Γιώργος Σαχίνης

Η επίθεση στη Δανία – Analyst.gr

Εάν παρ' ελπίδα βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη ή/και χρεοκοπήσει, τότε οι πιέσεις των κερδοσκόπων στην κορώνα θα γίνουν κυριολεκτικά αφόρητες - γεγονός που τεκμηριώνει ξανά, πόσο μεγάλα είναι τα διαπραγματευτικά χαρτιά της χώρας μας  

Το νόμισμα της Δανίας είναι συνδεδεμένο με το ευρώ, με μία διακύμανση της τάξης του +-2,25%, με στόχο την προστασία των εξαιρετικά δυναμικών εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας. Πρόκειται δηλαδή για κάτι αντίστοιχο με το ελβετικό φράγκο, η ισοτιμία του οποίου όμως δεν μπόρεσε να κρατηθεί από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας, λόγω του τεράστιου κόστους της - με αποτέλεσμα να «αποσυνδεθεί», ανατιμώμενο ραγδαία απέναντι τόσο στο ευρώ (+20%), όσο και σε πολλά άλλα νομίσματα.

Το γεγονός αυτό, εκτός του ότι δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα σε άλλες χώρες, λόγω της παροχής δανείων από τις τράπεζες τους σε συνάλλαγμα (άρθρο), προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ελβετικών επιχειρήσεων - επειδή τα προϊόντα τους έγιναν αυτόματα ακριβότερα, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού, με αποτέλεσμα να μειωθεί ο τζίρος τους, καθώς επίσης να πιεσθούν σημαντικά οι τιμές των μετοχών τους.

Επιθυμώντας τώρα η κυβέρνηση της Ελβετίας να τις διευκολύνει κάπως, ξεκίνησε ξανά να ενισχύει το νόμισμα, με στόχο να το σταθεροποιήσει σε μία ισοτιμία μεταξύ του 1,05 και 1,10 σε σχέση με το ευρώ - μία προσπάθεια που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Η κεντρική τράπεζα της Δανίας λοιπόν, ευρισκόμενη σε μία αντίστοιχη θέση, έχει θορυβηθεί. φοβούμενη πως, επειδή το νόμισμα της αποτελεί επίσης «λιμάνι προστασίας» για τους επενδυτές, έχει ήδη τοποθετηθεί στο στόχαστρο των κερδοσκόπων - οι οποίοι προβλέπουν μία ανάλογη με το φράγκο ανατίμηση του, τοποθετούμενοι χρηματιστηριακά υπέρ της.

Πόσο μάλλον όταν το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Δανίας είναι σχεδόν εξίσου ισχυρό με αυτό της Ελβετίας (γράφημα), καθιστώντας την κορώνα και από τη συγκεκριμένη πλευρά ελκυστική, για την τοποθέτηση χρημάτων.

Στα πλαίσια αυτά, η κεντρική τράπεζα έχει υιοθετήσει αρνητικά επιτόκια καταθέσεων, τα οποία αύξησε τρεις συνεχόμενες φορές, έτσι ώστε να απογοητεύσει όλους όσους θα επέλεγαν να καταθέσουν εκεί τα χρήματα τους. Εν τούτοις είναι αρκετοί αυτοί που την επιλέγουν ως «σίγουρο λιμάνι», ειδικά μετά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη, καθώς επίσης μετά τη νέα ποσοτική χαλάρωση που αποφάσισε η ΕΚΤ - με κριτήριο την οποία μειώθηκε ακόμη περισσότερο η ισοτιμία του ευρώ (προβλέψεις για πληθωρισμό).  

Πόσο μάλλον όταν η οικονομία της Δανίας είναι σε εξαιρετική κατάσταση (αν και υπάρχει μία αντίστοιχη με την Ελβετία φούσκα ακινήτων, καθώς επίσης μία κρίση τραπεζών), ενώ η πιστοληπτική αξιολόγηση της είναι η κορυφαία: τριπλό Α.   

