Γιώργος Σαχίνης

Κυπριακό μπούμερανγκ

Όταν προχωράς συνεχώς σε αδιέξοδο και λες ότι κερδίζεις έδαφος, ενώ από την αρχή είναι λανθασμένο το πλαίσιο, είναι σαν να μην έχεις στήσει σωστά τα κομμάτια και τα πιόνια πάνω στη σκακιέρα, π.χ. να έχεις ξεχάσει τον κανόνα με το λευκό τετράγωνο δεξιά, ν' αρχίσεις την παρτίδα και μάλιστα να κερδίζεις κιόλας, αλλά στη συνέχεια έρχεται ένας ειδικός που σου εξηγεί, ότι όλες αυτές οι κινήσεις δεν ανήκουν στο σκάκι και αυτή η παρτίδα δεν έχει νόημα.

Του Νίκου Λυγερού

Τότε φαίνεται όχι μόνο ότι δεν είσαι αξιόπιστος, αλλά επίσης ότι δεν έχεις το επίπεδο που έλεγες. Όμως το ποιο σημαντικό σε πρακτικό επίπεδο είναι το εξής, παρόλο που δεν έπαιξες σκάκι θα φας το μπούμερανγκ. Δηλαδή η δράση δεν έχει νόημα, αλλά η αντίδραση έχει και είναι κόστος για σένα. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα σωστό πλαίσιο εξαρχής, αλλιώς δεν υπάρχει μόνο η ακύρωση όλων των προσπαθειών όσο θετικές και να ήταν, αλλά σου μένει μόνο το κόστος του λάθους.

Αυτό αφήνει στίγμα στη συνέχεια και αποτελεί ουρά της διαδικασίας που νομίζεις ότι δεν είχε. Ας επικεντρωθούμε λοιπόν στην αξιοποίηση της κυπριακής ΑΟΖ κι ας αρχίσουμε την εξόρυξη του φυσικού αερίου, πριν κάνουμε άλλες κινήσεις.

Σχόλια