default-image

Ελίζα Κονοφάγου: Μια ελληνίδα πίσω από την επανάσταση των γιατρών-νανομποτ

Απόψεις
Ελίζα Κονοφάγου: Μια ελληνίδα πίσω από την επανάσταση των γιατρών-νανομποτ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν η παρακολούθηση της υγείας από γιατρούς εξ αποστάσεως μέσω εμφυτευμάτων, γκάτζετ και εφαρμογών για smartphones θεωρήθηκε ρηξικέλευθο τεχνολογικό και ιατρικό επίτευγμα, τότε αυτό που έχει στα σκαριά η DARPA, η υπηρεσία ερευνητικών προγραμμάτων του αμερικανικού Πενταγώνου, αγγίζει τα όρια της επιστημονικής φαντασίας. Η έρευνα της Ελίζας Κονοφάγου, καθηγήτριας Βιοϊατρικής Μηχανικής και Ραδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, έχει ήδη λάβει βραβείο από το «Kavli Foundation».

Η έρευνα της Ελίζας Κονοφάγου, καθηγήτριας Βιοϊατρικής Μηχανικής και Ραδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, έχει ήδη λάβει βραβείο από το «Kavli Foundation».

Ο αμερικανικός στρατός φιλοδοξεί να κατασκευάσει... νανομπότ-γιατρούς που όχι μόνο θα παρακολουθούν την υγεία αλλά και θα θεραπεύουν αυτόματα ασθένειες, την ίδια στιγμή που αυτές κάνουν την εμφάνισή τους!

Μάλιστα στο ερευνητικό πρόγραμμα, το οποίο υπόσχεται να φέρει θεμελιώδεις αλλαγές στη διάγνωση και θεραπεία πολλών σωματικών και ψυχικών ασθενειών, συμμετέχει και μια διακεκριμένη Ελληνίδα επιστήμονας, η Ελίζα Κονοφάγου, καθηγήτρια Βιοϊατρικής Μηχανικής και Ραδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Αμέσως μετά τη συνάντησή της με την υπηρεσία του αμερικανικού Πενταγώνου, η κ. Κονοφάγου μίλησε στο «Εθνος της Κυριακής» για το επαναστατικό σύστημα που θέλει να αναπτύξει η DARPA και για το κομμάτι της έρευνας που έχει αναλάβει η δική της ομάδα.

«Ο στόχος του προγράμματος ElectRx της DARPA είναι να χρηματοδοτήσει ομάδες που μπορούν να αναπτύξουν μεθόδους για να εξελίξουν συγκεκριμένα όργανα ώστε να μπορούν να ανιχνεύουν, να διαγιγνώσκουν και να θεραπεύουν διάφορες νόσους. Η δική μου ομάδα επικεντρώνεται στη διέγερση συγκεκριμένων νεύρων με υπέρηχο», ανέφερε η κ. Κονοφάγου, η οποία από τη μέχρι τώρα συνεργασία της με την DARPA είναι εντυπωσιασμένη από την «ποιότητα» και την «καινοτομία» του προγράμματος.

Οι καινοτόμες μέθοδοι με τις οποίες ασχολείται η Ελίζα Κονοφάγου και η ομάδα της έχουν ως στόχο την ανάπτυξη πρωτοποριακών μεθόδων με μεγάλο εύρος εφαρμογής, από την έγκαιρη διάγνωση καρδιακής ισχαιμί

Οι καινοτόμες μέθοδοι με τις οποίες ασχολείται η Ελίζα Κονοφάγου και η ομάδα της έχουν ως στόχο την ανάπτυξη πρωτοποριακών μεθόδων με μεγάλο εύρος εφαρμογής, από την έγκαιρη διάγνωση καρδιακής ισχαιμίας, αθηρωματικών πλακών και ανευρυσμάτων μέχρι τον καυτηριασμό καρκίνου του μαστού και θεραπεία εγκεφαλικών νόσων μέσω της προσωρινής διάσπασης του εγκεφαλικού φραγμού.

