Α. Στεφανάκης: «Μας κοιμίζει η ΚΑΠ όπως τη χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα»

Απόψεις
Α. Στεφανάκης: «Μας κοιμίζει η ΚΑΠ όπως τη χρησιμοποιούμε στην Ελλάδα»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Δεν μπορούμε προς το παρόν να ασκήσουμε πολιτική στα αγροτικά θέματα, πλην της διαχείρισης των κονδυλίων που τρέχουν"

Τα παραπάνω επισημαίνει στο Ράδιο 98.4 ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αλέκος Στεφανάκης , μετά την ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ  ότι στην τελευταία σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 και την Τρίτη 20 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο, επιτεύχθηκε συμφωνία ιστορικής σημασίας για τη νέα ΚΑΠ  κι ότι ανοίγονται νέοι ορίζοντες για τους Έλληνες αγρότες.

Ο πρόεδρος του  ΓΕΩΤΕΕ αναφέρεται σε σημεία κλειδιά που ανάλογα με τη διαχείριση τους θα δώσουν σημεία προόδου στους Έλληνες παραγωγούς, ή θα λειτουργήσει σε βάρος τους κι αναφέρει ότι κλειδί για τις ευκαιρίες αποτελεί η γνώση της από το σύνολο των παραγωγών.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται πως  ο Υπουργός πέτυχε να υπάρξει σημαντικός βαθμός ευελιξίας στην εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων (eco schemes) του Πυλώνα Ι (άμεσες ενισχύσεις) προκειμένου να μην απωλεσθούν ευρωπαϊκοί πόροι.

Επιπλέον, συμφωνήθηκε η δυνατότητα συμψηφισμού γεωργοπεριβαλλοντικών δαπανών του Πυλώνα ΙΙ (αγροτική ανάπτυξη) με τα ποσά που θα διατεθούν για την υλοποίηση των οικολογικών σχημάτων. 

Επιπροσθέτως, πως ο κ. Βορίδης πέτυχε να εξαιρεθούν οι μικροκαλλιεργητές που λαμβάνουν ενισχύσεις έως 2.000 ευρώ ετησίως από τη δημοσιονομική πειθαρχία, όπως επίσης και να υπόκεινται σε πιο απλοποιημένους ελέγχους με στόχο τη διασφάλιση της συμβολής τους στις φιλοπεριβαλλοντικές απαιτήσεις που θέτει η Ένωση. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News