Αγγέλα Δουλγεράκη

Μ. Χιλετζάκης: Ανοίγει η διαδικασία του «Πράσινου Τρύγου»

Με προϋποθέσεις η συμμετοχή των αμπελουργών.

Στην κατεύθυνση αποσυμφόρησης του αμπελοοινικού χώρου εντάσσεται το μέτρο της πρώιμης συγκομιδής των σταφυλιών, το οποίο υιοθέτησε για πρώτη φορά η Ελλάδα, όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως και τις δηλώσεις του Μύρωνα Χιλετζάκη, Αντιπροέδρου της ΕΑΣΗ και της Ομάδας Αμπελοκαλλιεργητών – Ελαιοκαλλιεργητών στο Ράδιο 98.4.

Το συνολικό ύψος των διαθέσιμων κονδυλίων του προγράμματος της πρώιμης συγκομιδής για την περίοδο 2019-2020 καθορίζεται σύμφωνα με το «Εθνικό Πρόγραμμα στήριξης του αμπελοοινικού τομέα 2019-2023» σε 2.000.000 ευρώ. 

 Ως «πρώιμη συγκομιδή» νοείται η ολική καταστροφή ή απομάκρυνση των σταφυλιών που δεν έχουν ακόμη ωριμάσει με επακόλουθο εκμηδενισμό της απόδοσης της σχετικής έκτασης. 

 Δικαιούχοι της στήριξης του προγράμματος είναι κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που καλλιεργεί αμπέλι ή αμπελώνα, υπό την προϋπόθεση ότι τα εν λόγω πρόσωπα είναι κάτοχοι αμπελοτεμαχίων τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο Αμπελουργικό Μητρώο και στα οποία καλλιεργούνται οι προβλεπόμενες ποικιλίες. 

 Όπως επισημαίνει ο κ. Βορίδης σε σχετική του δήλωση, το Υπουργείο θα συνεχίσει να παρεμβαίνει στοχευμένα υπέρ των κλάδων που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού και να στηρίζει τους πληγέντες παραγωγούς προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα το ιδιαιτέρως σημαντικό παραγωγικό τους έργο.

 Η πρώιμη συγκομιδή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί 31 Ιουλίου το δε προϊόν που τρυγάτε θα πρέπει να ελέγχετε από ειδική επιτροπή πριν την περισυλλογή του από το αμπέλι για το κλείσιμο και την κατάθεση του φακέλου κάθε δικαιούχου.

 Το έργο σύστασης των φακέλων αναλαμβάνει σύμφωνα με τον Μύρωνα Χιλετζάκη η Ένωση Ηρακλείου.  

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια