Αγγέλα Δουλγεράκη

«Εμείς» οι θεατές των δρόμων….

39 τα κρούσματα τροχαίων τραυματισμών με εγκατάλειψη το πρώτο πεντάμηνο του 2020.

 Επιμένει για τα αυτονόητα ο Πανελλαδικός σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα.

 «Στη χώρα μας η εγκατάλειψη θύματος τροχαίου εξακολουθεί πάντα να θεωρείται πλημμέλημα και οι οδηγοί που την διαπράττουν (ολοένα αυξανόμενοι) να επιβραβεύονται: να αφήνονται αμέσως ελεύθεροι, αν εντοπιστούν, και να μη τους στερούν την άδεια οδήγησης τους.

 Τυπικά όποιος τραυματίσει άνθρωπο σε τροχαίο έχει την υποχρέωση να παραμείνει στο σημείο, να βοηθήσει το θύμα και να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές (ΕΚΑΒ, Τροχαία). Αλλά αν δεν το πράξει και αφήσει το θύμα του αβοήθητο και δεν ειδοποιήσει κανένα «τιμωρείται» με φυλάκιση έξι μηνών (αναστολή ή εξαγορά) και τρίμηνη αφαίρεση της άδειας οδήγησης (μετά την 8ετια όταν η υπόθεση τελεσιδικήσει).

 Ξεκινήσαμε εδώ και χρόνια μια καμπάνια για να καταργηθεί το περίφημο άρθρο 43 του Κ.Ο.Κ που παραβιάζει την ισονομία, αντιμετωπίζει με ιδιαίτερα ευνοϊκό τρόπο τους οδηγούς που εγκαταλείπουν τα θύματα τους (συγκριτικά με όποιον κάνει το ίδιο αλλά όχι οδηγώντας)  που θεσπίζει την ατιμωρησία και προάγει την αλητεία και τον φιλοτομαρισμό στο δίκτυο της κυκλοφορίας.

 Αποδείχτηκε πως τελικά είμαστε πολύ αφελείς θεωρώντας ότι ένας τέτοιος στόχος είναι  εφικτός αρκεί να υπάρχει ενημέρωση και μια σχετική πίεση. Ενημερώθηκαν οι πάντες και πιέσαμε όσο μπορούσαμε αλλά το βουνό δεν μετακινείται!

Πολιτική και Δικαστική Εξουσία «φυλάττουν Θερμοπύλες…».

 Ο Πανελλαδικός σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα, αναφέρει μάλιστα ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα απευθυνθεί στην Τροχαία ζητώντας να συμπεριλαμβάνονται τα περιστατικά εγκατάλειψης σε ειδική ενότητα στα στατιστικά που ανακοινώνει, και καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχει στη συγκρότηση ενός ανεξάρτητου παρατηρητηρίου για το Τροχαίο & Εγκατάλειψη.

 «Παρά τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυσαν στην κυκλοφορία για 2 περίπου μήνες και παρά το γεγονός πως το ίδιο διάστημα δεν λειτούργησαν καταστήματα που σερβίρουν αλκοόλ, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων τροχαίων με εγκατάλειψη είναι ιδιαίτερα υψηλός το πρώτο πεντάμηνο του 2020.

 Το σύνολο των συμβάντων είναι τουλάχιστον 39,  τόσα μπορέσαμε να εντοπίσουμε.

 Το σύνολο των θυμάτων 42 και ενώ το σύνολο των νεκρών δώδεκα 12.

 Οι 39 δράστες στην συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν οδηγοί αυτοκινήτων και μηχανών. 37 αυτοκινήτων – 2 μηχανών.

 Τα 42 θύματα στο μεγαλύτερο ποσοστό ήταν: 20 Πεζοί, 15 Οδηγοί & επιβάτες μοτοσικλέτας, ενώ σε μικρότερο ποσοστό ακολουθούν οι Οδηγοί & επιβάτες ΙΧ -5 και Ποδηλάτες - 2.

Στους 12 νεκρούς περιλαμβάνονται: 8 πεζοί, 3 οδηγοί & επιβάτες μοτοσικλέτας, 1 οδηγός  ΙΧ.

Στα παραπάνω προστίθενται: ένα πολύνεκρο (παράσυρση μηχανής από οδηγό ΙΧ – 2 νεκροί) και δύο με διπλές παρασύρσεις πεζών με θάνατο του ενός και τραυματισμό του άλλου.

