Αγγέλα Δουλγεράκη

Μ. Παχιαδάκη: κατακόρυφη η αύξηση της βίας κατά των Γυναικών σε τοπικό επίπεδο

Ν. Σφακιανάκη: Υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν τη βία σημείο της καθημερινότητας τους

«Τη βία την κουβαλάς μέσα από το σπίτι σου, με τον τρόπο που μεγαλώνεις»

Παγκόσμια ημέρα κατά της βίας σε βάρος των γυναικών με τα στοιχεία ωστόσο να σοκάρουν από κάθε πλευρά. Το φαινόμενο είναι διαχρονικό και διαπολιτισμικό, ενώ θύματα μπορεί να είναι όλα τα μέλη της οικογένειας ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλο, αν και οι ερευνητικές καταγραφές σε παγκόσμιο επίπεδο δείχνουν ότι τα θύματα είναι κυρίως γυναίκες.

Περισσότερα από 33.000 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγγέλθηκαν στην ΕΛΑΣ την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ενώ το τρίμηνο από τον Μάρτιο έως και τον Μάιο του 2020 έγιναν 1.103 ανάλογες καταγγελίες. 

Αύξηση 30% καταγράφει ο Σύνδεσμος Γυναικείων Σωματείων και ο Ξενώνας Κακοποιημένης Γυναίκας το ίδιο διάστημα στην περιφερειακή ενότητα της Κρήτης αλλά και μεγάλο αριθμό παρόμοιων καταγγελιών από Κυκλάδες και Δωδεκάνησα όπως η Πρόεδρος του Συνδέσμου Μαίρη Παχιαδάκη, λέει στοΡάδιο 98.4. Τρείς και οι γραμμές που χρειάστηκε να ενεργοποιηθούν σύμφωνα με την ίδια, για να δοθεί βοήθεια στους καλούντες.


Ν. Σφακιανάκη: Υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν τη βία σημείο της καθημερινότητας τους

«Στόχος μας είναι να σπάσει ο κύκλος της σιωπής»

Τετραπλασιάστηκαν οι κλήσεις στις γραμμές SOS εν μέσω καραντίνας, αναφέρει η  Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων. «Κατά τη διάρκεια της «καραντίνας» και του υποχρεωτικού εγκλεισμού στο σπίτι, λόγω του πρώτου κύματος της πανδημίας, παρατηρήθηκε αύξηση στις τηλεφωνικές κλήσεις στη γραμμή SOS 15900.
Ειδικότερα, οι κλήσεις για περιστατικά βίας τον Απρίλιο έφθασαν τις 1.070, ενώ οι αντίστοιχες κλήσεις τον Μάρτιο ήταν 325» επισημαίνει.

Η Περιφέρεια Κρήτης και η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Κρήτης (ΠΕΠΙΣ Κρήτης) σχεδιάζει και υλοποιεί μια 16ήμερη εκστρατεία δράσεων, με σκοπό την ενίσχυση της επίγνωσης και της ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με το φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών, αλλά και την κινητοποίηση των γυναικών θυμάτων βίας και τρίτων προσώπων να καταγγέλλουν περιστατικά βίας.
Το μήνυμα της εκστρατείας είναι «Βάφουμε τον Κόσμο Πορτοκαλί. Ενώνουμε Δυνάμεις-Τερματίζουμε τη Βία».»Σπάμε τη σιωπή» όπως η εκπρόσωπος της ΓΓ Ισότητας Νικολέτα Σφακιανάκη, αναφέρει στο Ρ'αδιο 98.4.

Αύριο 26 Νοεμβρίου μάλιστα από τις 15:00-17:30 σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Ηρακλείου-Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Ηρακλείου  υλοποιούν και την 1η Διαδικτυακή Ημερίδα, με θέμα «Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών: Εμπειρικά Δεδομένα και Πρακτικές Παρέμβασης», στην οποία θα συμμετέχουν καθηγητές Πανεπιστημίου, στελέχη δομών υποστήριξης γυναικών, καθώς επίσης και μέλη και συνεργάτες της ΠΕΠΙΣ Κρήτης και της Δ.ΕΠ.ΙΣ Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια