Γιώργος Σαχίνης

Ο διαμελισμός της Ρωσίας

Φαίνεται πως επιδιώκεται εκ μέρους των Η.Π.Α., με τη βοήθεια της ΕΕ, η απόλυτη απομόνωση, καθώς επίσης η κατάτμηση της χώρας - γεγονός που οδηγεί νομοτελειακά σε έναν καταστροφικό παγκόσμιο πόλεμο, με κριτήριο την ιστορία  

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, στο πρόσφατο διάγγελμα του, κατηγόρησε τη Δύση, ισχυριζόμενος πως καλυμμένη πίσω από το μανδύα της ουκρανικής κρίσης, σχεδιάζει να καταστρέψει την οικονομία της χώρας του - με τα χρηματοπιστωτικά όπλα μαζικής καταστροφής που διαθέτει, όπως με τη χειραγώγηση της τιμής του πετρελαίου (η Σαουδική Αραβία όχι μόνο δεν περιόρισε τις ποσότητες εξόρυξης αλλά, επί πλέον, μείωσε τις τιμές πώλησης της στην Ασία κατά 1,50 - 1,90 $ και στις Η.Π.Α. κατά 0,10 - 0,90 $ το βαρέλι), με την υποτίμηση του ρουβλίου μέσω του δολαρίου, με την εκροή κεφαλαίων κοκ.

Στη συνέχεια, πάντοτε κατά τον ίδιο, θα ακολουθήσει ο συμβατικός πόλεμος, με στόχο το διαμελισμό της Ρωσίας, κατά το παράδειγμα της Γιουγκοσλαβίας - επειδή δεν υποκύπτει στις απαιτήσεις των Η.Π.Α. Για να καταφέρει δε να αντιμετωπίσει τις οικονομικές επιθέσεις, υποσχέθηκε φορολογική αμνηστία στους Ρώσους που θα έφερναν τα χρήματα τους ξανά στη χώρα - ενώ ανήγγειλε τη στήριξη των τραπεζών με κρατικά κεφάλαια.   

Περαιτέρω, κατηγόρησε τη Δύση ως υπεύθυνη για το πραξικόπημα της Ουκρανίας - ενώ δεν αρνήθηκε πως οι μέχρι σήμερα οικονομικές ζημίες της χώρας του, μετά την επιβολή των δυτικών κυρώσεων, καθώς επίσης την πτώση της τιμής του πετρελαίου, έχουν ήδη φτάσει στα 140 δις $.

Με δεδομένο δε το ότι, οι εκροές συναλλάγματος θα ξεπεράσουν τα 100 δις $ το 2014, η σταθεροποίηση του ρουβλίου φαίνεται αρκετά δύσκολη - ενώ υπενθυμίζουμε πως η άνοδος του στην εξουσία (2000) συνοδεύθηκε τότε από τη σταθεροποίηση του νομίσματος, το οποίο μετά τη χρεοκοπία της Ρωσίας (1998), είχε εξανεμίσει τις αποταμιεύσεις των Πολιτών της. Εάν συνδέσει βέβαια το ρούβλι με το χρυσό (δεν έχουν σημασία τόσο οι ποσότητες, όσο η «τιμή ανταλλαγής» που θα καθοριστεί), θα τα καταφέρει σίγουρα.    

Το σταμάτημα τώρα του αγωγού South Stream (γράφημα), κόστους 45 δις $, θα ζημιώσει σημαντικά τη Βουλγαρία, επειδή έχει ήδη επενδύσει μεγάλα ποσά στην κατασκευή του - ενώ θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα σε πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, τα οποία θα κληθεί να πληρώσει η Κομισιόν.

Εκτός αυτού, θα θέσει σε μεγάλο κίνδυνο την τροφοδοσία της κεντρικής Ευρώπης με φυσικό αέριο, με αποτελέσματα που είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν - γεγονός που υπαγόρευσε στον πρόεδρο της Κομισιόν τη δήλωση, σύμφωνα με την οποία θα συνεχισθεί το έργο, με τη βοήθεια της Ευρώπης.    

Αγωγός South Stream

Από την άλλη πλευρά, οι Η.Π.Α. φαίνεται πως προετοιμάζονται για κανονικό πόλεμο - αφού το σενάριο ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου, το οποίο προετοιμάζεται για πάνω από δέκα χρόνια στο Πεντάγωνο, έχει εμπλουτιστεί με τη στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ρωσίας, σε «λειτουργικό επίπεδο».