Σε αντίθεση όμως με την Ελβετία, η κεντρική τράπεζα της Δανίας είναι συνηθισμένη να επεμβαίνει στην αγορά συναλλάγματος, σταθεροποιώντας το νόμισμα της - κυρίως επειδή η κορώνα είναι συνδεδεμένη με το ευρώ, ήδη από το 1999. Εάν λοιπόν αυξάνεται ισχυρά η ισοτιμία της κορώνας, η κεντρική τράπεζα αγοράζει ξένο συνάλλαγμα ενώ, όταν μειώνεται, το πουλάει - καταφέρνοντας έτσι να τη διατηρεί σταθερή.   

Οι νέες προκλήσεις

Παρά το ότι για 15 σχεδόν χρόνια η Δανία δεν αντιμετώπισε προβλήματα, εφαρμόζοντας πιστά τη συγκεκριμένη νομισματική πολιτική, η κατάσταση άλλαξε ριζικά από τις αρχές του έτους - ως αποτέλεσμα αυτών που συνέβησαν στην Ελβετία. Έκτοτε, η κεντρική τράπεζα έχει υποχρεωθεί να δαπανά πολύ περισσότερα χρήματα, για να διατηρεί την ισοτιμία της κορώνας σταθερή.

Ειδικότερα, ενώ από τον Ιανουάριο έως τα τέλη Μάιου του 2014 οι Ελβετοί δαπάνησαν 30 δις φράγκα για τη σταθεροποίηση του νομίσματος τους, οι Δανοί διέθεσαν σχετικά ελάχιστα - περί τα 33 δις κορώνες, οι οποίες αντιστοιχούν σε μόλις 4,8 δις φράγκα (άρα πάνω από έξι φορές λιγότερα).

Τον τελευταίο μήνα όμως οι δαπάνες της κεντρικής τράπεζας της Δανίας αυξήθηκαν κατακόρυφα, παρά το ότι εισήγαγε αρνητικά επιτόκια - φτάνοντας στα 16 δις κορώνες μέσα σε ένα μόλις μήνα (πηγή), όταν είχε δαπανήσει μόλις τα διπλά στους πρώτους πέντε μήνες του 2014.

Με δεδομένο δε το ότι, τα υπόλοιπα οικονομικά της στοιχεία καλυτερεύουν συνεχώς, ενώ το δημόσιο χρέος της είναι ελάχιστο (γράφημα), οι πιέσεις των κερδοσκόπων αναμένεται να ενταθούν πολύ περισσότερο.

Περαιτέρω, η κεντρική τράπεζα πούλησε κορώνες με πρωτοφανείς ρυθμούς από τις αρχές του 2015, αγοράζοντας ξένα νομίσματα - με αποτέλεσμα τα συναλλαγματικά της αποθέματα να έχουν φτάσει στα επίπεδα ρεκόρ των 654 δις κορώνες.

Όπως ανακοίνωσε βέβαια ο αρχηγός του μεγαλύτερου πολιτικού κόμματος της χώρας, "Δεν πρέπει να επιτραπεί στους κερδοσκόπους η ανατροπή της πολιτικής της σταθερής ισοτιμίας της κορώνας", ενώ θα υποστηρίξει την κεντρική τράπεζα σε όλες της τις προσπάθειες. Κάτι ανάλογο δήλωσε και ο υπουργός οικονομικών, αφού η κεντρική τράπεζα μπορεί θεωρητικά (όπως όμως και η Ελβετία), να τυπώσει απεριόριστες ποσότητες κορώνας, για να αγοράζει ξένο συνάλλαγμα.  

Εν τούτοις όλοι γνωρίζουν πως όταν γίνονται τέτοιες δηλώσεις δημόσια, τότε η κατάσταση είναι επικίνδυνη για μία χώρα - ενώ η αύξηση της ποσότητας χρήματος οδηγεί σε φούσκες, προκαλεί πληθωρισμό κλπ., οπότε προφανώς δεν μπορεί να είναι απεριόριστη. Ως εκ τούτου, οι επίσημες δηλώσεις θα λειτουργήσουν μάλλον αρνητικά, προσελκύοντας πολύ περισσότερους κερδοσκόπους - οι οποίοι διακρίνουν την ευκαιρία να κερδίσουν 15-20% επί των κεφαλαίων που θα τοποθετήσουν, στοιχηματίζοντας εναντίον της κορώνας.

