Χρ. Λιονής: Εξονυχιστικός έλεγχος για τα αίτια θανάτου του 85χρονου μετά τον εμβολιασμό στο ΠΑΓΝΗ

Ηράκλειο
Χρ. Λιονής: Εξονυχιστικός έλεγχος για τα αίτια θανάτου του 85χρονου μετά τον εμβολιασμό στο ΠΑΓΝΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχει συνταχθεί το πρωτόκολλο της «κίτρινης κάρτας»

Ο καθηγητής Γενικής Ιατρικής και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, υπεύθυνος του εμβολιασμού στο ΠΑΓΝΗ , Χρήστος Λιονής , μιλώντας στο ράδιο 98.4 σημείωσε ότι από την μέχρι στιγμής  βιβλιογραφία, ο θάνατος του 85χρονου στο ΠΑΓΝΗ, περίπου 5 λεπτά μετά τον εμβολιασμό του, είναι εξαιρετικά σπάνιο και δυσεύρετο περιστατικό.

Μπορεί να μην υπάρχει σχέση αιτίας και αιτιατού εμβολίου και θανάτου, μπορεί να συμπίπτει απλά χρονικά, να είναι τυχαίο, μπορεί όμως να αποδειχτεί και σχετιζόμενο. Υπό αυτή την έννοια η ιατροδικαστική έρευνα που γίνεται, θα είναι εξονυχιστική, θα έχει εμπλοκή πολλών ειδικοτήτων και της ιολογίας, προκείμενου να αποκλειστεί ή να καταδειχθεί η σχέση με τον εμβολιασμό. Η επιστήμη , είπε ο κ. Λιονής, προχωρά στην απόδειξη με την αρχή της αβεβαιότητας.

Ταυτόχρονα, ζήτησε το θλιβερό αυτό περιστατικό, να μην επηρεάσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα, ιδίως στις μεγάλες ηλικιακές ομάδες και τους ευπαθείς, αφού τα εμβόλια είναι ένα πολύτιμο όπλο στη μάχη κατά του ιού και της μόλυνσης που προκαλεί. Ο κ. Λιονής  επεσήμανε, ότι έχουν ενημερωθεί όλα τα κεντρικά όργανα Υγείας, αλλά και η επιτροπή φαρμακο-επαγρύπνησης , ενώ ήδη έχει συνταχθεί το πρωτόκολλο της «κίτρινης κάρτας». Όπως είπε , σήμερα θα έχουμε τις πρώτες ιατροδικαστικές εκτιμήσεις , όμως τα εργαστηριακά αποτελέσματα, ίσως να πάρουν και άλλο χρόνο. Σε κάθε περίπτωση τόνισε, το θέμα θα απασχολήσει διεξοδικά , όχι μόνο την Ιατρική – επιστημονική κοινότητα της Κρήτης αλλά και διεθνώς, αφού είναι ένα σπάνιο φαινόμενο λίγα λεπτά μετά τον εμβολιασμό και εκεί ίσως έγκειται και η δυσκολία  του να υπάρξουν πλήρεις και απόλυτες απαντήσεις.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News