Τόσο η Γερουσία, όσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν φέρει νόμους, οι οποίοι επιτρέπουν από νομικής πλευράς τη διεξαγωγή πολέμου εναντίον της Ρωσίας - γεγονός που σημαίνει πως η σύγκρουση των δύο μεγάλων δυνάμεων δεν μπορεί να θεωρηθεί πλέον ως ένας ψυχρός πόλεμος.

Ειδικότερα, ολόκληρη η αρχιτεκτονική ασφαλείας του ψυχρού πολέμου από το παρελθόν έχει καταστραφεί. Η Ανατολική-Δυτική διπλωματία έχει πρακτικά καταρρεύσει, ενώ έχει τεθεί σε λειτουργία μία μαζική πολεμική προπαγάνδα - με τον ΟΗΕ να αδιαφορεί ουσιαστικά για όλα όσα συμβαίνουν.

Το ότι έχει ψηφιστεί δε ένας «πολεμικός νόμος» (H. Res. 758), στις 4 Δεκεμβρίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων (υπολείπεται η συμφωνία της Γερουσίας), ο οποίος πρακτικά επιτρέπει στον πρόεδρο των Η.Π.Α. και ανώτατο επικεφαλή των ενόπλων δυνάμεων της χώρας να λειτουργεί ελεύθερα, χωρίς την έγκριση της Γερουσίας, στην περίπτωση μίας πολεμικής σύγκρουσης με τη Ρωσία, τεκμηριώνει τη σοβαρότητα της κατάστασης.  

Σε κάθε περίπτωση, η παγκόσμια ασφάλεια κινδυνεύει - ενώ η συγκεκριμένη ιστορική απόφαση των Η.Π.Α. θα μπορούσε να επηρεάσει το μέλλον εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη.

Η Ρωσία δε έχει αντιδράσει ήδη απέναντι στις απειλές της υπερδύναμης και του ΝΑΤΟ, αφού μία ημέρα πριν (3 Δεκεμβρίου) το ρωσικό υπουργείο άμυνας ανήγγειλε τη δημιουργία μίας καινούργιας στρατιωτικής και πολιτικής οργάνωσης η οποία, σε περίπτωση πολέμου, θα μπορούσε να αναλάβει το κυβερνητικό έργο - λέγοντας τα εξής:

"Η Ρωσία ιδρύει μία καινούργια εθνική αμυντική οργάνωση, η οποία σε εποχές ειρήνης θα επιβλέπει τυχόν απειλές της ασφάλειας της χώρας. Στην περίπτωση ενός πολέμου όμως, θα αναλαμβάνει τον έλεγχο ολόκληρης της χώρας" (πηγή: RT, 03.12.14).   

Το «ημερολόγιο» των πολεμικών προετοιμασιών

Την πρώτη Μαΐου του 2014 προτάθηκε στη Γερουσία ο «νόμος παρεμπόδισης της ρωσικής επιθετικότητας» (Russian Aggression Prevention ACT, RAPA) - ο οποίος απαιτεί τη «στρατιωτικοποίηση» της Ανατολικής Ευρώπης, καθώς επίσης των χωρών της Βαλτικής, με την εγκατάσταση αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων, σε συνδυασμό με  πυραυλικά αμυντικά συστήματα, στις παρυφές της Ρωσίας.   

Στα μέσα Ιουλίου, ο ανώτατος αρχηγός του ΝΑΤΟ για την Ευρώπη, σε συμφωνία με το Πεντάγωνο, καθώς επίσης με το βρετανικό υπουργείο άμυνας, απαίτησε τη δημιουργία μίας βάσης με επαρκή πολεμικό εξοπλισμό - από τον οποίο να μπορεί να ξεκινήσει μία γρήγορη χερσαία στρατιωτική επίθεση με χιλιάδες στρατιώτες, εναντίον της Ρωσίας (πηγή: The Times, 24.07.14).  

Ο «αστραπιαίος πόλεμος» του στρατηγού του ΝΑΤΟ θα μπορούσε φυσικά να εξελιχθεί σε μία ευρύτερη σύγκρουση, ενώ αποφασίσθηκε κατά τη συνάντηση κορυφής της στρατιωτικής συμμαχίας στην Ουαλία, το Σεπτέμβρη - μαζί με ένα σχέδιο ενεργειών, το οποίο έχει στόχο τη Ρωσία. Λίγο αργότερα διεξήχθηκαν πολεμικά γυμνάσια των Η.Π.Α. και του ΝΑΤΟ στη Βαλτική - ενώ επαναλήφθηκαν στις αρχές του Νοεμβρίου, σε συνδυασμό με ορισμένα άλλα στην Ανατολική Ευρώπη.  