Η λειτουργία

Το επαναστατικό σύστημα που θέλει να αναπτύξει το αμερικανικό Πεντάγωνο θα έχει τη δυνατότητα να καταγράφει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο οργανισμός, να κάνει διάγνωση, να επιλέγει τη θεραπεία και να αναλαμβάνει αυτόματα με μεθόδους νευροδιέγερσης και την εφαρμογή της!

Με το που εντοπίζει κάποια μη φυσιολογική λειτουργία κυττάρου ή οργάνου, θα στέλνει ερεθίσματα στα περιφερικά νεύρα και θα προσαρμόζει τη λειτουργία των κυττάρων και των οργάνων ώστε αυτά να επανέλθουν στη φυσιολογική τους λειτουργία. Στόχος της DARPA είναι ένα τέτοιο σύστημα να έχει τη λιγότερο επεμβατική μορφή, ωστόσο στις έρευνες περιλαμβάνονται και εμφυτεύματα.

«Οραμά μας είναι να δημιουργήσουμε τεχνολογία που θα μπορεί να ανιχνεύει την εμφάνιση μιας ασθένειας και να αντιδρά αυτόματα για την αποκατάσταση της υγείας, δίνοντας ερέθισμα στα περιφερικά νεύρα να προσαρμόσουν λειτουργίες στον εγκέφαλο, στη σπονδυλική στήλη και στα εσωτερικά όργανα», ανέφερε ο μηχανικός βιοϊατρικής Νταγκ Βέμπερ, διευθυντής του προγράμματος ElectRx.

Σε ένα πρώτο στάδιο οι ασθένειες τις οποίες θα ανιχνεύουν και θα θεραπεύουν οι νανομπότ-γιατροί του προγράμματος ElectRx είναι οι χρόνιοι πόνοι, οι φλεγμονώδεις νόσοι, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, το μετατραυματικό στρες και άλλες σωματικές και ψυχικές ασθένειες που δεν θεραπεύονται με τις παραδοσιακές μεθόδους. «Ο στόχος είναι οι μέθοδοι να ωφελήσουν και τον αμερικανικό στρατό αλλά και το ευρύτερο κοινό», αναφέρει η Ελληνίδα επιστήμονας, που είναι επικεφαλής μίας από τις επτά ομάδες τις οποίες επέλεξε να χρηματοδοτήσει η DARPA για την υλοποίησή του οράματός της.

«Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί διάφορες ομάδες σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης που μπορούν να θεραπεύσουν νόσους, όπως συγκεκριμένες λοιμώξεις. Κάποιες μέθοδοι εφαρμόζονται ήδη σε ασθενείς οπότε οι εφαρμογές τους μπορεί να είναι άμεσες. Η δική μας μέθοδος βρίσκεται σε πιο αρχικά στάδια, οπότε η εφαρμογή της θα είναι πιο αργή σε σχέση με άλλες μεθόδους», είπε στο «Εθνος της Κυριακής» η κ. Κονοφάγου. Η έρευνα της ομάδας της Ελληνίδας επιστήμονα στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης έχει ήδη λάβει βραβείο από το «Kavli Foundation» και χρηματοδότηση από το κοινωφελές ίδρυμα «Wallace H. Coulter» για την κλινική μεταφορά της μεθόδου και τη θεραπεία διαφόρων νόσων, όπως είναι το Πάρκινσον και η κατάθλιψη.

Η ίδια μας εξήγησε με τι ασχολείται: «Εχει να κάνει με την εφαρμογή αναίμακτων μεθόδων για τη θεραπεία συγκεκριμένων οργάνων, χρησιμοποιώντας τον παροξυσμό. Ο ηλεκτρικός παροξυσμός είναι πολύ πιο διαδεδομένος σε σχέση με τον υπέρηχο που προτείνουμε, ο οποίος προσφέρει το πλεονέκτημα της αναίμακτης εφαρμογής. Ο στόχος μας είναι να ερευνήσουμε τον μηχανισμό με τον οποίο ο υπέρηχος επεμβαίνει στον παροξυσμό των νεύρων». Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της έρευνάς της «δείχνουν ότι ο υπέρηχος σε συγκεκριμένες πιέσεις μπορεί να διεγείρει τα εγκεφαλικά κύτταρα και να δημιουργήσει κινήσεις των ποδιών και διαστολή της κόρης του ματιού σε ποντίκια».

