default-image

Ανεπίδεκτοι μαθήσεως: Αυξάνουν 50% (!) τις ασφαλιστικές εισφορές για το… μεροκάματο

Απόψεις
Ανεπίδεκτοι μαθήσεως: Αυξάνουν 50% (!) τις ασφαλιστικές εισφορές για το… μεροκάματο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πιο σοβαρό -και επικίνδυνο ταυτόχρονα- είναι να μην μαθαίνεις από τα λάθη σου. Αύξησαν τον ΦΠΑ στην εστίαση και η αγορά κατέρρευσε. Πενταπλασίασαν τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης και η κατανάλωση έπεσε πάνω από 70%. Αύξησαν τις ασφαλιστικές εισφορές στους έχοντες μισθούς άνω των 2400 ευρώ προγραμματίζοντας ότι θα εισπράξουν…600 εκατ. ευρώ και τώρα ψάχνουν να βρουν την έκταση της τρύπας που θα δημιουργηθεί στα έσοδα.

Γράφει: o Πύρρος Θανόπουλος

"Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά τα παραδείγματα (και άλλα πολλά θα μπορούσαμε να παραθέσουμε) σκέφτηκαν τώρα στο υπουργείο Εργασίας να αυξήσουν τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 50% στο εργόσημο (από 20% που ήταν μέχρι σήμερα ο συντελεστής στο 30%). Δηλαδή, στο «ένσημο» που μπορεί να αγοράσει ο καθένας από εμάς για να ασφαλίσει την οικιακή βοηθό, τον κηπουρό, τον εργάτη στο χωράφι, την κοπέλα που κρατάει τα παιδιά.

Φανταστείτε τους διαλόγους. Ας υποθέσουμε ότι δεν είστε ένας από τους χιλιάδες οι οποίοι δεν μπαίνουν καν στη διαδικασία να εκδώσουν εργόσημο και πληρώνουν τις ειδικότητες που προαναφέραμε με «μαύρα». Είστε ένας από αυτούς που θέλουν να πληρώνουν με εργόσημο για τους δικούς τους λόγους. Συμφωνείτε να καταβάλλετε 40 ευρώ μεροκάματο για τον καθαρισμό του σπιτιού σας (το νούμερο τυχαίο καθώς το ποσό αποτελεί αντικείμενο ελεύθερης διαπραγμάτευσης). Δύο είναι πλέον τα ενδεχόμενα:

1. Εσείς να επιμείνετε ότι θα πληρώσετε 40 ευρώ όπως και να έχει που σημαίνει ότι το «καθαρό μεροκάματο θα πέσει στα 28 ευρώ. Αν βγάλεις και το εισιτήριο του λεωφορείου «πήγαινε-έλα» πέφτουμε ακόμη περισσότερο.

2. Ο εργαζόμενος να αξιώσει εκτός από το καθαρό του μεροκάματο θα εισπράξει και το ασφάλιστρό του. Αυτό όμως σημαίνει ότι εσείς αντί για 40 ευρώ θα κληθείτε να πληρώσετε 57 ευρώ. Θα το δεχτείτε ή θα προτιμήσετε να κάνετε τη δουλειά μόνος σας;

Υποτίθεται ότι ο νόμος για το εργόσημο, ψηφίστηκε για να πείσει τους εκατοντάδες χιλιάδες που απασχολούν μεροκαματιάρηδες με «μαύρα» να τους κολλήσουν ένα ένσημο μπας και έχουν και αυτοί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δικαίωμα στη σύνταξη. Υπήρχε και κίνητρο: ότι ο εργοδότης θα μπορούσε να αντιμετωπίζει το μεροκάματο ως επαγγελματική δαπάνη εφόσον τηρούσε βιβλία και στοιχεία.

Πριν, όμως, προλάβει να γίνει θεσμός το μέτρο, ποιος είναι ο λόγος να αυξάνουν τις ασφαλιστικές εισφορές; Θα εισπράξουν περισσότερα; Διότι είναι πολύ πιθανό ότι θα σταματήσουν να εκδίδουν το εργόσημο ακόμη και αυτοί οι λίγοι που το πράττουν σήμερα. Μήπως διαθέτει το ΙΚΑ κανέναν στρατό ελεγκτών για να διαπιστώσει που γίνονται τα μαύρα μεροκάματα; Εδώ δεν έχει βρει λύση για να στελεχώσει την υπηρεσία έκδοσης των συντάξεων με αποτέλεσμα αυτές να εκδίδονται με δύο και τρία χρόνια καθυστέρηση.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, είναι σε δημόσια διαβούλευση. Καλό θα ήταν να το ξανασκεφτούν…

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News