 Κάποιοι από του τραυματισμούς είναι βαρύτατοι, όπως κρανιογκεφαλικές κακώσεις, κατάγματα Αυχενικής Μοίρας Σπονδυλικής Στήλης, ακρωτηριασμοί, ενώ πολλοί από τους τραυματίες νοσηλεύθηκαν  διασωληνωμένοι στην εντατική (με άγνωστη σε μας έκβαση).

Εντυπωσιακή επίσης είναι η ύπαρξη παιδιών και εγκύων ανάμεσα στα θύματα.

 Αξιοσημείωτο είναι ότι τα 28 από τα 39 περιστατικά (72%) συνέβησαν σε δρόμους μέσα στον αστικό ιστό, γεγονός που μαρτυρά τις υψηλές ταχύτητες που αναπτύσσονται εντός αυτού και επιτάσσει τη θέσπιση του ορίου ταχύτητος των 30 km και την αυστηρή επιτήρηση του».

 
Από τους 39 δράστες τώρα μόνον δύο εξ αυτών παραδόθηκαν μόνοι τους λίγες ώρες μετά το συμβάν. Οι υπόλοιποι περίμεναν να παρέλθει το αυτόφωρο γεγονός που συμπίπτει χρονικά με την αδυναμία ανίχνευσης αλκοόλ στο αίμα μια και αυτό έχει μεταβολιστεί.

 Για το αδίκημα της εγκατάλειψης τραυματία σε όλες τις περιπτώσεις ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος σύμφωνα με το άρθρο 43 του Κ.Ο.Κ.

Σε βαθμό πλημμελήματος ασκήθηκαν επίσης διώξεις για ανθρωποκτονία από αμέλεια  για τους 10 από τους 12 θανάτους. Σε βαθμό πλημμελήματος για πρόκληση σωματικής βλάβης από αμέλεια είναι όλες οι διώξεις που ασκήθηκαν για τραυματισμούς.

 Με βάση αυτές τις κατηγορίες όλοι οι δράστες αφέθησαν ελεύθεροι και δεν τους αφαιρέθηκε η άδεια οδήγησης.

 Ο Πανελλαδικός Σύλλογος SOS Τροχαία Εγκλήματα αναφέρει επίσης:

 «Ο SOS Τροχαία Εγκλήματα καλεί κάθε πολίτη και συλλογικότητα που αρνείται τις «αξίες» του αγριανθρωπισμού να υποστηρίξει την προσπάθεια για την κατάργηση του άρθρου 43 του Κ.Ο.Κ.

 Να διώκονται όσοι εγκαταλείπουν τα θύματα τους για κακούργημα όπως ορίζει ο Ποινικός Κώδικας (άρθρο 306).

 Να ισχύσει και για τους δράστες που αποφεύγουν να παρουσιαστούν το άρθρο του Κ.Ο.Κ. που ορίζει πως όποιος αρνείται να υποβληθεί σε αλκοτέστ θεωρείται ότι έχει συγκέντρωση αλκοόλ στο αίμα 1.1gr/L.

Να αφαιρείται άμεσα η άδεια οδήγησης σ όσους εγκαταλείπουν τα θύματα τους.

Μερικά πράγματα θα μπορούσαν να λυθούν απλά. Αλλά βέβαια χρειάζεται κάποιος να θέλει να τα λύσει»…

 ΥΓ. Αυτοί που πιστεύουν  πως η πρόβλεψη στον νέο Ποινικό Κώδικα πως καταδίκες για πλημμελήματα πάνω από τρία χρόνια θα εκτίονται, ας διαβάσουν την απόφαση του Εφετείου Βόλου για υπόθεση τραυματισμού και εγκατάλειψης οδηγού μηχανής (ντελίβερι) από οδηγό ΙΧ υπό την επήρεια αλκοόλ που μείωσε την αρχική ποινή 32 μηνών (με αναστολή) σε 10 μήνες!!! Για να μη πέφτουμε συνέχεια απ τα σύννεφα.

 

Τα 11 θανατηφόρα τροχαία με εγκατάλειψη του 1ου πενταμήνου του 2020:  

Κυριακή 5 Ιανουαρίου, : Στη Θεσσαλονίκη, νωρίς το απόγευμα, οδηγός ΙΧ πέρασε πάνω από 28χρονο άνδρα που είχε πέσει στο δρόμο – χτυπημένος από χούλιγκαν- με αποτέλεσμα να το σκοτώσει. Η οδηγός εγκατέλειψε το σημείο και το θύμα αβοήθητο.