Οι καινοτόμες μέθοδοι με τις οποίες ασχολείται η κ. Κονοφάγου έχουν ως στόχο την ανάπτυξη πρωτοποριακών μεθόδων με μεγάλο εύρος εφαρμογής, όπως η ίδια μας εξήγησε, «για την έγκαιρη διάγνωση καρδιακής ισχαιμίας, αθηρωματικών πλακών και ανευρυσμάτων, καυτηριασμό καρκίνου του μαστού και θεραπεία εγκεφαλικών νόσων μέσω της προσωρινής διάσπασης του εγκεφαλικού φραγμού».

Θεμελιώδεις αλλαγές στη διάγνωση

«Κλειδί» για τη θεραπεία η διέγερση των νεύρων

Το πρότζεκτ της DARPA μπορεί να είναι επαναστατικό, ωστόσο η λογική πίσω από αυτό δεν είναι καινούργια. Το παλαιότερο παράδειγμα εμφυτεύματος που λειτουργεί ως «γιατρός» είναι ο παραδοσιακός καρδιακός βηματοδότης που χρησιμοποιεί ηλεκτρικούς παλμούς για να διεγείρει την καρδιά, έτσι ώστε να χτυπά σε φυσιολογικό ρυθμό. Ομως τώρα η υπηρεσία του αμερικανικού Πενταγώνου θέλει να επεκτείνει και να εφαρμόσει αυτήν τη λογική και σε άλλα όργανα του σώματος.

Για παράδειγμα, παρακολουθώντας και προσαρμόζοντας τη λειτουργία του σπληνός θα προσφέρει τη δυνατότητα θεραπείας πολύ συχνών φλεγμονωδών νόσων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Και η αντιμετώπιση φλεγμονωδών νόσων μπορεί να ξεκλειδώσει νέες θεραπείες για την κατάθλιψη, που θεωρείται ότι μπορεί να οφείλεται σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα φλεγμονωδών βιομορίων. Επιπλέον η διέγερση των περιφερικών νεύρων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη ρύθμιση της παραγωγής νευροχημικών ουσιών που επιδρούν στη μάθηση και τη μνήμη, οδηγώντας σε νέες θεραπείες για ψυχικές διαταραχές, όπως το μετατραυματικό στρες.

Τροποποίηση στη λειτουργία του εγκεφάλου

Η επαναστατική τεχνολογία που αναπτύσσει η DARPA βασίζεται στη λειτουργία του περιφερικού νευρικού συστήματος. «Το περιφερικό νευρικό σύστημα είναι η κεντρική λεωφόρος του σώματος που επικοινωνεί με μια αχανή σειρά αισθητικών και κινητικών σημάτων που παρακολουθούν την κατάσταση της υγείας μας και κάνουν τροποποιήσεις στις λειτουργίες του εγκεφάλου και των οργάνων για να μας διατηρούν υγιείς», εξήγησε ο διευθυντής του προγράμματος ElectRx, Νταγκ Βέμπερ.

«Η χρήση των περιφερικού νευρικού συστήματος ως μέσου χορήγησης θεραπείας είναι σε μεγάλο βαθμό νέο πεδίο και πλούσιο σε δυνατότητες για τη διαχείριση ασθενειών που επηρεάζουν την ετοιμότητα του στρατού μας και γενικότερα την υγεία του έθνους μας», σχολίασε και προσέθεσε: «Συνδυάζοντας τη μεγαλύτερη κατανόηση για το πώς το νευρικό σύστημα ρυθμίζει πολλές πτυχές της υγείας μας με την εξελισσόμενη τεχνολογία μέτρησης και διέγερσης νευρικών σημάτων, πιστεύω ότι είμαστε έτοιμοι να φέρουμε θεμελιώδεις αλλαγές στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών», καταλήγει.

Έρη Πανσελήνα

Πηγή: ethnos.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News