Γιώργος Σαχίνης

H Bαρκελώνη στα χέρια των "Αγανακτισμένων"

Η λίστα "Barcelona en Com?n" (Κοινή/Συλλογική Βαρκελόνη), στην οποία συμμετέχουν διάφορα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς όπως ο νεοσύστατος αντιφιλελεύθερος σχηματισμός Podemos, θεωρείται φαβορί για τις εκλογές της Κυριακής.

Η Βαρκελόνη, ένας από τους αγαπημένους προορισμούς των ευρωπαίων τουριστών, μπορεί να γίνει η πρώτη μεγάλη ισπανική πόλη την οποία θα κερδίσουν οι "Αγανακτισμένοι" στις επικείμενες δημοτικές εκλογές, καθώς η κοινωνική κρίση έχει πάρει εκεί την πρωτοκαθεδρία επί των άλλων θεμάτων που κινητοποιούν τους Καταλανούς, όπως το αίτημα για ανεξαρτησία της περιφέρειας από την Ισπανία.

Η λίστα "Barcelona en Com?n" (Κοινή/Συλλογική Βαρκελόνη), στην οποία συμμετέχουν διάφορα κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς όπως ο νεοσύστατος αντιφιλελεύθερος σχηματισμός Podemos, θεωρείται φαβορί για τις εκλογές της Κυριακής σε αυτό το μεγάλο λιμάνι της Μεσογείου και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου κατοικούν 1,6 εκατ. άνθρωποι.

«Μπορούμε να κερδίσουμε τη Βαρκελόνη, αιχμή του δόρατος μίας δημοκρατικής αλλαγής στην Ισπανία και στον νότο της Ευρώπης», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Άντα Κολάου-φωτό, επικεφαλής του ψηφοδελτίου αυτού του συνασπισμού που προήλθε από το κίνημα των "Αγανακτισμένων", το οποίο γεννήθηκε στην Ισπανία τον Μάιο του 2011.

Αυτή η 41χρονη ακτιβίστρια, που παραμένει στο περιθώριο της δημόσιας συζήτησης για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, δεν έχει εκπαιδευθεί στην πολιτική. Όμως η δέσμευσή της σε μία οργάνωση για την υπεράσπιση των μικροϊδιοκτητών και των ενοικιαστών που απειλούνται με έξωση, την PAH, την έκανε διάσημη.

Μία πόλη με μεγάλες ανισότητες

Αν καταφέρει να κερδίσει τη δημαρχία, την οποία κατέχει από το 2011 ο συντηρητικός εθνικιστής Ξαβιέ Τρίας του κόμματος CiU, η Άντα Κολάου υπόσχεται να επιτεθεί στην «επείγουσα κοινωνική κρίση» που πλήττει την πόλη, η οποία έχει 107.000 ανέργους ενώ το ένα τρίτο των κατοίκων της βρίσκεται στα όρια της φτώχειας.

Το πρόγραμμά της: να μετατρέψει τα άδεια διαμερίσματα σε κοινωνικές κατοικίες, να εισαγάγει ένα ελάχιστο εισόδημα 600 ευρώ για τις φτωχές οικογένειες, να αναγκάσει τις επιχειρήσεις να μειώσουν την τιμή του νερού, του αερίου, του ηλεκτρικού.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το ψηφοδέλτιο του οποίου ηγείται μάχεται επίσης κατά του μαζικού τουρισμού που βλάπτει την πόλη του αρχιτέκτονα Γκαουντί, με τα 27 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο και τους πολλούς πορτοφολάδες.

Οι αντίπαλοί της την κατηγορούν για λαϊκισμό. Αναφέρονται επίσης στους δεσμούς του συμμάχου της, του Podemos, με τη Βενεζουέλα. Πιο μετριοπαθής, ο Ξαβιέ Τρίας υποστηρίζει πως το πρόγραμμά της θα φρενάρει την οικονομική δραστηριότητα.

