Γιατροί Χωρίς Σύνορα: «Κανένας σεβασμός αμάχους και δομές υγείας στο Σουδάν»

Απόψεις
Γιατροί Χωρίς Σύνορα: «Κανένας σεβασμός αμάχους και δομές υγείας στο Σουδάν»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μόνη μας συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη – Δραστηριοποιούμαστε μόνοι μας»

Κλιμακώνεται η βία στην περιοχή παρά την υποτιθέμενη κατάπαυση πυρός με βομβαρδισμούς στο Χαρτούμ, λεηλασίες στο Νταρφούρ κι εχθροπραξίες μικρότερης έντασης σε άλλες.

«Δεν υπάρχει σεβασμός  ούτε προς τους αμάχους ούτε προς τις δομές υγείας. Τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν καταστραφεί, αποθήκες με φαρμακευτικό υλικό έχουν λεηλατηθεί στο Νταρφούρ, λέει στον 98.4 ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Αχιλλέας Τζέμος. Αναφέρει ενδεικτικά ότι τα νοσοκομεία είναι χτυπημένα και υπάρχει μεγάλη ανάγκη και σε φάρμακα.

Εκτιμά ότι ο αριθμός νεκρών και τραυματιών από το Μ. Σάββατο μέχρι σήμερα θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από ότι λέγεται και προσθέτει ότι για το ιατρικό προσωπικό εντός κι εκτός δομών, η περίθαλψη και φροντίδα των τραυματιών είναι πολύ δύσκολη. Είπε χαρακτηριστικά: « Σε Δομή στο Βόρειο Νταρφούρ όπου νοσηλεύονταν 400 με 500 τραυματίες των μαχών, οι 50 εξέπνευσαν».

Κατά τον ίδιο οι Γιατροί δραστηριοποιούνται μόνοι τους χωρίς την προσφορά βοήθειας από  καμία χώρα, αλλά κι ούτε με τους ίδιους να ζητούν βοήθεια, έχοντας μόνο τη συνεργασία των Ηνωμένων Εθνών. Είπε επίσης ότι το δίκτυο των γιατρών εξαιτίας των αναγκών που υπάρχουν, με τις μάχες να διεξάγονται σε πολλές περιοχές, θα αυξηθεί σημαντικά τις επόμενες ημέρες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News