 Δευτέρα 20 Ιανουαρίου : Στο Κιλκίς, βράδυ, στο 2ο χιλιόμετρο Γερακαρίου – Δίβουνου ΙΧ αυτοκίνητο που οδηγούσε 44χρονος συγκρούστηκε με φορτηγό ο 56χρονος οδηγός του οποίου τραυματίστηκε σοβαρά και κατέληξε λίγο αργότερα στο νοσοκομείο. Ο οδηγός του πρώτου οχήματος, εγκατέλειψε πεζός τον χώρο αφήνοντας αβοήθητο το θύμα αλλά εντοπίστηκε και συνελήφθη.

 Τρίτη 21 Ιανουαρίου : Στη Χαλκηδόνα, ξημέρωμα, πεζός  30 ετών, κάτοικος της περιοχής, παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Βέροιας με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό του. Το θύμα εγκαταλείφθηκε αβοήθητο από το δράστη. 

 Δευτέρα 27 Ιανουαρίου : Στο δρόμο Λάρισας – Καρδίτσας, το βράδυ, αυτοκίνητο, που κινούνταν στο ρεύμα προς Καρδίτσα, παρέσυρε 48χρονο πεζό με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του και στη συνέχεια τον εγκατέλειψε αβοήθητο στην άσφαλτο.

 Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου: Στη Γλυφάδα, ξημερώματα,  40χρονος οδηγός ΙΧ 7.000 κυβικών εκατοστών,505 ίππων, με τελική ταχύτητα  320 χλμ./ώρα, τρέχοντας με μεγάλη ταχύτητα τραυμάτισε θανάσιμα  25χρονο οδηγό μηχανής. Στη συνέχει μαζί με την συνοδό του εγκατέλειψε το θύμα αβοήθητο. Ο οδηγός εμφανίστηκε το απόγευμα του Σαββάτου 22/2 και αφέθηκε ελεύθερος. Δυο ημέρες μετά εμφανίστηκε και η συνοδηγός. 

 Κυριακή 8 Μαρτίου: Στην Εύβοια, 7:30΄ το πρωί στον δρόμο Χαλκίδας – Αιδηψού, κοντά στα Ψαχνά 32χρονος οδηγός ΙΧ  παρέσυρε και χτύπησε μηχανάκι το οποίο προπορευόταν  στο οποίο  επέβαιναν δυο άνδρες που πήγαινα στη δουλειά τους. Τους τραυμάτισε θανάσιμα και τους δύο και τους εγκατέλειψε. Αργότερα την ίδια ημέρα ο οδηγός παραδόθηκε στο οικείο Α.Τ. Διρφύων – Μεσσαπίων. 

 Τρίτη 14 Απριλίου: Στον Ορχομενό, οδηγός ΙΧ τρέχοντας με υπερβολική ταχύτητα τραυμάτισε θανάσιμα 35χρονο πεζό που πάνω στο πεζοδρόμιο κλάδευε ένα δένδρο. Ο δράστης εγκατέλειψε το θύμα του και κρύφτηκε σπίτι του όπου συνελήφθη αργότερα. 

 Σάββατο 25 Απριλίου: Στην Άρτα, το πρωί στην επαρχιακή οδό Άρτας – Κορωνησίας (στο ύψος της Ανέζας), οδηγός ΙΧ, παρέσυρε και τραυμάτισε θανάσιμα ηλικιωμένο πεζό  τον οποίο εγκατέλειψε.  Ο δράστης συνελήφθη το βράδυ της ίδιας ημέρας.

 Τρίτη 12 Μαΐου: Στα Εξαμίλια Κορινθίας, απόγευμα οδηγός υπό την επήρεια αλκοόλ με υπερβολική ταχύτητα τραυμάτισε θανάσιμα 15χρονο πεζό ενώ τραυμάτισε ελαφρά και τη μητέρα του. Ο δράστης εγκατέλειψε τα θύματα του και κρύφτηκε σπίτι του όπου συνελήφθη λίγο αργότερα. 

 Δευτέρα 13 Μαΐου: Στη Μαλακάσα, γύρω στις 22.00 στον παράδρομο της Εθνικής οδού, οδηγός ΙΧ παρέσυρε και εγκατέλειψε έναν άνδρα 25 ετών από το Κογκό τον οποίο τραυμάτισε θανάσιμα και μια 30χρονη από το Καμερούν η οποία τραυματισμένη μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό. 

 Τετάρτη 27 Μαΐου: Στη Θεσσαλονίκη, στον Εύοσμο στις 0:40 στην οδό Ακαδήμου, παραπλεύρως της περιφερειακής οδηγός ΙΧ τραυμάτισε θανάσιμα και εγκατέλειψε 45χρονο πεζό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια