Κ. Πουλάς: «Πανδημία Ανισοτήτων αλλά και Πανδημία Συμφερόντων»

Απόψεις
Κ. Πουλάς: «Πανδημία Ανισοτήτων αλλά και Πανδημία Συμφερόντων»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πολύ σύντομα θα έχουμε κάποιες πρώτες απαντήσεις από χώρες που οδηγούν τον δρόμο του εμβολιασμού»  

Ο αναπληρωτής καθηγητής Βιοχημείας στο Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, Κωνσταντίνος Πουλάς , μιλώντας στον 98.4, αρχικά έκανε ένα άκρως αποκαλυπτικό , σύντομο ιστορικό των τελευταίων 6 μηνών της πανδημίας.

Διευκρίνισε ότι οι Φαρμακευτικές εταιρείες παραδοσιακά και εκ της θέσης τους προσπαθούν να φέρουν στην αγορά προϊόντα χρήσιμα για τους ασθενείς αλλά ταυτόχρονα να προσφέρουν κέρδη στους μετόχους τους.

Στο πλαίσιο αυτό σχεδίασαν μελέτες με προσεκτικό τρόπο για τα αντι-COVID-19 εμβόλια και επεδίωξαν να τα αδειοδοτήσουν ταχύτατα. Αυτής της προσπάθειας προηγήθηκαν διαπραγματεύσεις σε υψηλό επίπεδο και υπογράφησαν συμβόλαια προσεκτικά (από νομικής πλευράς) δομημένα. Αυτή τη στιγμή δημιουργούνται θέματα διαθεσιμότητας των εμβολίων που όμως θα πρέπει να επιλυθούν στο πλαίσιο αυτών των συμφωνιών. Το πιο σημαντικό ωστόσο για τον πολίτη είναι κατά πόσον αυτά τα προϊόντα πληρούν τις προδιαγραφές αποτελεσματικότητας και ασφάλειας που έχουν τεθεί.

Πολύ σύντομα θα έχουμε κάποιες πρώτες απαντήσεις από χώρες που οδηγούν τον δρόμο του εμβολιασμού (πχ Ισραήλ). Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, η ανάδειξη των διαφορετικών μεταλλαγμένων στελεχών μπορεί να προσφέρει ένα ικανοποιητικό άλλοθι στις φαρμακευτικές εταιρείες. Για την χώρα μας, κάλεσε όλους να είναι προσεκτικοί και να μην τρομοκρατούν όσους μολύνονται από κορωνοϊό και πολύ περισσότερο να μην τους κατηγορούν ως επιδεικνύοντες αντικοινωνική συμπεριφορά.

Άλλωστε η πρόσφατη εμπειρία δείχνει ότι ακόμα και εμβολιασμένοι (από την πρώτη δόση) μπορεί να μολύνονται και να μεταδίδουν τη νόσο. Τέλος κάλεσε την Πολιτεία να υλοποιήσει ένα προσεκτικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας, έστω και τώρα, χωρίς να καταφεύγει σε καταστροφικά οριζόντια μέτρα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News