη κι από εκείνη των rapid tests» που έχει ξεσκιστεί να κάνει ο ΕΟΔΥ και υπολογίζεται στο 50%. Τι κάνουμε δηλαδή, κυνηγάμε πάλι την "τυφλόμυγα";

Τι σημαίνει ότι θα κυκλοφορούν από 'δω και μπρος περισσότεροι προσυμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί, αυτή τη φορά όμως με τη σφραγίδα της Αστυνομίας, που λένε, και με ψευδή πιστοποιητικά υγείας;

«Μα αυτούς θα τους χάναμε», λένε, «έτσι κι αλλιώς»! Λέτε, ε; Σκεφτήκατε ότι αν υπήρχε έστω και μια πιθανότητα να ψαχτούν από μόνοι τους, γιατί περί αυτού πρόκειται (κανείς δηλαδή δεν τους έψαχνε) σε κάποιες δομές υγείας ή σε ιδιωτικά εργαστήρια, τώρα πια δε θα πηγαίνουν σε αυτά γιατί θα έχουν ένα τεστ στο σπίτι τους, το οποίο θα είναι λιγότερο αξιόπιστο και θα τους βγάζει ψευδώς αρνητικούς;

Κι όλοι αυτοί θα φτιάχνουν καινούργιες αλυσίδες! Και καλά οι ψευδώς αρνητικοί... «Θα έχουμε όμως και κάποιους που θα είναι θετικοί και αυτούς λοιπόν θα τους βρίσκαμε ενώ πριν μπορεί και να τους χάναμε»! Ποιους δηλαδή, αυτούς που σαν θετικοί θα είχαν συμπτώματα και θα τους βρίσκαμε έτσι κι αλλιώς;

«Όχι»! Τότε ποιους εννοείτε; «Αυτούς που καταφέραμε να βρούμε κάνοντας τυχαία το τεστ και τους πιάσαμε έγκαιρα ενώ δε θα τους βρίσκαμε πριν».

Για να καταλάβω ποιους εννοείτε... Εννοείτε το 50% - ας υποθέσουμε - των προσυμπτωματικών και ασυμπτωματικών που θα κάνουν το τεστ;

Α, μάλιστα, υπάρχουν κι αυτοί, ευτυχώς που τους θυμηθήκατε. Πόσοι είναι αυτοί δηλαδή; Ας πάρουμε για παράδειγμα...

Ας υποθέσουμε ότι θα γίνονται 10 εκατομμύρια τεστ την εβδομάδα, και ότι θα γίνονται οπωσδήποτε! Να υποθέσουμε λοιπόν ότι θα είναι 100.000-200.000 αυτοί όλοι που θα καταγραφούν, που θα απομονωθούν, που θα ιχνηλατηθούν κ.λπ.

Αλλά μια στιγμή, κάτι είπαμε προηγουμένως για το άλλο 50% που μπορεί να βγει ψευδώς αρνητικό, αλλά δεν το είχαμε υπολογίσει έστω και χονδροειδώς σαν νούμερο!

Αυτό τι θα γίνει, που θα κυκλοφορεί ελεύθερο και δε θα ξέρει ότι μεταδίδει; Φανταστείτε λοιπόν τις αλυσίδες!

Τι δείχνουν όλα αυτά; Ότι δεν πρέπει να τους ψάχνουμε;

Όχι, ακριβώς το αντίθετο! Ότι δηλαδή ακόμη και τώρα δεν έχουν αντιληφθεί ότι αυτό που χρειάζεται είναι ακριβώς αυτό που λείπει:

- Σύστημα ανίχνευσης που να μπορεί να ανιχνεύει τον πραγματικό αριθμό των ενεργών κρουσμάτων, που απ' ό,τι φαίνεται είναι τεράστιος...

- Σύστημα που να μπορεί να τα καταγράφει σε πραγματικό χρόνο, δηλαδή άμεσα.

- Σύστημα που να μπορεί να απομονώνει τα κρούσματα, σε κατάλληλους χώρους.

- Σύστημα που να μπορεί να ιχνηλατεί τις επαφές τους, με εκατοντάδες, για να μην πω χιλιάδες άτομα - άτομα εκπαιδευμένα στην περιφέρεια με κατάλληλο εξοπλισμό και μάλιστα ψηφιακό σύστημα, που να μη βασίζεται σε ένα κεντρικό call center με 25 θέσεις εργασίας και 300 άτομα προσωπικό, έτσι όπως το κάνει ο Χαρδαλιάς!

ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΚΑΚΟ...

Ξεχάσαμε τα βασικά και πήγαμε στα συμπληρωματικά...

Να το πούμε εμφατικά: Τα τεστ δε γίνονται για τα τεστ, αλλά για να βρεθούν κρούσματα, να απομονωθούν, να ιχνηλατηθούν οι επαφές τους και να απομονωθούν κι αυτές.

Με άλλα λόγια, έστω και τώρα με τεράστια καθυστέρηση, ξεκινάς να κάνεις αυτό που μέχρι τώρα δε φρόντισες να έχεις κάνει.

Δεν ξεκινάς από το συμπληρωματικό σύστημα, ξεκινάς από το βασικό. Διαφορετικά, παίζεις με το να τα "τινάξεις" όλα στον "αέρα", να κάνεις χειρότερο κακό, κι αυτό με την προϋπόθεση ότι τα τεστ γίνονται κανονικά όπως πρέπει και ότι δηλώνονται, ότι αποδεικνύεται και στην πράξη η αξιοπιστία τους, κ.λπ., κ.λπ.

Θα μπορούσε να αναφέρει κανείς και τα υπόλοιπα που τα έχουμε θίξει κατ' επανάληψη!

Δηλαδή το πρόβλημα τού αν θα δηλώνονται, μιας και δεν είναι υποχρεωτικό, παρά μόνο σε ειδικές περιπτώσεις για να πάρεις άδεια να μην πας στη δουλειά και για να πας ή για να μην πας στο σχολείο. Το πρόβλημα τού πού θα δηλώνονται, του πώς αποδεικνύεται ότι έκανε κάποιος τεστ... Του τι σημαίνει ότι είναι κανείς θετικός, να χρειάζεται να επαναλάβει ένα μοριακό τεστ για να επιβεβαιωθεί η θετικότητα του προσερχόμενου εξεταζόμενου, του πώς θα πάει στη δημόσια δομή χωρίς να εκτεθεί ο ίδιος και χωρίς να εκθέσει τους άλλους σε κίνδυνο από τη μετακίνησή του.

Το ότι δε θα πρέπει να χαθεί χρόνος ανάμεσα στην επιβεβαίωση που περιμένει από τη δομή, μέχρι να ξεκινήσει η ιχνηλάτηση των επαφών τουλάχιστον, του πώς θα πρέπει τα υπόλοιπα άτομα της "φούσκας" του να εξεταστούν κι αυτά άμεσα και να απομονωθούν. Και φυσικά το ότι τα τεστ αυτά δεν παρέχουν υλικό για γονιδιακή επιτήρηση που από 'δω και πέρα είναι υποχρεωτικό να γίνεται, και μάλιστα σε μεγάλο ποσοστό για να ελεγχθούν οι μεταλλάξεις.

Αυτά προσώρας... Λίγα δεν είναι, αλλά δεν είναι και τα μόνα. Πολύ σύντομα θα επανέλθουμε... Αλλά μετά από αυτά όλα τι λέτε για τα οικιακά self tests;

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

Φωτογραφία: unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News