Η Ρωσία, απαντώντας στις προκλήσεις του ΝΑΤΟ στα σύνορα της, διεξήγαγε επίσης πολεμικά γυμνάσια στη «θάλασσα του Μπάρεντς» - επιδεικνύοντας ολόκληρη την «πυρηνική τριάδα» της, από στρατηγικά αεροπλάνα, υποβρύχια και υπόγεια εγκατεστημένους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πύραυλους του τύπου «Topol-M», οι οποίοι εκτοξεύθηκαν δοκιμαστικά από βάσεις της, την πρώτη Νοεμβρίου.

Τέλος, στο γράφημα που ακολουθεί φαίνονται οι εστίες πυρκαγιάς, στις οποίες εμπλέκονται οι Η.Π.Α. και το ΝΑΤΟ, σε διάφορες περιοχές του πλανήτη - από τις οποίες θα μπορούσε να προκληθεί ένας καταστροφικός πόλεμος.

ΗΠΑ, NATO - οι ενεργές πολεμικές επιχειρήσεις (άμεσες ή έμμεσες), στις οποίες εμπλέκονται οι Η.Π.Α. και το ΝΑΤΟ

Ο νόμος H.RES. 758  

Περαιτέρω, στις 18 Νοεμβρίου του 2014 προτάθηκε ο παραπάνω νόμος στην αμερικανική Βουλή των Αντιπρόσωπων, σύμφωνα με τον οποίο η Ρωσία χαρακτηρίζεται ως μία επιθετική χώρα, η οποία εισέβαλλε στην Ουκρανία - με την απαίτηση μίας στρατιωτικής επίθεσης εναντίον της Ρωσίας.

Στα πλαίσια αυτά, ο πρόεδρος των Η.Π.Α. ανακοινώνει την «επανεκκίνηση» των σχέσεων του με τη Ρωσία, ενώ καταδικάζει έντονα τον τρόπο που λειτουργεί η ρωσική συνομοσπονδία υπό την ηγεσία του κ. Putin -  ο οποίος εφαρμόζει μία επιθετική πολιτική εναντίον των γειτονικών χωρών, με στόχο την πολιτική και οικονομική κυριαρχία της χώρας του εις βάρος τους.

Χωρίς να επεκταθούμε σε λεπτομέρειες, ο νόμος αυτός αποσκοπεί ουσιαστικά στο να έχει τη δυνατότητα ο πρόεδρος των Η.Π.Α. να κηρύξει τον πόλεμο στη Ρωσία, χωρίς να χρειάζεται τη συμφωνία της Γερουσίας, όπως επιτάσσει το σύνταγμα των Η.Π.Α. - με βάση το οποίο μόνο η Γερουσία μπορεί να κηρύξει πόλεμο.

Η δομή της στρατιωτικής συμφωνίας (ΝΑΤΟ) έχει εδώ σημαντική σημασία - αφού με βάση το άρθρο 5, το οποίο επιβλήθηκε στην Ευρώπη από τις Η.Π.Α., τα μέλη του ΝΑΤΟ, τα περισσότερα από τα οποία είναι στην Ευρώπη, υποχρεούνται να εμπλακούν σε πόλεμο, εάν κάτι τέτοιο «απαιτούν τα ενδιαφέροντα της υπερδύναμης». Εκτός αυτού, «συζητείται» η συμμέτοχη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, γεγονός που θα προκαλούσε την στρατιωτική αντίδραση της Ρωσίας.

Ολοκληρώνοντας, η ταχύτητα με την οποία ψηφίσθηκε ο συγκεκριμένος νόμος, είναι μοναδική στην ιστορία των Η.Π.Α. - αφού μόλις 16 ημέρες μετά την πρόταση του έγινε αποδεκτός με 411 ψήφους υπέρ και μόλις 10 κατά, σχεδόν ομόφωνα δηλαδή. Ουσιαστικά ο συγκεκριμένος νόμος απαιτεί την πλήρη απομόνωση της Ρωσίας από τη διεθνή κοινότητα - γεγονός που, κρίνοντας από την ιστορία, οδηγεί νομοτελειακά σε πόλεμο.  

www.analyst.gr - Αλέξης Ζακυνθινός

© Copyright 2014 — Analyst.gr. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση / αναπαραγωγή περιεχομένων του παρόντος website με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια των εκδοτών.

Σχόλια