Εάν παρ' ελπίδα δε βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη ή/και χρεοκοπήσει, τότε οι πιέσεις στο νόμισμα της Δανίας θα γίνουν κυριολεκτικά αφόρητες - καθιστώντας την κεντρική τράπεζα ανίκανη να αντιδράσει. Το γεγονός αυτό τεκμηριώνει από μία επί πλέον οπτική γωνία πόσο μεγάλα και πολυποίκιλα είναι τα διαπραγματευτικά χαρτιά της χώρας μας - τα οποία ελπίζουμε να μην «καούν» ξανά στο βωμό της ανικανότητας.

Τα περισσότερο υπερτιμημένα νομίσματα του πλανήτη  

Το παγκόσμιο συναλλαγματικό σύστημα του πλανήτη έχει κυριολεκτικά χάσει την ισορροπία του - αφού η εξτρεμιστικά επεκτατική πολιτική των μεγάλων κεντρικών τραπεζών οδηγεί σε εξαιρετικά μεγάλες ανατιμήσεις και υποτιμήσεις μίας σειράς νομισμάτων. Σύμφωνα με μία μελέτη της Deutsche Bank, η οποία ερευνά τη σχέση διαφόρων νομισμάτων με το δολάριο, τα σκήπτρα της υπερτίμησης κατέχονται από το ελβετικό φράγκο (γράφημα, πηγή: F&W).

Ειδικότερα, το παραπάνω γράφημα αναφέρεται στο επίπεδο της αξιολόγησης δέκα νομισμάτων, σε σχέση με το δολάριο. Η μελέτη χρησιμοποιεί τρεις μεθόδους αξιολόγησης - με τη βιολετί γραμμή να αφορά το μέσον όρο των τριών μεθόδων. Ο βαθμός της υπερτίμησης ακολουθεί τη φορά των δεικτών του ρολογιού, με αρχή το ελβετικό φράγκο.  

Το αμερικανικό δολάριο έχει μία μέση αξία της τάξης του 5 - αφού συγκριτικά με τον εαυτό του δεν μπορεί να είναι ούτε υποτιμημένο, ούτε υπερτιμημένο. Το φράγκο παίρνει το βαθμό 10, οπότε είναι το πλέον υπερτιμημένο νόμισμα σε σχέση με το δολάριο.  Ακολουθείται από το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας, από το δολάριο της Αυστραλίας, καθώς επίσης από τη βρετανική στερλίνα.

Τα περισσότερο υποτιμημένα νομίσματα σε σχέση με το δολάριο (άρα αναμένεται να ανατιμηθούν), είναι το γεν, η σουηδική και η νορβηγική κορώνα (η οποία «άγεται και φέρεται» από την τιμή του πετρελαίου).

Η μπλε, η κόκκινη, καθώς επίσης η πράσινη γραμμή στο γράφημα δείχνουν τα αποτελέσματα των τριών μεθόδων που χρησιμοποιήθηκαν. Η μπλε αναφέγεται στην αγοραστική αξία (ΡΡΡ) όπου, σύμφωνα με αυτήν, το ελβετικό φράγκο θα έπρεπε να είναι 1:1,17 σε σχέση με το δολάριο (άρα είναι κατά 30% περίπου υπερτιμημένο).

Σύμφωνα με τις άλλες μεθόδους, οι οποίες περιγράφονται με τα άλλα χρώματα, η ισοτιμία του φράγκου είναι περίπου κατά 20% μεγαλύτερη (υπερτιμημένη). Ολοκληρώνοντας, ο βαθμός της υπερτίμησης των νομισμάτων οφείλεται στο ότι θεωρούνται ασφαλή λιμάνια από τους επενδυτές, σε εποχές κρίσης όπως η σημερινή.

www.analyst.gr

© Copyright 2014 — Analyst.gr. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση / αναπαραγωγή περιεχομένων του παρόντος website με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια των εκδοτών.

Σχόλια