«Οι άνθρωποι έχουν μπουχτίσει πραγματικά. Είμαστε πρώτοι στις εξώσεις, η ανεργία έχει φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη, οι κάτοικοι δεν καταφέρνουν να βγάλουν τον μήνα και πρέπει να καταφεύγουν σε κοινωνικά συσσίτια για να φάνε, γι΄αυτό τολμούν να στραφούν σε ριζοσπαστικά διαφορετικές προτάσεις», καταθέτει ο Φεδερίκο Σοριγκέρ.

Αυτός ο 38χρονος βιομηχανικός τεχνικός έχει έρθει μαζί με τη μητέρα και τον γιο του στην παρουσίαση του προεκλογικού προγράμματος του σχηματισμού «Barcelona en comun» στη συνοικία του, το Νόου Μπάρις, την πιο υποβαθμισμένη, με εισόδημα ανά κάτοικο έξι φορές μικρότερο από εκείνο των πιο πλούσιων συνοικιών.

«Η Βαρκελόνη είναι μία πλούσια πόλη, όπου κυκλοφορούν πολλά χρήματα, αλλά τα τέσσερα τελευταία χρόνια η διαφορά ανάμεσα στο 10% των πιο πλούσιων και το 10% των πιο φτωχών αυξήθηκε κατά 40%. Μία πόλη με τέτοιες ανισότητες μπορεί να διχαστεί, συγκρούσεις και ανασφάλεια μπορεί να κάνουν την εμφάνισή τους», λέει η Άντα Κολάου.

Με το προσωνύμιο «το ρόδο της φωτιάς» που της αποδόθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα, η Βαρκελόνη έχει μία μακρά προοδευτική ιστορία, την οποία αναμοχλεύουν συχνά διάφορες κινητοποιήσεις που μερικές φορές έχουν άσχημη κατάληξη.

Η «Βαρκελόνη μαζί» είναι κληρονόμος «όλης της παράδοσης κοινωνικού ακτιβισμού της πόλης», λέει ο Ζορντί Μουνιόζ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελόνης.

Το «ξύπνημα» των αγανακτισμένων

«Προηγουμένως ήμασταν πολίτες αγανακτισμένοι. Τώρα είμαστε πολίτες που συνειδητοποίησαν τα πράγματα και πρόκειται να πάρουμε την εξουσία με την ψήφο», λέει ο Μανουέλ Γκαρσία, ένας 74χρονος συνταξιούχος μηχανικός σκηνής, ο οποίος ήρθε για να παρευρεθεί στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου.

Έχουν περάσει ήδη 25 χρόνια που δεν ψηφίζει, επειδή «όλοι ήταν διεφθαρμένοι». Αλλά αυτή τη φορά «οι αγανακτισμένοι με έχουν αφυπνίσει», λέει.

Παρά τις σχεδόν καθημερινές κινητοποιήσεις των Ισπανών που πλήγηκαν από την ανεργία και τη λιτότητα και οι οποίοι διαδήλωναν με οργή κατά της οικονομικής εξουσίας, το 2011 τελείωσε με την άνοδο στην εξουσία της κυβέρνησης του συντηρητικού Μαριάνο Ραχόι ο οποίος εξασφάλισε μεγάλη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο.

Όμως, έπειτα από τέσσερα χρόνια που σημαδεύτηκαν από μία σειρά σκανδάλων διαφθοράς, το κίνημα των αγανακτισμένων απέκτησε καινούρια ορμή, αυτή τη φορά στα ψηφοδέλτια για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 24ης Μαΐου, πριν από τις βουλευτικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν στα τέλη του έτους.

Ο σχηματισμός «Barcelona en comun» προηγείται στην τελευταία δημοσκόπηση αναφοράς, με ποσοστό 25,9% των ψήφων έναντι 18,5% του Ξαβιέρ Τρίας και 13,8% του κεντρώου κόμματος Ciudadanos. Με το ποσοστό αυτό δε θα μπορέσει ωστόσο να κυβερνήσει χωρίς συμμαχίες.

Πηγή: kourdistoportocali.com

Σχόλια